Καλαφάτης: Στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται στο ακέραιο

…παρά την πανδημία

«Η λήξη της πανδημίας, αρχή μιας δυναμικής αναπτυξιακής τροχιάς»

«Η λήξη της πανδημίας θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας δυναμικά εξελισσόμενης αναπτυξιακής τροχιάς για ολόκληρη τη χώρα. Θα συμβάλουν σε αυτό η εμπιστοσύνη που έχει ανακτήσει η οικονομία μας, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται και βεβαίως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που φέτος θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να εστιάσουμε -πέραν των έργων που έχουν δρομολογηθεί- σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα έχουν τη μερίδα του λέοντος. Και αυτό γίνεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην έντυπη Voria.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Χατζηλίδη.
Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, η χώρα μας τα πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως και το γεγονός ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας έως τον ερχόμενο Μάρτη τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις εργαζόμενους και ανέργους φτάνουν τα 30 δις ευρώ. Και ότι αν δίνονταν από την αρχή -όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ- όλα τα ποσά σήμερα θα βρισκόμασταν σε αδιέξοδο. Ας καταλάβουν επιτέλους, υπογραμμίζει, ότι ο λαϊκισμός είναι κακός σύμβουλος».
Για την εξέλιξη μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης όπως η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και το νέο Γήπεδο της Τούμπας, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, διαβεβαιώνει ότι «τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται στο ακέραιο και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας» τονίζοντας χαρακτηριστικά «Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιες είναι οι προοπτικές για την οικονομία της Β. Ελλάδας μετά τη λήξη της πανδημίας και ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα καλείται να αξιοποιήσει η περιοχή;

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η λήξη της πανδημίας θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας δυναμικά εξελισσόμενης αναπτυξιακής τροχιάς για ολόκληρη τη χώρα. Θα συμβάλουν σε αυτό η εμπιστοσύνη που έχει ανακτήσει η οικονομία μας, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται και βεβαίως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που φέτος θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ. Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να εστιάσουμε -πέραν των έργων που έχουν δρομολογηθεί- σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που θα έχουν τη μερίδα του λέοντος. Και αυτό γίνεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα που επιβάλλει η πανδημία διαφοροποιούνται ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής. Ανάλογα αναπτύσσονται και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Έχουν ήδη διατεθεί 24 δις ευρώ το 2020 και έχουν δρομολογηθεί επιπλέον 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Στόχος τώρα είναι να αποκρούσουμε το τρίτο κύμα και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Και αυτό ακριβώς γίνεται.

Γιατί να αισιοδοξούμε ότι εμβληματικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη όπως οι αναπλάσεις στη ΔΕΘ και στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, το project της νέας Τούμπας και το fly over στον περιφερειακό, αυτή τη φορά θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων και δεν θα έχουν την τύχη του πολύπαθου μετρό;

Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται στο ακέραιο και οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το χώρο της Δ.Ε.Θ.: το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο βρίσκεται στο ΣτΕ, ενώ προχωρά και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, ο οποίος συγκέντρωσε το παγκόσμιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (116 υποψήφιοι από 33 χώρες και 5 ηπείρους). Στόχος είναι το 2026 (στα 100 χρόνια από τη 1η ΔΕΘ) η Θεσσαλονίκη να έχει ένα νέο σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, καθώς και ένα μεγάλο πάρκο-πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της. Σε ό,τι αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου ακολουθεί η πορεία προς την έκδοση του σχετικού Π.Δ. και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Η δυτική Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει έναν ανοιχτό πνεύμονα πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, πολιτισμού, και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης. Σε ό,τι αφορά το Γήπεδο της Τούμπας: εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και αναμένεται η έκδοση του ΠΔ που σηματοδοτεί την αρχή για ένα υπερσύγχρονο γήπεδο ικανό να φιλοξενήσει αθλητικές διοργανώσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας και να αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά την ευρύτερη περιοχή.

Έχετε ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της ΔΕΘ θεωρείται λήξαν, δείχνοντας έτσι ότι η ανάπλαση στην καρδιά της πόλης είναι μονόδρομος. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για αντισταθμιστικά οφέλη στη δυτική Θεσσαλονίκη που νιώθει διαχρονικά αδικημένη και ζητάει τη μετεγκατάσταση της έκθεσης στη Σίνδο;

Τα έργα που έχουν δρομολογηθεί απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη από τα ανατολικά έως τα δυτικά και από τα νότια στα βόρεια. Η πόλη είναι μία και αδιαίρετη και η Κυβέρνηση δεν δέχεται διαχωρισμούς και διακρίσεις. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση αυτής της διαχρονικής υστέρησης με σημαντικά έργα υποδομής τα οποία ήδη βρίσκονται σε ώριμο στάδιο. Η επέκταση του Μετρό στη ΒΔ πλευρά της πόλης, το πρότυπο παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, ο δυτικός προαστιακός σιδηρόδρομος, η αξιοποίηση των στρατοπέδων «Γκόνου» και «Καρατάσιου» είναι μόνο ορισμένα από αυτά.

Ένα βασικό πρόβλημα στη λειτουργία της χώρας είναι ο συγκεντρωτισμός υπηρεσιών, δομών και αρμοδιοτήτων στην Αθήνα. Υπάρχει στις σκέψεις σας το ενδεχόμενο να έρθουν νέες δομές και ενισχυμένες αρμοδιότητες στο διοικητήριο, όπως έγινε με την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, προκειμένου οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις να λύνουν τα προβλήματα τους στη Θεσσαλονίκη, γλυτώνοντας χρόνο και χρήμα;
Να είστε σίγουροι πως γίνεται ό,τι πρέπει.

Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση την πανδημία; Διότι υπάρχει η άποψη τα λάθη, τα μπρος-πίσω στη λήψη αποφάσεων και οι αντικρουόμενες απόψεις στη δημόσια σφαίρα έχουν βάλει σε κίνδυνο την πολιτική ηγεμονία που είχε πετύχει η ΝΔ το προηγούμενο διάστημα.

Η πανδημία είναι δυναμικό και όχι στατικό φαινόμενο. Γι΄αυτό ακριβώς η αντιμετώπισή της απαιτεί ευελιξία. Όταν οι συντελεστές της εξίσωσης μεταβάλλονται, δεν μπορεί παρά να μεταβάλλεται και η απάντηση. Και αυτό κάνουμε, προτάσσοντας πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας, Δυστυχώς τα μέτρα άμυνας απέναντι στον ιό έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος. Προκαλούν -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- ύφεση στην οικονομία μας και σοβαρές απώλειες στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Κάναμε και θα κάνουμε το μέγιστο δυνατό για τη στήριξή τους. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα, αντί να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του. Ας μην ξεχνούν, ωστόσο, ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, η χώρα μας τα πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως και το γεγονός ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας έως τον ερχόμενο Μάρτη τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις εργαζόμενους και ανέργους φτάνουν τα 30 δις ευρώ. Και ότι αν δίνονταν από την αρχή -όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ- όλα τα ποσά σήμερα θα βρισκόμασταν σε αδιέξοδο. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ο λαϊκισμός είναι κακός σύμβουλος.

Comments are closed.