Πέτσας: Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία

 

Ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα – ΒΙΝΤΕΟ

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Χρόνια πολλά με υγεία,
Α. Η χρονιά που φεύγει
Σε λίγες μέρες, αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει, οι κοινωνίες, αλλά και οι οικονομίες, παντού στον κόσμο, δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2020 έφερε, δυστυχώς, τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, γκρέμισε συστήματα υγείας, επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου, καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας. Και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας. Τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα, ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας, που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδας είναι -σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης- στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε από χθες στην Πατρίδα μας -ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ο εμβολιασμός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Γι’ αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του- είναι σπουδαία. Γιατί «το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα».
Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή -τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων- να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν, αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία.
Β. Οικονομικές συνέπειες και στήριξη στους πληττόμενους
Η βαθιά ύφεση του 2020 είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές. Ωστόσο η ύφεση αυτή, συνολικά στο εννεάμηνο του 2020, ήταν πιο περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, διαχειρίστηκε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους εξασφαλίζοντας -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται για την στήριξη των Ελλήνων. Απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί. Από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε άμεση εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση εσόδων, των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Τα μέτρα αυτά είναι πρωτίστως οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και βέβαια, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού. Οι δαπάνες για την υγεία το 2020, λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι του 2019, ενώ οι πιστώσεις για το 2021 εξακολουθούν να είναι 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το ίδιο έτος. Και αυτό, γιατί ενισχύουμε μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσλάβαμε 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες Covid σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322 φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα είναι αυξημένος κατά 10% έναντι του 2019.
Την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αντανακλούν τόσο τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις κολοσσών της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer, που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Και αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί.
Γ. Τουρκική προκλητικότητα
Στο ίδιο ακριβώς διάστημα, πέρα από τη διπλή εξωγενή πρόκληση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η Πατρίδα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή του κορονοϊού, η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε μια οργανωμένη από τουρκικές Αρχές επιχείρηση εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών στον Έβρο. Θέλησαν να μας αιφνιδιάσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι δυνάμεις που φυλάττουν τα σύνορά μας απέδειξαν ικανότητα και αποτελεσματικότητα στην απόκρουση του τουρκικού σχεδίου. Και η ηγεσία της Ε.Ε. βρέθηκε κοντά μας αναγνωρίζοντας έμπρακτα ότι τα σύνορα της Ελλάδας αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Στη συνέχεια η τουρκική ηγεσία επανήλθε στις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Προχώρησε κατόπιν σε πρόκληση για ολόκληρο τον Χριστιανικό, τον Δυτικό και τον Πολιτισμένο Κόσμο, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Και συνέχισε με την έκδοση παράνομων Navtex και κατόπιν την αποστολή του Ορούτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Δύο φορές εμφανίστηκε έτοιμη στα λόγια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και δύο φορές στην πράξη υπαναχώρησε. Αντί για πρόσκληση διαλόγου, όπως είχε δεσμευτεί, απάντησε με πρόκληση του Στόλου της. Βρήκε, όμως, απέναντί της πανέτοιμες τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αλλά και την ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς της, τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις Η.Π.Α. Και οφείλει τώρα να επιλέξει: Είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις, οπότε θα υποστεί αυστηρές κυρώσεις, είτε να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Ήδη η χώρα μας έχει προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ συμφώνησε και στην έναρξη διαβουλεύσεων για την από κοινού με την Αλβανία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σημειώνεται ότι χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Το Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη συγκεκριμένη περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Στο εν λόγω Διάταγμα, αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση -και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της- των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.
