T. Παναγιωτόπουλος: Δύσκολο να πετύχουμε συλλογική ανοσία ως το καλοκαίρι

… αλλά και το 30% καλό είναι

«Καλώς ανοίγουμε, άλλα τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Γερμανία και την Αγγλία και άλλα στην Ελλάδα, όπου έχουμε μία σαφέστατη μείωση των περιστατικών. Αναζητείται η ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή δυστυχώς να ανατραπεί. Το άνοιγμα αυτό είναι με προϋποθέσεις, πρέπει να τηρούνται αυτά που έχουν λεχθεί» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος δε στα σενάρια για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων σημείωσε με νόημα «απορώ πώς μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση πράγματα και λειτουργούν ως προαναγγελία ανοιγμάτων, που δεν ξέρω πόση βάση έχουν. Όλα αυτά θα γίνουν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και προκύπτουν από συλλογικές αποφάσεις».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη των τεστ στα σχολεία: «Είναι σημαντικό ειδικά τώρα που λειτουργούν και τα δημοτικά σχολεία είναι ανάγκη να γίνονται τεστ γρήγορα και δωρεάν, σε παιδιά που έχουν έστω και ήπια συμπτώματα, διότι ένα παιδί με covid19 προκαλεί διάφορες ενέργειες, όπως να κλείσει το τμήμα που πηγαίνει. Είναι κομβικό το τεστ να γίνει φθηνό και εύκολο, στην πρωτοβάθμια φροντίδα μάλιστα και να αφήσουμε τα νοσοκομεία να κάνουν την πραγματική δουλειά για την οποία είναι φτιαγμένα».
Απαντώντας για τους εμβολιασμούς σημείωσε ότι «το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο και είναι ασφαλές όπως φαίνεται από τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει ως τώρα σε όλο τον κόσμο. Είναι λογικό να μην πηγαίνει στην αρχή με τόσο γοργούς ρυθμούς γιατί είναι σύνθετη διαδικασία. Το κλειδί είναι να ξεκινήσει για τα καλά ο μαζικός εμβολιασμός και να γίνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όχι στα νοσοκομεία».
Επισήμανε ότι «ο μεγάλος στόχος είναι να εμβολιαστούν οι μεγάλοι άνθρωποι, που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Αν γίνει εκτεταμένα θα αλλάξει την εικόνα, θα είναι ένα μεγάλο κέρδος, διότι αυτά τα άτομα χρειάζονται νοσηλεία και ΜΕΘ».
Εκτίμησε πάντως ότι με βάση τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων «δεν θα πετύχουμε τη συλλογική ανοσία ή την ανοσία της αγέλης, όπως λένε, που απαιτεί εμβολιασμό του 60%-70% του πληθυσμού. Αλλά θα πετύχουμε σημαντικά πράγματα, ακόμα και το 30% να έχει εμβολιαστεί».

Comments are closed.