Καρνέσης (μέλος επιτροπής εμβολιασμών): Είμαστε στο πικ έξαρσης κρουσμάτων

 

“Είμαστε στο πικ μιας έξαρσης κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών” δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 Γενικός Αρχίατρος, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Λάζαρος Καρνέσης. Επισήμανε ότι δεν ήταν τόσο αυστηρό το προηγούμενο λοκντάουν όσο χρειαζόταν, προσθέτοντας ότι θα εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με ευέλικτο τρόπο, τις επόμενες δυο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία για την μετακίνηση για την εργασία και τα ψώνια.

Ο κ. Καρνέσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή μετά και τις συσκέψεις σχολιάζοντας τη διχογνωμία των επιστημόνων.

Για τη διαχείριση των εμβολιασμών είπε ότι είμαστε σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας την “αξιοζήλευτη”. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν παρατυπίες όσον αφορά στη σειρά των εμβολιασμών και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα τέτοια φαινόμενα καθώς όπως είπε υπάρχει εποπτικός έλεγχος.

Σχολιάζοντας την είδηση για τα εμβόλια σε παχύσαρκους και τη χορήγηση τρίτης δόσης, ανέφερε ότι όσοι έχουν δείκτη μάζας (BMI) πάνω από 40 έχουν μεγάλο πρόβλημα στην ανοσιακή τους απάντηση, πολλοί εξ αυτών έχουν νοσηρότητες το οποίο σημαίνει ότι είναι υψηλού ρίσκου να έχουν επιπλοκές από τον κορωνοϊό. Σε αυτή την περίπτωση όπως δείχνουν οι μελέτες είπε ο κ. Καρνέσης ίσως χρειαστούν είτε τρίτη δόση είτε μεγαλύτερες δόσεις. Τόνισε ωστόσο ότι στη χώρα μας το ποσοστό παχυσαρκίας δεν είναι τόσο υψηλό.

Comments are closed.