Πελώνη: Το Μαξίμου ουδέποτε είχε επικοινωνία με τον Φουρθιώτη

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη – ΒΙΝΤΕΟ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα επισκεφθεί αύριο τη Λιβύη. Η επίσκεψη -που θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη- σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για τις αναπροσαρμογές στα περιοριστικά μέτρα

Ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των ειδικών η Κυβέρνηση αποφάσισε -την περασμένη Τετάρτη- το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη τη χώρα, με ραντεβού, από σήμερα Δευτέρα. Με συμμάχους την βελτίωση του καιρού, την πρόοδο του εμβολιασμού και την αξιοποίηση -από αυτή την εβδομάδα- των self test, δίνει βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κοινωνία για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Αποφάσισε ακόμη την άρση των περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις κατά τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους πολίτες με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων.

Δυστυχώς, η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης οδήγησε την Επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την αναστολή, για μία εβδομάδα, του ανοίγματος των καταστημάτων στις τρεις αυτές περιοχές. Δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών.

Είναι, ωστόσο, δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να συνεχίσει και τον Απρίλιο τη στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Στο πλαίσιο αυτό -όπως ήδη ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο- θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων από 1.000 έως τα 4.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο μισό των ποσών αυτών.

Οι ωφελούμενοι -επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες- υπολογίζονται σε περίπου 100.000 και από αυτούς περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους άλλους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους κλάδους αυτούς. Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Για τους εμβολιασμούς και τα self test

Δίνουμε τώρα τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου. Αποδεικνύεται ήδη ότι ο εμβολιασμός, μπορεί να τερματίσει την δοκιμασία που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και να φέρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Στο Ισραήλ και τη Μ. Βρετανία όπου υπήρξε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, παρατηρείται μεγάλη μείωση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων. Θετικό, όμως, είναι και το αποτύπωμα των εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, αλλά και στους συμπολίτες μας 60-64 ετών, που άρχισαν να εμβολιάζονται μόλις πριν έναν μήνα.

Αυτό το μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί -σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα- ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια. Από σήμερα, ο μέσος όρος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 55 περισσότερα από τα 1.018 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας.

Στη φαρέτρα της ατομικής και συλλογικής άμυνας έχουμε τώρα και τα self test, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων. Στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου ηλικίας 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους συμπολίτες μας άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται. Σήμερα μάλιστα -καθώς άνοιξε το λιανεμπόριο- Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Συστήνεται ισχυρά στους εργαζόμενους των καταστημάτων να προχωρήσουν σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο.

Είναι προφανές ότι τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να εφησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται. Αλλά να συνεχίσει να φοράει την μάσκα του να τηρεί τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Για το πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης»

