Ανατροπή του εμβολιαστικού προγραμματισμού

Ακυρώσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca…

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , κος Νίκος Τζανάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφερόμενος στην ανακάλυψη γερμανών επιστημόνων ότι έλυσαν το μυστήριο των θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Είναι γνωστό ότι οι αδενοιοί ως ένα βαθμό πυροδοτούν μηχανισμούς σε ευαισθητοποιημένα άτομα, σπανίως, για παραγωγή θρομβωτικών καταστάσεων. Η επιστήμη και σε όλο τον κόσμο πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να λύσουν αυτό το μυστήριο επακριβώς ώστε να διορθωθεί. Φαίνεται να είναι σοβαρή αυτή η ανακοίνωση, περιμένουμε να τη δούμε δημοσιευμένη και να την κρίνουμε. Γίνονται πάντως τέτοιες προσπάθειες πάρα πολλές στον κόσμο και είμαι σίγουρος ότι η επιστήμη θα δώσει λύση σε αυτό.
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μελλοντικό, πρέπει να βρεθεί λύση και να αλλάξει ο βέντορας ο φορέας δηλαδή που κουβαλάει το RNA του ιού στα κύτταρά μας. Στην περίπτωση της Moderna και της Pfizer αυτό είναι ένα σφαιρίδιο λιπιδεμικής σύστασης το οποίο δεν φαίνεται να προκαλεί θέμα στην περίπτωση που μεταφέρει τον ιό τα κύτταρα μας.Στην περίπτωση των εμβολίων όπως είναι το Σπουτνικ, το Johnson & Johnson και το AstraZeneca αυτή τη δουλειά την κάνει ένας αδενοιός που είναι διαφορετικός στο καθένα από αυτά επομένως θα πρέπει να βρεθεί λύση και μετά να αλλάξουμε τον φορέα αυτό με κατάλληλο τρόπο. Άρα αυτή η νέα γενιά εμβολίων αν παραχθεί ποτέ και αν λύσουμε το πρόβλημα είναι μια δουλειά που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και παραπάνω, δεν περιμένουμε λύση άμεσα.
Αναφορικά με τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Αυτά τα 5-6 περιστατικά θρομβώσεων στις 900 χιλιάδες δόσεις είναι απολύτως συμβατά με ότι έχει ανακοινωθεί στο εξωτερικό και μάλιστα είναι λιγότερα από αυτά που αναμέναμε. Το αγκαθάκι που υπάρχει σε όλα αυτά είναι ότι τα μισά από αυτά, ίσως και παραπάνω, έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη σε μια ποσότητα εμβολιασμών που δεν την γνωρίζω αλλά δεν πιστεύω ότι υπερβαίνει τις 30 χιλιαδες. Αυτό ειναι ένα προβληματάκι που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή, τουλάχιστον να το παρατηρήσουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και αν συνεχίσει. Μπορεί να είναι ένα στατιστικό τερτίπι το οποίο εκδηλώθηκε έτσι και δεν θα συνεχίσει αλλά πρέπει να το παρατηρήσουμε, υπό αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Κρητικοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση με το AstraZeneca δεν θα πρέπει να πάνε να κάνουν τη δεύτερη, δεν έχουν κανένα απολύτως κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι και βεβαίως πρέπει οι άνθρωποι πάνω από 50 χρονών, που διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους κάτω των 50 ετών να προγραμματιστούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca που τους προσφέρεται πάρα πολύ γρήγορα.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα έπρεπε να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Αν αφήσεις ανεμβολιαστούς 100 χιλιάδες ανθρώπους αυτών των ηλικιακών ομάδων των επικίνδυνων θα περιμένεις να νοσήσουν κάποιοι και ίσως περιμένεις, όπως λένε οι στατιστικές, 9 θανάτους. Αυτοί οι 100 χιλιάδες εάν δεν εμβολιστούν πιθανώς δεν θα έχουμε τις θρομβώσεις αλλά θα έχουμε περίπου 9 θανάτους από κορονοϊό, αν αντίθετα τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε 9 θανάτους και θα εισπράξουμε τα 3-4 θρομβωτικά επεισόδια που αναλογούν σε αυτό τον πληθυσμό. Για αυτο καμία πιστοποιητική αρχή δεν θα μπορούσε να αποφασίσει διαφορετικά, και η δικιά μας αποφάσισε με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να βάλει τη γνώμη της στην πιο αδύνατη πλευρά, θα την βάλει στην πιο δυνατή πλευρά και αυτή τη στιγμή η πιο δυνατή πλευρά είναι η πλευρά του εμβολιασμού.
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Αυτή η επικοινωνιακή λαίλαπα, που κακώς λειτουργεί τουλάχιστον στις ηλικίες πάνω των 50 με αυτό τον τρόπο, οδηγεί σε ανατροπή του εμβολιαστικού προγραμματισμού. Η ανοσία της αγέλης δεν θα επιτευχθεί όσο γρήγορα επιθυμούμε, θα επιτευχθεί αργότερα εφόσον έχουμε εμβόλια τα οποία δεν προτιμούμε και τα αφήνουμε στην άκρη και προτιμούμε άλλα τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη προσφορά άρα θα καθυστερήσουμε αν πέσουμε όλοι πάνω στα εμβόλια γιατί δεν υπάρχει αριθμός τέτοιος ο οποίος να καλύψει τη ζήτηση. Αν είχαμε τέτοια εμβόλια Pfizer και είχαμε τη δυνατότητα να τα προσφέρουμε στον ίδιο χρόνο προφανώς η εμβολιαστική αρχή θα είχε αποφασίσει να κάνουμε αυτό το εμβόλιο. Άλλωστε αυτή τη στιγμή πάνω από 34 ετών όλα τα εμβόλια είναι προσιτά και διαπραγματεύσιμα σε όλους .

Comments are closed.