Δεν είναι έκπληξη η πολτοποίηση των βιβλίων

…που κατασχέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη

Ανάρτηση των εκδόσεων Στρατίκη

Δεν είναι έκπληξη η πολτοποίηση των βιβλίων που κατασχέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη.
Το απόθεμα υλικών και/ή προϊόντων εταιρείας υπό διάλυση πρέπει να καταστραφεί βάσει νόμου. Αλλιώς πληρώνει πρόστιμο ή επιπλέον φόρο η εταιρεία. Επίσης απαγορεύεται ρητώς να δωρίσει ή έστω να πετάξει τα καταστρεπτέα.
Συντάσσει μάλιστα και πιστοποιητικό καταστροφής που κοινοποιείται στον έφορο και με αυτό απευθύνεται πρόσκληση να παραστεί στην πολτοποίηση ή καταστροφή του εμπορεύματος κάποιος υπάλληλος ως μάρτυρας.
Εκ πείρας μιλώντας, όταν κάνεις στην εφορία επίδοση τέτοιου εγγράφου, οι ίδιοι οι εφοριακοί αγανακτούν, οι νόμοι που ευνοούν με τέτοιους ελεεινούς τρόπους τους πιστωτές είναι από άλλο πλανήτη. Αλλά έτσι είναι εδώ και χρόνια.
Αυτό που μας ενόχλησε ήταν τα κακόπιστα τα σχόλια τύπου
«αποφασίστηκε από τις εκδόσεις η πολτοποίηση ελαφρά τη καρδία..»
Δεν είναι έτσι λοιπόν.
Και εφόσον μπορούμε, θέλουμε να το πούμε και σε όλους τους βιβλιοφιλους που προβληματίστηκαν κι αναρωτήθηκαν, γιατί;
Δεν θα κρίνουμε άρθρα που θίγουν τα κακώς κείμενα του χώρου. Ναι ενδεχομένως να μην ήταν όλα τα βιβλία τους καλά, όπως πολλά από τα βιβλία που κυκλοφορούν άλλωστε.
Αλλά ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ και τα έβγαλαν οι συνάδελφοι, τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν και να τα ξεσκαρτάρει ο χρόνος και η αγάπη των αναγνωστών.
Ποιος θα κρίνει ότι η ποίηση του Τάδε Ταδόπουλου δεν πρέπει να εκδοθεί δηλαδή;
Ή ένα παραμύθι δουλεμένο με αγάπη και μεράκι;
Να εκδοθεί κι αν δεν αξίζει για επανέκδοση ας έχουν τουλάχιστον το βιβλίο οι φίλοι και το σόι, δεν υπάρχει μεζούρα ποιότητας ειδικά στην ποίηση.
Πόσα λογοτεχνήματα δεν αναγνωρίστηκαν μετά από πολλά χρόνια; Πόσοι ποιητές πέθαναν χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ότι κάποιο τυπογραφείο κάποτε είχε τυπώσει τη συλλογή τους, που μετά από πολλά χρόνια ξαναδιαβάστηκε και αγαπήθηκε;
Είπαμε, μόνο ο χρόνος κρίνει και οι αναγνώστες.
Προς το παρόν, σκύβουμε ανίσχυροι μπροστά στις τράπεζες που κάποιοι τις μετέτρεψαν σε δυνάστες, τυράννους και κοσμοκράτορες και υποτασσόμαστε σε κακούς νόμους που οριζόντια εξισώνουν τους πάντες και τα πάντα.
****
Αναδημοσιεύω αυτό το στιγμιότυπο οθόνης όπως το βρήκα σε πολλές φιλολογικές σελίδες σήμερα, με πολύ μεγάλο σεβασμό στην οικογένεια του Σάμη Γαβριηλίδη και στην προσφορά του στο χώρο του βιβλίου.

Comments are closed.