Πέτσας: Οι εξαιρέσεις για μετακίνηση σε άλλο νομό

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Γιώργο Παπαδάκη στον Ant1

Στο τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα
Σχολεία, εστίαση, καφέ, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες, χιονοδρομικά κέντρα, θα είναι κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Κι αυτό, γιατί, δυστυχώς, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, παρά τον ένα μήνα της καραντίνας. Μας απασχολεί, το γεγονός ότι υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του επιδημιολογικού φορτίου, αλλά αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, για τις εκκλησίες μας και για τις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. Επομένως, με κάποια επιφύλαξη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms, εάν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο και θα μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς τον σχετικό κωδικό.
Μετακίνηση για εξοχικά δεν προβλέπεται. Καλούμε τους συμπολίτες μας να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο με υψηλότερη κινητικότητα το επιδημιολογικό φορτίο.
Θα υπάρξει κάποια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό Νομό, απ’ αυτόν που είναι η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν, φυσικά, με την προβλεπόμενη διαδικασία, με το Ε1 και το Ε9, ή κάποιοι φοιτητές που έχουν εγκλωβιστεί, πριν τη λήψη των μέτρων του lockdown, στην πόλη που σπούδαζαν και θέλουν να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Για τέτοιου είδους μετακινήσεις, φυσικά, θα υπάρξει μια ευελιξία.
Η δεκαήμερη προληπτική καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό από τις 18 Δεκεμβρίου είναι κυρίως ένα μέτρο, το οποίο θα αποτρέψει τον χειμερινό τουρισμό από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Όταν έχουμε κλειστά τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα ή τους δικούς μας τουριστικούς προορισμούς, για ν’ αποφύγουμε τη διασπορά εντός της Επικράτειας, είναι υπερβολικό να μπορεί κάποιος να πάει στην Αυστρία, ενδεχομένως ή στην Ελβετία για να κάνει χιονοδρομικό τουρισμό. Επομένως, είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι φέτος είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικό, δυστυχώς, όλο το 2020. Ας ακολουθήσουμε και σ’ αυτόν τον τελευταίο μήνα τις συστάσεις των ειδικών και ν’ αποφεύγουμε τις υπερβολικές μετακινήσεις.
Εάν ανοίξει το λιανεμπόριο φυσικά θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο. Πρώτον, γιατί το ωράριο του λιανεμπορίου μπορεί να διευρυνθεί, για να μην έχουμε συνωστισμό και δεύτερον, γιατί μετά το κλείσιμο ενός καταστήματος, θα πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος, προκειμένου να επιστρέψει και ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής στο σπίτι του. Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα υπάρχει μια απαγόρευση νυχτερινής μετακίνησης, απλώς το ωράριο μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Και για τις εκκλησίες θα έχουμε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Είναι ένα θέμα το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτά, όμως, είναι θέματα που θα συζητηθούν τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες, προκειμένου να καταλήξουμε στις τελικές ανακοινώσεις. Θέλει μια ευελιξία από όλους μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους διαφορετικές καταστάσεις, όπως είναι η επίσκεψη σε ένα κατάστημα λιανεμπορίου από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη ενός πιστού στην εκκλησία.
Για την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων
Οι επιστήμονές μας συμμετέχουν στην Επιτροπή με την ιδιότητά τους και την επιστημονική τους γνώση για να μπορούν να μιλούν ελεύθερα και να λένε την άποψή τους εντός της Επιτροπής, η οποία τελικά καταλήγει, είτε ομοφώνως είτε κατά πλειοψηφία, στην εισήγησή της προς την Κυβέρνηση. Άρα, όποιος αναζητά ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, πρέπει να καταλήξει στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις. Εάν κάποιος πήγαινε στην Επιτροπή και φοβόταν ότι αυτό που θα πει θα γίνει φέιγ βολάν στις εφημερίδες, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε την ποιότητα της συζήτησης η οποία αρμόζει στις περιστάσεις. Οι επιστήμονές μας έχουν βήμα και κάθε μέρα λένε την άποψή τους δημόσια και στα κανάλια και τις εφημερίδες. Κατά μόνας κάθε μέλος της Επιτροπής εκφράζει την άποψή του. Η Επιτροπή, όμως, εισηγείται είτε ομοφώνως, είτε κατά πλειοψηφία. Και την απόφαση την παίρνει η Κυβέρνηση.
Για την καταβολή των επιδομάτων
Γίνονται προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο και τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να γίνεται γρηγορότερα η καταβολή επιδομάτων, παρά αργότερα. Εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, όπως έγινε και με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το γρηγορότερο. Θυμίζω ότι όταν ανακοινώθηκε η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η αρχική πρόταση ήταν να δοθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Ύστερα από προσπάθειες για να γίνει και τεχνικά δυνατή η καταβολή χωρίς λάθη, ολοκληρώθηκε μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τώρα.