Δ. Αισιοδοξία για το 2021
Ξέρουμε όλοι ότι το 2021 -μια εμβληματική χρονιά για την Πατρίδα μας καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της απελευθερωτικής επανάστασης- ξεκινά με τις δυσκολίες που του κληροδότησε η χρονιά που φεύγει. Στο διάστημα αυτό -στον βαθμό που θα συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα- η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα υφίστανται τις τελευταίες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης διαθέτοντας επιπλέον πόρους 7,5 δισ. ευρώ. Σταδιακά, ωστόσο, καθώς θα απελευθερωνόμαστε από την πανδημία, θα απελευθερώνεται και η οικονομία μας. Και μέσα στον χρόνο, η χώρα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα γράψει την επανεκκίνηση της αναμόρφωσης της που δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση.
Βασικός παράγοντας στην επίτευξη δυναμικής ανάπτυξης είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, που βασίζεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Σημαντικό ρόλο θα ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020, καθώς μέσα στο 2021 θα αντληθούν περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Στην αναπτυξιακή δυναμική θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη υλοποίησε η Κυβέρνηση, όπως μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, και δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου. Θετικά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη -και ιδίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.
Σημαντική θα είναι η συνεισφορά του Τουρισμού που αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά, επηρεάζοντας θετικά όλους τους συναφείς κλάδους. Οι πιο βαριά πληγέντες κλάδοι το 2020 θα είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης το 2021. Την ανάπτυξη θα ενισχύσουν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, αλλά και τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» και «Συν-Εργασία».
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Αν και το 2021 θα ξεκινήσει με τις δυσκολίες που του κληροδότησε το 2020, τα πράγματα σταδιακά θα αλλάζουν. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι θέλει, ξέρει και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει. Η αναμόρφωση της Πατρίδας μας σημαίνει δυναμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης. Σημαίνει βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής όλων των Ελλήνων. Το 2021, αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες -200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης- οι Έλληνες μπορούμε να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΧΡΥΣ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Στις 8 Ιανουαρίου θ’ ανοίξουν τα σχολεία, κύριε Εκπρόσωπε; Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση; Υπάρχει περίπτωση παράτασης του lockdown;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά, προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο, σ’ όλη την Επικράτεια. Όσον αφορά τα σχολεία, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους ειδικούς, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στις Μ.Ε.Θ. και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της Οικονομίας.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τι αριθμό επιπλέον εμβολίων περιμένουμε εντός Ιανουαρίου και τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση, εάν ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται για εμβολιασμό είναι χαμηλός;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή τη συγκυρία, στους πρώτους μήνες του εμβολιασμού, έχουμε ζήτημα υψηλότερης ζήτησης από την προσφορά εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας. Μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα έχουμε με σιγουριά το εμβόλιο της Pfizer και περιμένουμε 429.000 δόσεις. Περιμένουμε από τις 6 Ιανουαρίου και μετά, εάν όλα πάνε καλά, να έχουμε την έγκριση και του εμβολίου της Moderna, και σιγά σιγά και των άλλων εταιρειών, της AstraZeneca, της Johnson & Johnson, και ούτω καθ’ εξής. Είναι