Ενώ η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- αντιμετωπίζει τις πιεστικές προκλήσεις της πανδημίας, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και τις πρόδρομες εργασίες για την Ελλάδα στη νέα εποχή. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν άλλη μια εμβληματική ανάπλαση στην Πρωτεύουσα, την ανάπλαση των χώρων της ΠΥΡΚΑΛ.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες 9 Υπουργείων και την ανάπτυξη ενός νέου πνεύμονα πρασίνου. Από τα συνολικά 155 στρέμματα, τα 40 θα αποδοθούν σε κοινόχρηστους χώρους και άλλα 80 θα μεταβληθούν σε πάρκο, με προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 18:30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να επανεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σύμφωνα με πληροφορίες του «news247», η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ουδέποτε γνωμοδότησε για άνοιγμα του λιανεμπορίου συγκεκριμένα σήμερα, αλλά δεν έδωσε ημερομηνία, παρ’ ότι επικαλείσθε ότι συμφώνησε. Παραμένει αγαστή η συνεργασία της Κυβέρνησης με την Επιτροπή;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν ξέρω από πού έχετε την πληροφόρησή σας, κυρία Σαμαρά, αλλά η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα, με τους όρους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την ασφάλεια που όλοι ξέρουμε.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Η Κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμα σε όσους καταστηματάρχες ανοίξουν τα μαγαζιά τους σε περιοχές όπου απαγορεύεται; Θα μπουν πρόστιμα και σε όσα μαγαζιά ανοίξουν συμβολικά σ’ αυτές τις περιοχές, χωρίς καταναλωτές;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Καταλαβαίνουμε την αγωνία των καταστηματαρχών, των εμπόρων. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τον προγραμματισμό σου και να σου ανατρέπεται. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η εξέλιξη της πανδημίας δυστυχώς δεν είναι γραμμική. Πολλές φορές έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συστήνουμε ψυχραιμία και υπομονή. Βεβαίως και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση σ’ αυτές τις περιοχές, όπως επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα από την Επιτροπή.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες, από τις οποίες είμαστε αποκλεισμένοι, για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη; Έχει κάνει κρούσεις η Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση; Επιπροσθέτως, γιατί επιλέχθηκε η επίσκεψη τώρα, που είναι η μεταβατική Κυβέρνηση στη Λιβύη, που δεν έχει στην ουσία εξουσία για τη λήψη αποφάσεων;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως είπα και στην εισαγωγή μου, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων της Ελλάδας με μια σημαντική γειτονική χώρα. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις, όπως τις θέτει πάντα στους συνομιλητές του. Θα έλεγα να κάνετε λίγη υπομονή, για να δείτε και τ’ αποτελέσματα.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση για τηλεοπτικό πρόσωπο, που προσπαθούσε να αποσπάσει χρήματα από το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και μετά προχώρησε σε απειλές και επεισόδιο στο Υπουργείο Εργασίας, όταν αποκαλύφθηκε το κόλπο του;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, έχετε κάποιο σχόλιο από την Κυβέρνηση για τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο «DOCUMENTO» ότι η υπόθεση Φουρθιώτη του στοίχισε πολιτικά; Τι απαντά η Κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ που ρωτά τι συνδέει τον κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, το τελευταίο που θέτετε (σ.σ. ότι η υπόθεση του στοίχισε πολιτικά) είναι μία αυθαίρετη ερμηνεία. Ο κ. Βρούτσης, με χθεσινή του ανάρτηση, έχει ξεκαθαρίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ίδιος, για να αντιμετωπιστούν υποψίες καταχρηστικής αντιμετώπισης του Προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Δεν έδωσε συνέντευξη. Εξ’ όσων γνωρίζω, απάντησε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε από την εφημερίδα. Πέραν τούτου, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε είχε, ούτε έχει, καμία επικοινωνία με τον συγκεκριμένο κύριο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε το πρωί: «Πλέον έχουμε κατακτήσει ένα μίνιμουμ τρόπο λειτουργίας και αυτό είναι το click away και πρέπει να το διασφαλίσουμε, ακόμη και σε περιπτώσεις που η πανδημία κινείται αυξητικά». Πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ισχύσει άμεσα στις περιοχές οι οποίες, μετά την απόφαση των ειδικών, έχουν εξαιρεθεί από την πρεμιέρα του λιανεμπορίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση, κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως έχω ξαναπεί, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Τα στοιχεία αξιολογούνται κάθε εβδομάδα, αναλόγως εισηγούνται οι ειδικοί και αποφασίζει η Κυβέρνηση.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, με δεδομένο πως το τρίτο κύμα της πανδημίας εμφανίζεται πολύ ισχυρό, υπάρχει ενδεχόμενο για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εξέλιξη. Είμαστε αυτή τη στιγμή στην κορύφωση. Υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική. Θα επαναλάβω ότι εξαρτάται από όλους εμάς από τη στάση που θα τηρήσουμε ποια θα είναι και η εξέλιξη, ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε αυστηροποίηση των μέτρων.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Το ζήτημα του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου είναι στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων του Πρωθυπουργού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ασφαλώς, κ. Παπαχλιμίντζο, οι ελληνικές θέσεις θα τεθούν, όπως τις θέτει, κάθε φορά, ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Υπάρχει σχόλιο της Κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το κύμα νέων συλλήψεων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται οι εικόνες συνωστισμού σε σημεία, όπως Ψυρρή, Κολωνάκι, Γλυφάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πρωτεύουσας και όλης της χώρας, όπου καταστήματα προσφέρουν ποτά take away. Έχουν σταματήσει οι έλεγχοι από την Αστυνομία και τις αρμόδιες Αρχές; Για ποιο λόγο; Θα κάνει κάτι η Κυβέρνηση για να μη δημιουργούνται εστίες διασποράς, όπως αυτές που συγκεντρώνονται κυρίως νέοι;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Καντέλη έλεγχοι γίνονται. Το Σάββατο μόνο, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν συνολικά 78.743 ελέγχους και κατέγραψαν 1.285 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 434.000 ευρώ. Η συμμόρφωση γενικά ήταν καλή, αυτό το σαββατοκύριακο, που επετράπησαν, για πρώτη φορά, οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και πήραν αυτή την ανάσα ελευθερίας, χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα προστασίας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση την ώρα που πολίτες αναμένουν για μήνες τη σειρά τους λόγω κορονοϊού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Είχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα και πόνο, τον οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσει εκτάκτως.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Η Κυβέρνηση προειδοποίησε ότι εάν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε γινόταν συνωστισμός ή διαδημοτική μετακίνηση με τον αριθμό «6», θα σταματούσε. Τι συμπεράσματα βγάλατε; Οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα; Η διαδημοτική μετακίνηση θα παραμείνει; Από τη στιγμή που επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση για το λιανεμπόριο τις καθημερινές, μήπως θα έπρεπε να επιτρέπεται και για την άσκηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η ερώτηση έχει απαντηθεί. Είπα ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα και έχουμε πει εξ αρχής, ότι αυτό ήταν ένα μέτρο για να δώσει εκτόνωση στους πολίτες, να αντιμετωπίσει την κόπωση και να βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων με αυτές τις μικρές βαλβίδες αποσυμπίεσης.

