Ο Γεραπετρίτης για την απόφαση της Μεγ. Βρετανίας να μη χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών

“Δεν αλλάζει η πολιτική μας…”

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με το θέμα για την άρση της πατέντας των εμβολίων
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Υπάρχει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση η οποία έχει διατυπωθεί και από τον πρωθυπουργό ήδη από τον Απρίλη του 2020, και από τον εκπρόσωπό μας στα διεθνή φόρα τον κ. Μόσιαλο η οποία είναι ότι τα εμβόλια συνιστούν ένα παγκόσμιο αγαθό δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθεί ο τρίτος κόσμος και οι αναπτυσσόμενες χώρες έτσι ώστε να καταστεί προσβάσιμο το εμβόλιο. Ισχύει το ότι ακόμη και αν απεμπλακούμε σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία στη χώρα μας ή στον αναπτυγμένο κόσμο από τον ιό θα είναι μόνο προσωρινά αν δεν υπάρξει η ανάλογή αντιμετώπιση και στις τρίτες χώρες άρα είναι προς το οικουμενικό συμφέρον να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε επαρκείς δόσεις. Εμείς είμαστε τοποθετημένοι υπέρ του ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής διοχέτευση σε όλες τις χώρες του τρίτου κόσμου, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το αγαθό να καταστεί προσβάσιμο, να υπάρξουν επαρκείς γραμμές παραγωγής στον κόσμο έτσι ώστε να αναπτυχθούν εμβόλια και βεβαίως να είναι αυτό σε απολύτως προσιτές τιμές για όλο τον κόσμο.
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η πνευματική ιδιοκτησία, αυτό που λέμε πατέντες, είναι κάτι το οποίο υφίσταται από αιώνων και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό να ενθαρρύνεται η καινοτομία και η έρευνα έτσι ώστε να κατοχυρώνονται δικαιώματα για την περίπτωση που υπάρξει ένα νέο καινοτόμο προϊόν. Αυτή τη στιγμή επενδύονται δισεκατομμύρια στο να μπορέσουν να παραχθούν νέα φάρμακα για τον καρκίνο, για ανίατες ασθένειες, για ασθένειες οι οποίες ταλανίζουν τον κόσμο εκεί η συντριπτική πλειονότητα των ερευνών δεν καταλήγει εν τέλει σε θετικά αποτελέσματα δηλαδή ουσιαστικά χάνεται η επένδυση αυτή. Η λογική είναι να ενθαρρύνονται οι εταιρείες και για αυτό πολλές φορές υπάρχουν και ενισχύσεις είτε κρατικές είτε διεθνείς, προς τις εταιρείες παραγωγής για να ενισχύσουν το ερευνητικό τους κομμάτι και να εχουμε νέα καινοτόμα εργαλεία άρα εξυπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη λογική η πνευματική ιδιοκτησία. Άρα υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση σε ότι αφόρα στην πνευματική ιδιοκτησία που παράγεται, από την άλλη πλευρά εκείνο το οποίο ισχύει είναι το εξής ότι όταν έχουμε συνθήκες πανδημίας, δηλαδή όταν έχουμε συνθήκες όπου έχουμε ένα οικουμενικό υγειονομικό πρόβλημα θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ ειδική διαχείριση των πραγμάτων έτσι ώστε να έχουμε πολύ γρήγορη διάχυση των καινοτόμων εμβολίων ή φαρμάκων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί σαρωτικά το ζήτημα αυτό . Αυτό σημαίνει ότι είτε με συμφωνία των εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια, είτε με αγορά μέρους των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές γραμμές παραγωγής σε περισσότερα σημεία του κόσμου έτσι ώστε να υπάρξει επάρκεια. Η πρόταση Μπαίντεν είναι να υπάρξει διοχέτευση των εμβολίων στον τρίτο κόσμο πρώτα όλα με συμφωνία των εταιρειών παραγωγής οι οποίες ευλόγως από τη δικιά τους πλευρά μπορεί να έχουν αντίδραση. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια δίκαιη ισορροπία, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διοχετευτούν . Δεν συζητείται το ότι θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές γραμμές παραγωγής αυτή τη στιγμή είναι αναγκαιότητα, είτε λοιπόν με συμφωνία είτε με μερική εξαγορά θα πρέπει να υπάρχει διοχέτευση σε όλο τον κόσμο.