πολλές οι εταιρείες που αγωνίζονται σ’ αυτήν την κούρσα, κι ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα εγκρίσεις για όλα τα εμβόλια. Να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια ώστε να επιταχύνουμε τον ρυθμό του εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο και μετά. Πάμε βήμα βήμα. Σημασία έχει να τεσταριστεί ο μηχανισμός του εμβολιασμού ότι δουλεύει σωστά, όπως φαίνεται να δουλεύει αυτές τις πρώτες δύο ημέρες. Θα πάμε σιγά σιγά μέσα στον Γενάρη με τα εμβόλια που έχουμε ήδη κατοχυρώσει, της εταιρείας Pfizer, και ελπίζουμε να έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των εμβολίων και να καλύψουμε τη ζήτηση. Αυτή τη στιγμή, αυτό που προέχει, είναι με το παράδειγμα να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, ώστε κι αυτοί που είναι κάπως επιφυλακτικοί, να άρουν τις επιφυλάξεις τους.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Η ροή παραλαβής των εμβολίων θ’ αυξηθεί το επόμενο διάστημα, για να φτάσουμε το στόχο των δύο εκατομμυρίων εμβολιασμών ανά μήνα; Υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχετε δει από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον εμβολιασμό, την επιχείρηση «Ελευθερία», έχουμε έναν πίνακα με τις παραδόσεις εμβολίων, από διάφορες εταιρείες με τις οποίες έχουν γίνει συμβόλαια προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι τέλος Ιουνίου έχουμε έναν αριθμό περίπου 25 εκατομμυρίων εμβολίων και θα προστίθενται σε αυτά εμβόλια και από άλλες εταιρείες μέχρι το τέλος του έτους. Σκοπός, επαναλαμβάνω, είναι τον Γενάρη να τεσταριστεί το σύστημα ότι δουλεύει με αποτελεσματικότητα και σιγά σιγά από τον Φεβρουάριο, τον Μάρτη και μετά, να έχουμε επιτάχυνση στην παραλαβή εμβολίων. Αλλά αυτό εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα συμβόλαια προαγοράς και τη δυνατότητα των εταιρειών να τα προσφέρουν. Ό,τι ισχύσει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με βάση τον πληθυσμό τους, θα ισχύσει και για την Ελλάδα.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Είμαστε πιο κοντά στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών τον Ιανουάριο, ίσως και πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου; Μήπως οι νέες ρητορικές κορώνες από μέρους της Τουρκίας είναι μια επιχείρηση προλείανσης εδάφους για την επανέναρξη του διαλόγου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κοιτάζουμε πάρα πολλά στοιχεία, προκειμένου να δούμε εάν πληρούται αυτή η προϋπόθεση που έχουμε πει: Να υπάρχει, δηλαδή, συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν είναι μόνο το ερευνητικό σκάφος, το είχαμε πει και στο παρελθόν. Είναι και άλλου τύπου προκλητικές ενέργειες, όπως, για παράδειγμα, η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Κατεχόμενα. Είναι και οι προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Ακάρ, που ακούσαμε χθες. Όλα αυτά σταθμίζονται, αξιολογούνται και μακάρι να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, όπως έχουμε πει. Αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμη, προκειμένου να δούμε ότι είμαστε εκεί για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με βάση και το crash test των Χριστουγέννων θα υπάρξει κάποια αλλαγή στους περιορισμούς για Πρωτοχρονιά; Θα ισχύει το όριο των εννέα ατόμων και ο κωδικός 6; Θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ ή θα είστε πιο ελαστικοί σε αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι πρώτες εικόνες των ημερών που πέρασαν, είτε τις παραμονές, είτε αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, είναι εικόνες που ήταν πολύ καλύτερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι ήταν σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό είναι σημαντικό να αναγνωριστεί. Από εκεί και πέρα, τις συνέπειες αυτών των ημερών θα τις δούμε μετά από μία εβδομάδα, δέκα ημέρες. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε, αυτή τη στιγμή, αν πήγαμε πραγματικά τόσο καλά ή αν χειροτέρεψε η κατάσταση. Αυτό θα το δούμε τις ημέρες που έρχονται. