Οποιος αγαπά τη διπλωματία πρέπει να μετακομίσει στο Βερολίνο

 

Σχετικά με προηγούμενα κείμενα που αναρτήσατε (εδώ και εδώ) για την εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία και τις σχέσεις που έχει με ξένα κράτη και την πολιτική που χαράζει -και κατά συνέπεια και η EE-, θα συμφωνήσω με τα περισσότερα, όμως είναι αποτέλεσμα γεγονότων που έχουν συμβεί στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια -αν όχι δεκαετία- και την πριν “Τραμπ εποχή”, ίσως από το 2008 και μετά.

Το θέμα με τα εμβόλια, -όπως σωστά γράψατε- είναι όντως ακόμα μια αιτία που η Μέρκελ έχει δεχτεί -κακώς- σφοδρή κριτική, κυρίως απο δημοσιογράφους κοντά στα “Δυτικά” συμφέροντα, αλλά και από κομμάτι στο εσωτερικό της, ακόμα και μέσα στο ίδιο της το κόμμα.

Όλοι “δείχνουν” τον Υπουργό Υγείας γιατί εχει προσωπικούς στόχους. Προσωπικά δεν πιστεύω οτι ο Jens Spahn αυτήν τη στιγμή σκέφτεται για Καγκελάριος, δεν έχει τη στήριξη των ισχυρών (Βαυαρίας, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Βάδη-Βυρτεμβέργη) που την έχουν άλλοι, νομίζω οτι πιο πολυ φοβάται μην “καεί” σαν πολιτικό πρόσωπο γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη, βεβαια μέχρι τον Σεπτέμβριο τα πάντα αλλάζουν, αλλά έχω την αίσθηση οτι η Μέρκελ και ο Σοιμπλε τον συμπαθουν και τον πιστεύουν για το μέλλον.

Για παράδειγμα στο 37:30, είναι o Ντιρκ Ρόσμαν, ιδρυτής των Rossman, μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ανόβερου, στενός φίλος της Μέρκελ, με περιουσία περίπου 4,5 δις. Πλέον συνεργάζεται στενά με την Κίνα, το 40% της Rossman έχει πουληθεί σε Ασιατικά συμφέροντα, ενώ η οικογένεια του διατηρεί το 60%. Στο απόσπασμα λέει πως θα βγάλει 50,000 επενδύοντας στην Gazprom. Έχει πολεμηθεί απο Αμερικανικά συμφέροντα, υπήρχαν αμερικάνικες κυρώσεις που δεν αφήσαν να αναπτυχθεί… και ετοιμάζεται -θέλει πολύ- να μπει στη Ρωσική αγορά.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Clemens Tönnies, στενός φίλος της Μέρκελ, περίεργη προσωπικότητα, στον τομέα των κρεάτων, με ακραίες απόψεις μερικές (αρκετές) φορές, αλλά επειδή είναι τόσο ισχυρός και με τόσες ισχυρές φιλίες με περιουσία κοντά στα 8 δις όλοι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί του. Για περίπου 20 χρόνια -μέχρι περσι- το μεγάλο αφεντικό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Σάλκε. Σε όλες τις επιχειρήσεις του υπάρχει παντού η πινακίδα “Gazprom”, στο γήπεδο της Σαλκε διαφημίζεται ο αγωγός Nordstream 2 και στη φανέλα χορηγός η Gazprom. Μάλιστα είχε γραφτεί οτι κανόνισε για να έρθει ένας Ολλανδός πρώην προπονητής της Σάλκε σε ελληνική ομάδα το 2013, διατηρεί σχέσεις με τον ιδιοκτήτη.

Υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχα παραδείγματα εταιρειών ή επιχειρηματιών, π.χ η Zalando (με έδρα το Βερολινο, απέναντι απο east side gallery) γενικά όποια εταιρεία μπορεί να χτυπήσει την Amazon αντιμετωπίζει προβλήματα, όλοι αυτοί “επηρέαζουν” το πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι της Γερμανίας.

Όσοι έχουμε ζήσει ή όσοι ζούν καταλαβαίνουν καλύτερα πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Όπως θα έλεγε ο πατέρας μου “Είναι πολλά τα λεφτά Βασίλη”. Ένας πολιτικός αναλυτής είπε πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή σε ραδιόφωνο του Μονάχου οτι όποιος αγαπάει τη διπλωματία πρέπει να μετακομίσει στο Βερολίνο…

Β.

Comments are closed.