Παρασημοφόρηση της αυστριακής επίλεκτης ομάδας ειδικών δυνάμεων ΕΚΟ COBRA από τον Μηταράκη

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Karl Nehammer, συμμετείχε χθες σε ειδική τελετή προς τιμή των μελών της αυστριακής επίλεκτης ομάδας ειδικών δυνάμεων ΕΚΟ COBRA, οι οποίοι απεστάλησαν τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020, προς υποστήριξη των ελληνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της απόπειρας χιλιάδων μεταναστών να περάσουν στον Έβρο.
Κατά την τελετή που διοργανώθηκε στο Κέντρο των Ειδικών Δυνάμεων της Αυστριακής Αστυνομίας, ο κ. Μηταράκης απένειμε στον επικεφαλής της αυστριακής ομάδας Αστυνόμο Johann Rieger, ανώτερη διάκριση της ελληνικής Πολιτείας, εξ’ ονόματος της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κ. Σακελλαροπούλου.
Κατά την προσφώνηση του, στην 13μελή επίλεκτη αυστριακή ομάδα, ο κ. Μηταράκης συνεχάρη τα μέλη της για το θάρρος και την αποφασιστικότητα με την οποία επιχείρησαν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα κοινής δράσης και ενότητας της Ευρώπης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.
‘’Η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης και η παρουσία των δυνάμεων της ομάδας Cobra στον Έβρο αποτέλεσε όχι μόνο ουσιαστική συνεισφορά αλλά και πράξη υψηλού συμβολισμού με αποδέκτες εντός και εκτός της Ε.Ε’’, τόνισε ο κ. Μηταράκης.
‘’Οι σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας είναι ιστορικά πολύ στενές και είμαι πολύ χαρούμενος που η Αυστρία ενήργησε ως καλός φίλος και σημαντικός εταίρος της Ελλάδας, με την απόφασή της να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Αυτή η προσπάθεια εργαλειοποίησης της μετανάστευσης, ενορχηστρωμένη και υποστηριζόμενη από την Τουρκία, απέτυχε χάρη στη θαρραλέα αντίδραση των εθνικών μας δυνάμεων, με τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρως μας, όπως η Αυστρία. Η Ελλάδα ενήργησε ως ασπίδα της Ευρώπης. Αλλά αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον επαγγελματισμό και την αποφασιστικότητα αξιωματικών όπως εσείς, που υπηρέτησαν στην περιοχή του Έβρου στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων σας και των δυνάμεων του FRONTEX.
Αυτή η γενναιόδωρη και απτή πράξη αλληλεγγύης από την αυστριακή κυβέρνηση – η πιο συμβολική από οποιαδήποτε άλλη – επαινείται και τιμάται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση,’’ πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Συνάντηση με Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Karl Nehammer

Στο πλαίσιο της συνάντησης τους, οι κ.κ. Μηταράκης και Nehammer πραγματοποίησαν συνομιλίες, με επίκεντρο το μεταναστευτικό και τη διαπράγματευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Nehammer συνεχάρη την Ελλάδα για την αποφασιστική στάση που τηρεί στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σημειώνοντας ότι εργάζεται με επιμονή και πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών εξ ονόματος όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Nehammer, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: ‘’Αγαπητέ Karl, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Αυστρία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, υποστηρίζοντας έντονα την ανάγκη για αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με μια ισχυρή εξωτερική διάσταση όσον αφορά τη συνεργασία με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, και ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών είναι οι βασικές πτυχές μιας αποτελεσματικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.’’

Συνάντηση με τον Γενικό Δ/ντή του Διεθνούς Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) Michael Spindelegger

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βιέννη, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον Γενικό Δ/ντή του Διεθνούς Κέντρου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD) Michael Spindelegger, με τον οποίον συζήτησε την επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό αυτό φόρουμ (19 χώρες είναι ήδη μέλη του Κέντρου μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) και την ανάπτυξη κοινών δράσεων στον τομέα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Οι κ.κ. Μηταράκης και Spindelegger υπέγραψαν τη Διακήρυξη Πρόθεσης της Ελλάδας να καταστεί μέλος του Οργανισμού, με την οποία η διαδικασία ένταξης εισέρχεται στην τελική φάση, εν αναμονή της κύρωσής της από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Spindelegger ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ενεργό της ενδιαφέρον για το Κέντρο και εξέφρασε την ελπίδα να υποδεχθεί τον κ. Μηταράκη σύντομα στη Βιέννη, με την ιδιότητα της Ελλάδας ως πλήρους μέλους κατά την ετήσια διάσκεψη του Κέντρου στα τέλη του έτους.

Comments are closed.