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Θα πάμε με αυτά τα μέτρα που έχουμε σήμερα σε ισχύ και θα κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση. Σιγά-σιγά ξεδιπλώνουμε το Σχέδιό μας. Προτεραιότητά μας είναι το άνοιγμα των σχολείων. Θα δούμε τι θα γίνει για τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις ημέρες που έχουμε ακόμη μπροστά μας μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και όλα θα πάνε καλά.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις ημέρες των Χριστουγέννων είδαμε στο κέντρο της Αθήνας εικόνες συγχρωτισμού. Κατά πόσο σας προβληματίζουν οι εικόνες αυτές; Εξετάζετε το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, ενόψει της Πρωτοχρονιάς;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να λειτουργήσουν διά ζώσης ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ή πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια γυμνάσια και λύκεια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Πώς θα ανοίξουν και αν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, αυτό θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις που θα υπάρχουν από την Υπουργό με τους ειδικούς. Αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδας και μετά θα έχουμε ανακοινώσεις.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για ποιο λόγο, κατά τα τελευταία 24ώρα, έχει μειωθεί ο αριθμός των μοριακών τεστ που πραγματοποιούνται στην κοινότητα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι πηγές από τις οποίες γίνονται τεστ είναι συγκεκριμένες. Είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ και φυσικά οι ιδιωτικές κλινικές και τα εργαστήρια. Όπως καταλαβαίνετε είναι δύσκολο κάποιος να πάει τα Χριστούγεννα και να κάνει τεστ σε κάποιο ιδιωτικό Κέντρο. Συνεχίζονται τα τεστ και μετά τις ημέρες που διανύουμε τώρα, θα αυξηθούν ξανά στον μέσο όρο που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή γύρω στα 30.000 τεστ ημερησίως. Αυτό που έχει σημασία είναι ο αριθμός θετικότητας. Γι’ αυτό στην εισαγωγική μου τοποθέτηση αναφέρθηκα στην πτώση του δείκτη θετικότητας, η οποία έφερε την Ελλάδα να πρασινίσει στον χάρτη του ECDC. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα το διατηρήσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Και για να το διατηρήσουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προσεχτικά.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Γιατί τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται πολύ μειωμένος ο αριθμός των μοριακών τεστ που γίνονται στον γενικό πληθυσμό; Είναι θέμα κεντρικής κυβερνητικής κατεύθυνσης ή συμβαίνει κάτι άλλο; Το φαινόμενο αυτό δεν έχει επίπτωση στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος έτσι μπορεί να εμφανίζεται παραπλανητικά μειωμένος;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο δείκτης θετικότητας είναι ένα συγκεκριμένο κλάσμα: Απεικονίζει το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων στα τεστ που κάνεις. Ο δείκτης θετικότητας μετράται καθημερινά και αξιολογείται στην εβδομαδιαία κυλιόμενη βάση, όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Στις γιορτές των Χριστουγέννων δεν αναμενόταν πάρα πολλοί πολίτες να πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές ή εργαστήρια για να κάνουν τεστ. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και θα καλυφθεί αυτό το κενό, για να ξαναφτάσουμε στον μέσο όρο, όπως είπα και πριν, που είναι περίπου 30.000. Δεν συνέβη κάτι άλλο εκτός από τις γιορτές.
ΕΛ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε αναμένεται η παραλαβή της δεύτερης δόσης των εμβολίων; Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τον αριθμό αυτής της δεύτερης παραλαβής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία Pfizer. Μακάρι να έχουμε την έγκριση και της άλλης εταιρείας, της Moderna, που προβλέπεται να είναι στις 6 Ιανουαρίου και σιγά-σιγά να πάρουμε και από αυτή την εταιρεία δόσεις, όπως και από την Astrazeneca και τις άλλες εταιρείες που ακολουθούν. Όταν θα έχουμε κάτι για επικαιροποίηση θα σας το ανακοινώνουμε.
