Σύσκεψη για μετάλλαξη «Δέλτα»: Στο μικροσκόπιο Κρήτη, Αττική, Κόρινθος

Η μοναδική μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός: Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχους της Κρήτης.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε σαφές ότι υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης και διαρκής ιχνηλάτηση για την «Δέλτα», κάτι που ο εμβολιασμός έχει καταστήσει πιο εύκολο.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στα 29 υπολογίζονται τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα, καθώς σήμερα (24/6) εντοπίστηκαν άλλα 18.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφηκαν τα 15 εξ αυτών. Ένα κρούσμα της «Δέλτα» καταγράφηκε στην ΠΕ Δυτικού τομέα Αθηνών, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η εν λόγω μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Εμφατικό μήνυμα σε όσους πολίτες εξακολουθούν να δυσπιστούν στον εμβολιασμό, επικαλούμενος σχετική αναφορά του Αντονι Φάουτσι, απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε».

«Όμως, η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Και συμπλήρωσε: «Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό, το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος, ο κύριος Φάουτσι: Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε νωρίτερα ότι νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Κρήτη.

Κρούσματα

Στα 489 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι, ενώ 256 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανά την Ελλάδα.

Μέρκελ – Μακρόν

Συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού ζητούν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η Καγκελάριος δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας πιο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη. «Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Πηγή: kathimerini.gr

Comments are closed.