Σκουτέλης (μέλος επιτροπής εμβολιασμών): Ναι στη χρήση της διπλής μάσκας

…στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα εμβόλια έρχονται σε δόσεις και χωρίς προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου και ό,τι έχουμε το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης.

Σε ό,τι αφορά στην προθυμία του κόσμου να εμβολιάζεται, ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις δύο όψεις του συστήματος και όπως είπε χαρακτηριστικά «από τη μία βλέπουμε το αλαλούμ με τα χιόνια και τα συναφή και από την άλλη το πόσο καλά οργανώθηκε το σύστημα ώστε να μη χαθεί ούτε μία δόση, να μη χάσει τον εμβολιασμό ούτε ένας πολίτης».
Σε ερώτηση για το πως εξελίσσεται η κατάσταση με την COVID, o κ. Σκουτέλης ανέφερε πως μπορεί να έχουμε λιγότερα κρούσματα αλλά χρειάζεται να συνυπολογίζεται και η κάλυψη των μονάδων εντατικής θεραπείας που διατίθενται για ασθενείς με COVID καθώς όπως είπε οι μονάδες ΜΕΘ δεν είναι μόνο για ασθενείς με COVID αλλά είναι και για άλλους ασθενείς.

Πρόσθεσε, δε, πως το σύστημα αντέχει ακόμα και αναφέρθηκε στα εναλλακτικά σενάρια, όπως για παράδειγμα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που στην Αθήνα, όπως σημείωσε, είναι πολύ περισσότερα και πιο καλά οργανωμένα στην Αθήνα απ΄ότι στη Θεσσαλονίκη και μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών μη COVID ώστε να ενισχυθούν οι μονάδες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση του lockdown o κ. Σκουτέλης απάντησε ότι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς πίεση στις ΜΕΘ χρειάζεται να περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι διαθέτουν τα αναλυτικά στοιχεία.
Για τη χρήση διπλής μάσκας, τέλος, ο κ. Σκουτέλης είπε πως σε δραστηριότητες όπως είναι τα ΜΜΕ, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποφάσεις, επειδή υπάρχουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, καλό θα είναι να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία. Δήλωσε σύμφωνος με τη χρήση της διπλής μάσκας ίσως και στα σούπερ μάρκετ, κάτι, που όπως είπε, θα το δούμε αργότερα. Τόνισε παράλληλα ότι το πρόβλημα δεν είναι η χρήση της διπλής μάσκας, αλλά η σωστή χρήση της μάσκας, επιμένοντας ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα σωστά.

Comments are closed.