ΔΗΜ.: Βλεπετε την πιθανότητα απελευθέρωσης που θα είναι αποτέλεσμα δικαστικής διαδικασίας;
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή νομίζω ότι υπάρχει μια κοινή κατανόηση ότι ο κρίσιμος χρόνος είναι αυτός που βιώνουμε σήμερα.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η πρόταση Μπάιντεν «δικαίωσε» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ευτυχώς τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και αδιάψευστα. Έχουμε τον πρωθυπουργό ο οποίος εγκαίρως είχε διατυπώσει την άποψή σε σχέση με το ότι πρέπει να καταστεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό το εμβόλιο κατά τρόπο ο οποίος θα είναι εύλογος και δίκαιος. Στη συνέχεια αυτό επανερχόταν στη συζήτηση περιοδικά. Πόλυ καθυστερημένα, δέκα μήνες μετά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσε μια άποψη η οποία ήταν εντελώς απρόσφορη. Ο κ. Τσίπρας είχε τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα γραμμή παραγωγής αυτό απαιτεί πολύ χρόνο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι η ζέουσα κατάσταση, σε 1,5 -2 χρόνια θα υπάρχει μεγάλη προσφορά ούτως ή άλλως από πολλαπλές εταιρείες άρα το ζήτημα δεν θα είναι φλέγον άρα αυτή τη στιγμή είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση αυτή. Το δεύτερο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το τονίσουμε είναι ότι ο κ.Τσίπρας απλά ασχολήθηκε με ένα ζήτημα το οποίο ήταν εντελώς λάθος. Το ζήτημα δεν είναι σήμερα να οργανώσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα για μετά από δύο χρόνια, το ζήτημα είναι να υπάρξει επαρκείς παροχή εμβολίων σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα, και για αυτό το λόγο εμείς είχαμε τοποθετηθεί εγκαίρως όταν είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετηθεί στη Βουλή ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραγάγει το εμβόλιο αυτό σήμερα θα απαιτηθεί πολύ μεγάλος χρόνος και θα είναι άνευ αντικειμένου ο χρονισμός, και δεύτερο ειναι ότι το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να επέλθει μια ανοσία στον παγκόσμιο πληθυσμό διότι λόγω της κινητικότητας που υπάρχει μετακινείται πληθυσμός με τον ιό και ουσιαστικά ακόμη και οι πράσινες περιοχές κάποια στιγμή θα καταστούν κόκκινες λόγω της κινητικότητας. Άρα η ανοσία δεν μπορεί να είναι ανοσία εθνική, πρέπει να είναι ανοσία οικουμενική άρα περί άλλων ετύρβαζε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αναφορικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι πομπώδεις τίτλοι διαμορφώνουν ενδεχομένως ένα καθεστώς παραπληροφόρησης αλλά δεν έχουν κανένα απολύτως αντικείμενο. Η πραγματικότητα διαψεύδει τους τίτλους και οι τίτλοι θα πρέπει κάποια στιγμή να ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο . Καλώ λοιπόν τους αναγνώστες να διαβάσουν το περιεχόμενο του σημειώματος της εφημερίδας για να κατανοήσουν τα πραγματικά.
Ερωτηθείς αν η 15η Μαΐου είναι το ραντεβού για την επιστροφή στην κανονικότητα
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω ότι το μεγάλο ραντεβού το έχουμε ήδη ξεκινήσει είναι όμως ένα ραντεβού το οποίο δεν είναι στιγμιαίο, είναι ένα ραντεβού διαρκές και περιοδικό. Η λογική μας είναι ότι προχωράμε βήμα-βήμα να μετράμε τις συνέπειες του κάθε ανοίγματος έτσι ώστε να μπορούμε να πορευόμαστε με ασφάλεια. Ήδη έχουμε προχωρήσει στο ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, στο ελεγχόμενο άνοιγμα των Λυκείων, στο ελεγχόμενο άνοιγμα των δικαστηρίων, στο ελεγχόμενο άνοιγμα και της εστίασης απομένει ένα μικρό μέρος που ακόμα βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμού που είναι η υπερτοπικές μετακινήσεις που ο προγραμματισμός είναι ότι αν δεν υπάρχουν κάποια αντίθετα δεδομένα θα ανοίξουμε το Σαββατοκύριακο 14-15 του μηνός.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να θα χρειάζονται self test και πιστοποιητικό εμβολιασμού στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα επί τη βάση των επίκαιρων δεδομένων με ποιον τρόπο θα γίνονται. Θέλω να είμαι σαφής για να μην υπάρξει παρερμηνεία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιοριστεί η υπερτοπική μετακίνηση μόνο σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Αυτό δεν είναι ορθό και θα είχε και προβλήματα γενικά άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα διάκρισης των πολιτών σε σχέση με τις μετακινήσεις τους επί τη βάση αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Εάν θα υπάρχει ένα ζήτημα πριν την μετακίνηση για λόγους ασφάλειας προορισμού να υπάρχει ένα τεστ στο μέτρο που υπάρχουν σήμερα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα μετρώντας τα δεδομένα αλλά δεν είναι κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στις μετακινήσεις. Δεν έχει αξιολογηθεί οπότε εικασίες δεν μπορώ να κάνω, είναι ακόμη πρώιμο να το συζητήσουμε.
