“Είναι μια εγκληματική ενέργεια η διαδήλωση αν με ρωτάτε επιστημονικά…”

Ο Διευθυντής Β καρδιολογικής κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Σπύρος Παπαϊωάννου, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca
Σ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Έχουν γίνει πολύ μεγάλες κλινικές δοκιμές και πράγματι γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί και θρομβώσεις εκτός των άλλων προβλημάτων δηλαδή την μυοκαρδίτιδα, πολύ μεγάλη πνευμονία, μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα αλλά και γενικότερα όλο τον οργανισμό. Όμως οι μελέτες που έγιναν και στην τρίτη κλινική φάση δεν έδειξαν ότι τα εμβόλια προκαλούν περισσότερες θρομβώσεις από ότι στο γενικό πληθυσμό. Είναι αστείο να λέμε ότι 37 θρομβώσεις σε 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς που έγιναν είναι τέτοιο ενδεικτικό νούμερο το οποίο θα έθετε το εμβόλιο της AstraZeneca σε προβληματισμό. Δεν υπάρχουν τα κλινικά δεδομένα, δεν υπάρχουν αυτά τα επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτό ενδεχομένως υπάρχουν κάποια άλλα «παιχνίδια» που μπορεί να υπάρχουν πίσω από αυτό και δημιουργήθηκε όλος ο θόρυβος και η μεγάλη αυτή ανησυχία- άδικα εκτιμώ- για το εμβόλιο το συγκεκριμένο το οποίο από την αρχή με την ηλικία, με διάφορα άλλα τεχνάσματα ήρθε όλο και πιο πίσω και δημιουργήθηκε πολύ μεγάλη αναστάτωση.
Σ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εμείς σαν Ελλάδα πολύ σωστά εντοπίσαμε αυτά τα προβλήματα που τέθηκαν και σαν χώρα αποφασίσαμε να συνεχίσουμε κανονικά τους εμβολιασμούς. Εμείς σαν χώρα στο συγκεκριμένο κομμάτι προχωρήσαμε πάρα πολύ υπεύθυνα και σοβαρά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα μέτρα αποσυμφόρησης θα βοηθήσουν
Σ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Αν θέλουμε να πάρουμε κάποιες λύσεις ριζικές ή πρέπει να κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μια κοινωνική συμφωνία όλοι οι παράγοντες είτε είναι πολιτειακοί, είτε είναι κοινωνικοί είτε είναι εμπορικοί και να πούμε ή πάμε σε ένα σκληρότατο lockdown τριών εβδομάδων που το σεβόμαστε όλοι. Όχι να μιλάμε για σκληρό lockdown και να κάνουμε διαδηλώσεις ή πάρτι γιατί εδώ ειναι θέμα και μεγάλης ευθύνης αφενός ατομικής αλλά και ευθύνης κοινωνικών ομάδων. Είναι ένα εθνικό θέμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μια εγκληματική ενέργεια η διαδήλωση αν με ρωτάτε επιστημονικά. Είναι ξεκάθαρο ότι όπου υπάρχει συνωστισμός υπάρχει κορονοϊός και διασπορά. Το θέμα είναι να σεβόμαστε τους κανόνες και τις αρχές που τις έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και από τη στιγμή που παραβιάζονται το λέμε ξεκάθαρα ότι κάνουν εθνικό έγκλημα.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν εξελίξεις στο χώρο των φαρμάκων κατά του κορονοϊού
Σ.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις μελέτες για τρία αντιικά φάρμακα, ένα στη Γερμανία και δυο στα ΗΠΑ αλλά περιμένουμε τα κλινικά αποτελέσματα τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής δεν βλέπω να υπάρχει κάτι πάρα πολύ αξιόλογο όσον αφορά την ταχύτητα και αμεσότητα που αξίζει να αναφέρουμε. Εκτιμώ ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στα εμβόλια, σε μαζικότερη παραγωγή εμβολίων, να μπουν στη μάχη περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες.

Comments are closed.