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Η Κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει τον αριθμό των δωρεάν self test σε δύο ανά εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα και ο Μπόρις Τζόνσον;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ένα βήμα τη φορά. Η στρατηγική που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική Κυβέρνηση, δικαιώνει και την επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη δωρεάν διάθεση των self test. Αυτό που έχω να πω είναι ότι ξεκινά ο εφοδιασμός των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Από την Τετάρτη και την Πέμπτη θα μπορούν, κατά προτεραιότητα, εκπαιδευτικοί και μαθητές να τα παραλαμβάνουν από τα μεγάλα αστικά Κέντρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Επικράτεια.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Οι πρόσφατες δηλώσεις Ακάρ μπορούν να ανατρέψουν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχω ξαναπεί ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Υπάρχει σκέψη να επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, που απαγορεύονται από τον Νοέμβριο; Για ποιο λόγο δεν δίνεται η δυνατότητα και στους πολίτες της χώρας, που θέλουν να δουν την οικογένειά τους, να το κάνουν με αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως γίνεται και για τους τουρίστες; Είδαμε, ήδη, τουρίστες από τη Γερμανία να φθάνουν στη χώρα, ενώ έχουν ανοίξει επίσημα και οι πτήσεις από το Ισραήλ.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όπως έχουμε πει, είναι θέμα που θα κριθεί αργότερα. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Ως προς τους τουρίστες που αναφέρεστε, έρχονται συγκεκριμένα από το Ισραήλ με πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και με PCR test 72 ωρών.

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, στην Επιτροπή γίνεται μια επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Η δημοσιοποίησή τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της Επιτροπής χωρίς να πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους. Πάντα προκύπτει ένας συγκερασμός των απόψεων και εισήγηση προς την Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση είναι αυτή που εντέλει αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Πότε φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όταν είναι ώριμο και είμαστε έτοιμοι, θα το ανακοινώσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.