Ερωτηθείς αν θα καταργηθούν τα SMS από τις 15 Μαΐου
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ για την έκφραση του ότι τα SMS διατηρούνται για παιδαγωγικούς λόγους
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η ελληνική γλώσσα ευτυχώς είναι πάρα πολύ ακριβόλογη και πλούσια από την άλλη δεν μπορώ κάθε φορά που απευθύνομαι σε ένα νοήμον κοινό να πρέπει να εξηγώ το αυτονόητο. Ας ενημερωθούν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς έχουν πολύ ικανούς νομικούς, να αντιληφθούν τι σημαίνει παιδαγωγική λειτουργία του νόμου για να καταλάβουν ότι αυτό έχει μια αξία από μόνο του. Δηλαδή το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται και το οποίο πρέπει να είναι «δεν εφησυχάζουμε». Όσο ανοίγουν οι δραστηριότητες θα πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν οι όποιοι περιορισμοί θα δίνουν την αντίληψη στους πολίτες ότι θα πρέπει να προσέχουν. Δεν έχουμε περάσει τον κάβο.
Ερωτηθείς αν θα λάβει υπόψη της η Ελλάδα την απόφαση της Μεγ. Βρετανίας να μην χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με κάθε σεβασμό προς το Ηνωμένο Βασίλειο που για αιώνες αποτελεί παράδειγμα κρατικής οργάνωσης νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές παλινδρομήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη συντελεστεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο από 18 και άνω και από 30 και άνω άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η Γερμανία από την άλλη πλευρά σήμερα αποφασίζει ότι το AstraZeneca θα δίδεται σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό, θέλω να πω ότι η στάση της Ελλάδας ήταν η πιο συνεπής. Πως είναι συνεπής, είπαμε ότι μετρώντας τα επιστημονικά δεδομένα το AstraZeneca σταθμιζόμενο δεν παράγει κινδύνους για άτομα άνω των 30 και αυτό πράξαμε πρώτον, και δεύτερον για κάθε πρώτη δόση εξασφαλίζουμε και τη δεύτερη δόση. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να στοιχειοθετούν είτε την ανάγκη είτε την επιλογή για αλλαγή του εμβολίου στη δεύτερη δόση.
ΔΗΜ: Ναι αλλά αν υπάρχει απαγόρευση δεν θα σας προβληματίσει; Και κάποιος που θα πάει να κάνει το AstraZeneca όταν θα μάθει ότι στη Βρετανία δεν το κάνουν κάτω από 40 δεν θα προβληματιστεί;
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θέλω να είμαι σαφής, εμείς μελετάμε τα επιστημονικά δεδομένα ίσως πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχουμε ένα επιστημονικό επιτελείο υγειονομικών, έχουν ένα ειδικό επιτελείο το οποίο ασχολείται μόνο με τα εμβολιαστικά θέματα υπό την κα Θεοδωρίδου νομίζω ότι έχουμε επαρκή κατανόηση του φαινομένου. Θέλω να σας πω ότι αυτό το οποίο επαναλαμβάνουμε διαρκώς είναι ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο σύντομο εμβόλιο και αυτό δεν το λέμε επειδή θέλουμε να απεμπλακούμε από το AstraZeneca όπως μας κατηγόρησε απροσχημάτιστα η αντιπολίτευση με έναν λόγο τον οποίο δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω, ο λόγος για τον οποίο γίνεται είναι ότι το τείχος ανοσίας δημιουργείται με όλα τα εμβόλια. Σταθμιζόμενοι οι κίνδυνοι είναι απειροελάχιστοι και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κατανοούμε όλοι. Όχι δεν αλλαζει η πολιτική μας, κάθε χώρα μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πραγματοποιήσει σε πληθυσμό 30 εκατομμυρίων ανθρώπων το AstraZeneca άρα ουδέποτε υπήρξε τέτοιου τύπου ζήτημα. Μπορεί να είναι ένα ζήτημα που θα έχει να κάνει με την εσωτερική κατανομή των εμβολίων εκεί, εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας. Μπαίνουν και νέα εμβόλια στη φαρέτρα μας, μπαίνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson που επίσης θα αξιοποιηθεί, καλώ όλον τον πληθυσμό να εμβολιαστεί με το πιο σύντομο εμβόλιο.

Comments are closed.