Για τις τιμές στα τεστ
Το θέμα των τιμών είχε να κάνει με το κόστος του τεστ και όχι με την παρεχόμενη υπηρεσία. Μετά από συζητήσεις που είχαν τα αρμόδια Υπουργεία με τα εργαστήρια, ιδίως τα μικρότερα εξ αυτών, κατέληξαν στην απόφαση να υπάρξει και μια εύλογη αμοιβή για την ιατρική υπηρεσία. Επομένως, γι’ αυτό έχουμε την αναπροσαρμογή στα 20 και τα 60 ευρώ αντίστοιχα, προκειμένου να καλύπτεται και η παροχή της υπηρεσίας και όχι μόνο το κόστος του τεστ.
Για τον εμβολιασμό
Η προετοιμασία για τον εμβολιασμό είναι τεράστια. Γίνεται κάτι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια εμβολιασμού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για σχεδόν όλο τον πληθυσμό. Δεν έχουμε βιώσει κάτι ανάλογο. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Έχουμε κάνει έναν σχεδιασμό και η έναρξη της εφαρμογής του θα εξαρτηθεί από την παραλαβή των εμβολίων. Από τις βασικές μονάδες που θα τα δέχονται, σε κατάσταση πολύ βαθιάς κατάψυξης, τα εμβόλια, θα διοχετεύονται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός. Στα εμβολιαστικά κέντρα -όπως είδαμε και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, σε ένα από αυτά, στο Κέντρο Υγείας του Ευόσμου- έχει γίνει η προετοιμασία, ξέρει το προσωπικό τι να κάνει, έχουν χρονομετρηθεί οι διαδικασίες, ώστε να ξέρουμε πόσοι μπορεί να εμβολιάζονται. Το βασικό θα είναι στην πρώτη παραλαβή, μέχρι το σύστημα να βρει τον ρυθμό του. Και θα χρειαστεί να είμαστε όλοι από πάνω, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το δεύτερο είναι το παράδειγμα. Όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του -και έχει πει και παλαιότερα- ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να δώσει ένα παράδειγμα, κάνοντας το εμβόλιο, προκειμένου να παρακινηθούν και οι συμπολίτες μας που έχουν κάποια επιφύλαξη.
Για τον κ. Τσίπρα και τη βίλα στο Σούνιο
Είναι αδιάφορο το πού μένει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός. Γίνεται, όμως, επίκεντρο όταν κάποιος το θέτει με πολιτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι με πολιτικό τρόπο τέθηκε το ζήτημα. Δεν θα πούμε εμείς πού θα μείνει ο κ. Τσίπρας ή οποιοσδήποτε. Όπου θέλει ας μείνει. Αλλά είναι άλλο πράγμα να λέει κανείς ότι μένω στην Κυψέλη ή θέλω να δείχνω ότι μένω στην Κυψέλη γιατί είμαι λαϊκό παιδί και άλλο πράγμα να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι είμαι μεγαλοαστός και ζω στο Σούνιο. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Τα υπόλοιπα για το «πόθεν έσχες», τα μισθωτήρια, κ.λ.π., ήρθαν στην επιφάνεια μετά από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για «πόθεν έσχες» και για ενοικίαση για 6 χρόνια. Δεν μας απασχολεί πού μένει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ούτε θα του πούμε πού θα μείνει. Όπου θέλει ας μείνει. Αλλά, το πλαίσιο γίνεται πολιτικό, όταν τίθεται ως τέτοιο.
Το θέμα του σπιτιού του κ. Τσίπρα, μας απασχολεί επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξηγήσει κάτι και αντί να το εξηγήσει το μπερδεύει και το κάνει χειρότερο. Είπε κανείς από την Κυβέρνηση ή από κάποιο άλλο κόμμα αν αυτό είναι δηλωμένο στο «πόθεν έσχες»; Ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε μόνος του. Και δεν είναι δηλωμένο στο «πόθεν έσχες» γιατί δεν μπορούσε να είναι δηλωμένο ένα μισθωτήριο συμβόλαιο. Έχει αναρτηθεί στην εφορία; Δεν υπάρχουν απαντήσεις και σέρνεται το θέμα. Θα μπορούσε να έχει λήξει σε πέντε λεπτά με μια καθαρή απάντηση. Αλλά δεν υπήρξε. Και επειδή δεν υπήρξε καθαρή απάντηση, υπάρχει το πολιτικό θέμα. Ότι είναι μια συνειδητή επιλογή η πολιτική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει τον Αρχηγό του ως ένα λαϊκό παιδί της Κυψέλης και όχι ως ένα μεγαλοαστό του Σουνίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Πραγματικά είναι κρίσιμο το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνονται την υποκρισία της τουρκικής συμπεριφοράς και την προσχηματική δράση που είχε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Φαίνεται και από το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ότι υπάρχει μία σύμπνοια προς την κατεύθυνση των κυρώσεων, εφόσον πλέον έχει φανεί στους δύο μήνες ότι δεν άλλαξε συμπεριφορά η Τουρκία. Και επομένως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κάτι χειροπιαστό την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Για την απολιγνιτοποίση
Οι άνθρωποι στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλούπολη, μέχρι πρότινος, δεν είχαν καμία ορατότητα για το τι θα γίνει όταν βλέπουν τις μονάδες της Δ.Ε.Η. να κλείνουν. Και χθες με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηδάκη απέκτησαν ορατότητα. Ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας στα προηγούμενα προγράμματα και χθες ανακοινώθηκε ένα πακέτο 5 δισεκατομμυρίων. Όχι θεωρητικό. Δύο δισεκατομμύρια είναι ήδη έτοιμα από 11 επενδυτικά σχέδια. Στη Μεγαλόπολη 500 εκατομμύρια. Αυτό είναι πραγματικά μία επανάσταση.

Comments are closed.