Βγάζουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ

Μία «μεγάλη μέρα» χαιρετίζει ο Μπάιντεν

Πλέον δεν θα χρειάζεται να τηρούν ούτε τις προβλεπόμενες κοινωνικές αποστάσεις όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο χθες Πέμπτη για «μεγάλη μέρα» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αφού τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν πως όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα.

«Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν έχετε πια ανάγκη να φοράτε μάσκα», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Βγάλτε τις μάσκες σας! Κερδίσατε το δικαίωμα να κάνετε κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο: να χαιρετάτε τους άλλους με ένα χαμόγελο».

«Πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό βήμα, μια μεγάλη ημέρα», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν χωρίς αργοπορία.

«Σας εκλιπαρώ: προστατεύστε τους εαυτούς σας ως τη γραμμή του τερματισμού. Ξέρετε όλοι πόσο επίφοβος είναι αυτός ο ιός», επέμεινε.

«Θα βγούμε από την υγειονομική κρίση και θα ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας», συνέχισε. «Θα γνωρίσουμε ξανά τη χαρά, θα χαμογελάσουμε ξανά», συνέχισε.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέμεινε στη θεαματική πρόοδο που διατρανώνει ότι έχει σημειώσει η χώρα του τους τελευταίους μήνες.

Τα CDC ανέφεραν νωρίτερα χθες πως συνιστούν πως οι άνθρωποι που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ούτε και στους περισσότερους εσωτερικούς, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα σύσταση θα ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Σημείωσε ακόμη πως οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους δεν χρειάζεται πλέον να τηρούν την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση στις περισσότερες περιστάσεις.

Οι νέες συστάσεις των CDC καταγράφονται μόλις 16 ημέρες μετά τις προηγούμενες, που όριζαν πως θα συνέχιζαν να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί ακόμη και για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως. Η υπηρεσία αυτή, η σημαντικότερη στον τομέα της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, επικρίθηκε τον Μάρτιο διότι αρχικά αποθάρρυνε ηλικιωμένα πρόσωπα που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως να ταξιδεύουν αεροπορικώς για να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλίνσκι εξήγησε ότι οι νέες συστάσεις βασίζονται στη μεγάλη μείωση των μολύνσεων, στην επέκταση του εμβολιασμού στους νεότερους, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, και τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού.

«Βασιζόμαστε στην επιστήμη», διαβεβαίωσε η κυρία Ουαλίνσκι.

Ωστόσο οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους πριν βγάλουν τη μάσκα, πρόσθεσε η ίδια.

Η χρήση των μασκών μετατράπηκε σε αμφιλεγόμενο ζήτημα που δίχασε τους Αμερικανούς επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αρχικά υποβάθμιζε την πανδημία.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, πάνω από 584.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 32,8 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.
Πηγή protothema.gr

Comments are closed.