ΕΛ. ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Για τα επεισόδια ρατσιστικής βίας στο Ωραιόκαστρο, πόσοι έχουν συλληφθεί και με ποιες κατηγορίες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταδικάζουμε οποιοδήποτε επεισόδιο βίας με ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο ως μοχλό υποκίνησης. Αυτό που έχει σημασία είναι η καταδίκη να είναι απερίφραστη, χωρίς αστερίσκους, από όλους. Η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της και έχει προχωρήσει ήδη και σε συλλήψεις.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Από προχθές επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου επιτρέπεται η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς παρουσία θεατών. Θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων και για άλλες δραστηριότητες τις προσεχείς ημέρες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν εξετάζεται ούτε χαλάρωση, αλλά ούτε και αυστηροποίηση, όπως είπα πριν, τις επόμενες ημέρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσουμε με ασφάλεια έως τις 7 Ιανουαρίου, τηρώντας τα υφιστάμενα μέτρα.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τον εμβολιασμό του, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι. Με τον ρυθμό, όμως, που θα γίνει ο εμβολιασμός δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα έχουμε φτιάξει μια ασπίδα. Η Κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για την πλειοψηφία του πληθυσμού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Παραπλανητικά διλήμματα, παραπλανητικά ερωτήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Το ότι υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς της Ε.Ε. και γίνεται κατανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους. Την εφοδιαστική αλυσίδα, όμως, την τροφοδοτούν οι εταιρείες, με τη δυνατότητα παραγωγής τους και μετά από έγκριση από τους ευρωπαϊκούς και άλλους Οργανισμούς, προκειμένου να τηρούνται τα κριτήρια της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Δεν είναι στο χέρι καμίας Κυβέρνησης πόσα εμβόλια θα πάρει. Έχει να κάνει με την κατανομή σε επίπεδο Ε.Ε. και με την παραγωγική δυναμικότητα των εταιρειών που προσφέρουν τα εμβόλια. Επομένως, εμείς τι θέλουμε; Θέλουμε να τεσταριστεί η αλυσίδα, ότι λειτουργεί τον Ιανουάριο, να έχουμε έγκριση αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων από τους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, ώστε να έρθουν και από τις άλλες εταιρείες και σιγά-σιγά να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Έχουμε έγκαιρα φτιάξει έναν μηχανισμό, που μπορεί να εμβολιάσει πάνω από 2.000.000 συμπολίτες μας τον μήνα. Όταν θα έχουμε αυτή την προσφορά εμβολίων, φυσικά θα επιταχυνθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. Είναι πολύ πρώιμο να προεξοφλεί κανείς αποτυχίες για το Καλοκαίρι ή για το Φθινόπωρο. Ας περάσουμε τον Γενάρη πρώτα, ας δούμε την έγκριση των εμβολίων από τις άλλες εταιρείες και θα τα ξαναπούμε.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης τρίτου κύματος στη χώρα μας μετά τις γιορτές και με τον εμβολιασμό σε εξέλιξη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας και από τα μέτρα που λαμβάνουμε. Επομένως, με την προσοχή καθενός και καθεμιάς από μας, με την τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί, δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά τις αντοχές του Συστήματος Υγείας με ένα τρίτο κύμα.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική τη χρονιά που μπαίνει. Μήπως θα είναι και εκλογική χρονιά;
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Στην εισαγωγική σας τοποθέτηση κάνατε έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Η νέα χρονιά ενδέχεται να φέρει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023. Το 2020 άξιζε έναν απολογισμό, καθώς σε αυτή τη χρονιά συνέβησαν πράγματα που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα γίνουν. Χάρη στην ομοψυχία και την προσπάθεια όλων μας καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, με πρωτόγνωρες θυσίες, με απώλειες, αλλά σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές αναπτυγμένες χώρες. Το 2021 είναι ένα εμβληματικό έτος, λόγω των 200 ετών από την Επανάσταση. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για άλλου τύπου αλλαγές, οι οποίες δεν έχουν τέτοιου είδους εμβληματικά χαρακτηριστικά. Ας μείνουμε στο ιστορικό ορόσημο των 200 ετών από την Επανάσταση.
Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αρθούν οι περιορισμοί σε διαφορετικούς χρόνους ανά περιοχή;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ανά γεωγραφική ζώνη, είναι κάτι το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν. Έχουν γίνει και τοπικά lockdown στο παρελθόν, γίνονται και τώρα. Τελευταία παραδείγματα είναι της Κοζάνης ή περιοχών της Δυτικής Αττικής. Το τι θα γίνει κάθε φορά, θα είναι σε συνάρτηση με την εισήγηση των ειδικών. Αυτό που έχει σημασία, όμως, για να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, είναι να αντιμετωπιστεί ο ιικό φορτίο και να πέσει σε όλη την Επικράτεια. Γι’ αυτό αποφασίστηκε και το καθολικό lockdown. Το τι θα γίνει στο μέλλον, θα το έχουμε σε σχέση με την εισήγηση των ειδικών.
Σας ευχαριστώ πολύ και Χρόνια Πολλά.

Comments are closed.