Μόσιαλος: Tο εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους

…και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Νεότερα για τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ
– Τα ισραηλινά δεδομένα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όπως την κατέγραψαν οι κλινικές δοκιμές, δείχνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
– 92% πραγματική αποτελεσματικότητα για το εμβολίο της Pfizer εκτός κλινικών δοκιμών (το οποίο εμπίπτει στα διαστήματα εμπιστοσύνης της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής).
– Tο εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
———————————————-
Μέχρι στιγμής στο Ισραήλ, περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, συμπεριλαμβανομένου του 82% των πολιτών άνω των 60 ετών. Επιπλέον, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Ξεκινώντας την προηγούμενη Πέμπτη, το Ισραήλ άρχισε να εμβολιάζει και ενήλικες ηλικίας 35 ετών και άνω, με ρυθμό 200.000 εμβολιασμών την ημέρα.
Ο εντυπωσιακός ρυθμός των εμβολιασμών στο Ισραήλ συμπορεύεται με μια εξαιρετική απόδοση ανάλυσης των στοιχείων από τους εμβολιασμούς, σε πραγματικό χρόνο.
Τι δείχνουν τα έως τώρα αποτελέσματα;
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Jerusalem Post, για 715.425 Ισραηλινούς έχει περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά τη λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Υγείας που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, συνολικά έχουν προσβληθεί από τον ιό 371 άνθρωποι (αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,04% του συνόλου των εμβολιασθέντων), και μόνο 16 από αυτούς χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Επίσης, από την ανάλυση του Arieh Kovler στο twitter,
• Από 668.100 άνω των 60 ετών που είχαν τη δεύτερη δόση Pfizer περισσότερο από μια εβδομάδα πριν, 473 έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Από αυτούς, 38 νοσηλεύονται, 14 θεωρούνται σε σοβαρή κατάσταση και 2 έχουν πεθάνει. Συγκριτικά, την περασμένη εβδομάδα σε ανάλυση μεταξύ όλων των πολιτών άνω των 60 ετών, 3.835 διαγνώστηκαν θετικοί για τον ιό. Δηλαδή το 0.25% περίπου του συνολικού πληθυσμού άνω των 60 ετών.
• Συγκρίνοντας την πλήρως εμβολιασμένη ομάδα άνω των 60 ετών (δηλαδή, όσους είναι 7 ημέρες μετά τη 2η δόση), με όσους έχουν λάβει μία ή καμία δόση του εμβολίου και είναι σε ηλικία άνω των 60, υπάρχει μείωση 83% στις παρατηρούμενες περιπτώσεις Covid-19 σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ.
• Μεταξύ των πολιτών κάτω των 60 ετών, παρατηρείται ένα παρόμοιο μοτίβο: 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 325.301 πολίτες κάτω των 60 ετών, 7 ημέρες μετά τη δεύετρη δόση του εμβολίου (0.07%). Μεταξύ των μη-εμβολιασμένων κάτω των 60 ετών υπάρχουν 41.760 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (0.57%).
Την Πέμπτη επίσης, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης της Maccabi – ενός από τους 4 δημόσιους φορείς υγειονομικής περίθαλψης της χώρας – ανακοίνωσαν αποτελέσματα από την εκστρατεία εμβολιασμού των μελών της (σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της Jerusalem Post). Τα δεδομένα προκύπτουν από τη σύγκριση με ομάδα ελέγχου μη-εμβολιασμένων. Για περίπου 248.000 μέλη της Μακάμπι, την Πέμπτη είχε ήδη περάσει μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.
• Από αυτούς, μόλις 66 μολύνθηκαν από τον ιό, η πλειονότητα των οποίων ήταν άνω των 55 ετών και περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν υποκείμενα νοσήματα.
• Όλοι αυτοί που μολύνθηκαν παρουσίασαν ήπια μορφή της νόσου και κανένας δεν νοσηλεύτηκε.
• Κατά την ίδια χρονική περίοδο, περίπου 8.250 νέες περιπτώσεις COVID-19 εμφανίστηκαν στην ομάδα ελέγχου των περίπου 900.000 μη-εμβολιασμένων ατόμων.
Δηλαδή από τα αποτελέσματα της Maccabi βλέπουμε πως όσοι δεν εμβολιάστηκαν είχαν 11 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί.
Αυτό δίνει στο εμβόλιο της Pfizer 92% πραγματική αποτελεσματικότητα εκτός κλινικών δοκιμών (το οποίο εμπίπτει στα διαστήματα εμπιστοσύνης της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής).
Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποίησε η Pfizer, η προστασία στη νόσο του COVID-19 ξεκινά μια εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, και το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα περίπου 95%.
Τα ισραηλινά δεδομένα φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όπως την κατέγραψαν οι κλινικές δοκιμές, δείχνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και ψηφιακής υγείας της Maccabi, Δρ Anat Aka Zohar «Το γεγονός ότι 7 έως 18 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης το εμβόλιο δείχνει αποτελεσματικότητα 92% είναι πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο».
Τα νούμερα στο πίνακα είναι η ανάλυση των περιπτώσεων Covid-19 μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων στο Ισραήλ, από γνήσια διαφάνεια του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 30/1.
Στο Ισραήλ συνεχίζουν να παρακολουθούν και να αναλύουν όπως είπα την πορεία των εμβολιασμών, και σύντομα θα γνωρίζουνε εάν το ποσοστό της πραγματικής αποτελεσματικότητας θα φτάσει το 95% που καταδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής της Pfizer.
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα βλέπουμε πως το εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τους ηλικιωμένους και για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Comments are closed.