Βορίδης: Απολύτως φιλικό προς τους εργαζόμενους το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία

 

Την ιδιαίτερη σημασία της δημιουργίας ενός, φιλικού προς τους εργαζόμενους, θεσμικού πλαισίου το οποίο θα ρυθμίζει τα ζητήματα της τηλεργασίας στο Δημόσιο, ανέδειξε με την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου με τίτλο “Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα και άλλες ρυθμίσεις” ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στην πατρίδα μας, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό, καθώς, όπως σημείωσε, στην υπόλοιπη Ευρώπη η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση του σχετικού νομικού πλαισίου.

Ο Υπουργός επεσήμανε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει:

• Προαιρετική εφαρμογή του καθεστώτος τηλεργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου

• Ίση μεταχείριση του τηλεργαζομένου με τον εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία

• Διατήρηση στο ακέραιο των μισθολογικών απολαβών του

• Τήρηση στο ακέραιο του ισχύοντος ωραρίου τηλεργασίας

• Καμία υπηρεσιακή επίπτωση στην εξέλιξη του εργαζομένου

• Κατοχύρωση δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους εργαζόμενους, να είναι σίγουροι και ήσυχοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, ότι θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης, ότι δεν θα αποκοπούν από το εργασιακό τους περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θα ληφθούν υπόψη τα ζητήματα των υπαλλήλων που πάσχουν από βαριές παθήσεις, προκειμένου να τους δοθεί κατά προτεραιότητα και κατ’ επιλογή τους η δυνατότητα να παρέχουν την τηλεργασία.

Αναφορικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικά με ζητήματα προσωπικών δεδομένων των δημοσίων υπαλλήλων, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το καθεστώς της τηλεργασίας πριν την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η εκτίμηση αντικτύπου.

Τέλος, ο κ. Βορίδης επέκρινε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου νόμου και εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να «αγκαλιάσουν» τις τεχνολογικές εξελίξεις ειδικά όταν διαμορφώνεται ένα πλαίσιο απόλυτα φιλικό για τους εργαζόμενους.

Comments are closed.