Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Λαγός

 

Σε κλοιό βρισκόταν το τελευταίο τριήμερο το καταδικασμένο μέλος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής – Εντοπίσθηκε στο σπίτι του, στις Βρυξέλλες
Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός, μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Είχε προηγηθεί άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ένταλμα σε βάρος του είχε εκδοθεί μετά την καταδικαστική απόφαση από τον Εισαγγελέα Εφετών και μετά την άρση της ασυλίας του από την ευρωβουλή κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και στη Europol.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τις βελγικές αστυνομικές αρχές και την Europol, ο Λαγός βρισκόταν σε στενό αστυνομικό κλοιό καθώς αναμενόταν η απόφαση για την άρση της ασυλίας του. Ο Λαγός συνελήφθη στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Η σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν νωρίτερα το πρωί της Μ.Τρίτης, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά, ενώ 10 απείχαν.

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών – μελών της ΕΕ να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές. Η βουλευτική αποζημίωση μαζί με τα έξοδα διατήρησης γραφείου στις Βρυξέλλες φθάνουν περίπου το ποσό των 11.000 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Λαγός μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλους πέντε πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παπά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Ο Χρήστος Παππάς παραμένει φυγόποινος.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.