“Ο Μακρόν δεν τρώει μαρινάτα ψάρια, ο Κάρολος το κρεμμύδι”

Ο Λαζάρου απαντά γιατί δεν είχε μπακαλιάρο σκορδαλιά το επίσημο δείπνο της ΠτΔ

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Για τους επίσημους καλεσμένους
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Ήρθα σχεδόν με όλους τους επισκέπτες σε επαφή. Ήταν πάρα πολύ κολακευτικοί και ήταν και πάρα πολύ εγκάρδιοι γιατί όπως ξέρετε το φαγητό λύνει τις γλώσσες και αυτός ήταν και ο στόχος να έχουμε ένα εξαιρετικό φαγητό, να χαλαρώσουμε τους επισκέπτες, τους καλεσμένους και όλα πήγανε περίφημα και αυτό φάνηκε στο τέλος της βραδιάς όπου με κάλεσε η κα πρόεδρος έξω όπως και τον κα Καβάκο και τον κύριο που έπαιξε πιάνο για να μας χαιρετίσει ο κόσμος και να τον χαιρετίσουμε και εμείς.

Ερωτηθείς ποιος από τους καλεσμένους ήταν πιο ένθερμος θαυμαστής της κουζίνας του
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Περισσότερο έχω να κάνω με τους ανθρώπους που έχουν ξαναγευτεί το φαγητό μου δηλαδή ο κ. Δένδιας, η κα Λαμπράκη, η κα Αγγελοπούλου αλλά και από τους ξένους ηγέτες ο κ. Αναστασιάδης. Πολύ ζεστός ήταν ο κ. Αλιάγας, πολύ ζεστός ήταν ο διάδοχος Κάρολος. Ο διάδοχος με ρώτησε για το ψάρι αν σωστά το είχε προβλέψει ότι ήταν το χριστόψαρο και μου είπε ότι ήταν εξαιρετικό, ότι του άρεσε πάρα πολύ.
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Προσπάθησα να χωρέσω όσο περισσότερη Ελλάδα στα πιάτα μου. Ο στόχος μου τόσα χρόνια είναι να δικαιώνω τον Έλληνα μικρό παραγωγό, τον Έλληνα παραγωγό. Τα πιάτα αυτά υπάρχουν στο Βαρούλκο γιατί πάντα όταν μαγειρεύω για τέτοια τραπέζια πάω εκ του ασφαλούς. Πιάτα που έχουν δοκιμαστεί, πιάτα που έχουν ξαναβγεί, πιάτα που γνωρίζουν οι συνεργάτες μου. Όλα πήγαν τόσο λειτουργικά και τόσο όμορφα κύλησε η βραδιά.
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Η κα Πρόεδρος από την πρώτη μας επαφή ήταν απίστευτα ζεστή μαζί μου και μου ζήτησε να κάνουμε όσο περισσότερο Ελλάδα μπορούμε και να κάνουμε ένα εξαιρετικό δείπνο για τους καλεσμένους. Οπότε άρχισε σιγά-σιγά αυτό το κουβαράκι να ξετυλίγεται γιατί έπρεπε από τις πρεσβείες να ενημερωθώ για διατροφικές αλλεργίες, συνήθειες γιατί δεν μπορεί να τρώει ο ένας ένα πιάτο και ο άλλος κάποιο άλλο. Έπρεπε να γνωρίζω τι ακριβώς δεν τρώει κάποιος καλεσμένος για να μπορέσω να ανταπεξέλθω. Ο κ. Μακρόν για παράδειγμα παρότι δεν ήρθε δεν αγαπάει και δεν συμπαθεί τα μαρινάτα ψάρια. Ο διάδοχος δεν τρώει το κρεμμύδι οπότε έπρεπε όλα αυτά να τα φροντίσω. Αυτές οι δύο λεπτομέρειες ήταν που έπρεπε να προσεχτούνε και να φροντιστούνε ιδιαίτερα.
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Είναι κρίμα για την τόσο όμορφη οργάνωση που είχε γίνει, είναι κρίμα γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να το έχει εισπράξει τελείως διαφορετικά δηλαδή να είχε έρθει πολύ περισσότερος κόσμος, να είχε διασκεδάσει. λόγω covid έπρεπε να γίνει μια τρίλιζα για το ποιος θα καλεστεί, ποιος θα έρθει, αποστάσεις. Όλοι αυτοί οι φόβοι δημιουργούν τα δικά τους προβλήματα.

Αναφερόμενος στις κριτικές που έγιναν
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Έχω αποδείξει τόσα πολλά πράγματα στην καριέρα μου σαν μάγειρας, έχω ταΐσει τόσο πολύ κόσμο, σε μένα εργάζονται 76 εργαζόμενοι, το κοινωνικό μου έργο είναι γνωστό. Τα κακόβουλα σχόλια και λόγια δεν με αφορούν, εμένα με αφορά ο άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε για να μαγειρέψω σε αυτή την τόσο μεγάλη γιορτή, έμεινε ευχαριστημένη και εκείνη και οι καλεσμένοι.

Αναφερόμενος την κριτική που του έγινε γιατί δεν συμπεριέλαβε στο μενού τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά
Λ.ΛΑΖΑΡΟΥ: Καταρχήν ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικό ψάρι, είναι εισαγόμενο. Η παράδοσή μας δεν είναι ότι τρώμε μπακαλιάρο, είναι ότι τρώμε ψάρι του Ευαγγελισμού γιατί όμως επέλεξαν τον μπακαλιάρο και τον κάναμε και εθνικό φαγητό; Γιατί μπορούσε να τον βρει και η ορεινή Ελλάδα. Φανταστείτε ένα δείπνο που θα έχω δώσει σκορδαλιά σε αυτούς τους ανθρώπους που μιλάει ο ένας απέναντι στο πρόσωπο του άλλου. Όταν θα επιλέξουν τον κύριο που το ανέφερε να μαγειρέψει ας το κάνει εκείνος.

Comments are closed.