Η Μαρέβα στοχοποιήθηκε χυδαία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για τη σύζυγο, τα παιδιά του, τη σχέση του γιου του και τα social media…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την “Καθημερινή” και τον Μιχάλη Τσιντσίνη για τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά και για την κριτική από τα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, “Βλέπουμε πολύ Μητσοτάκη… Αλλά βλέπουμε και πολύ την πρωθυπουργική οικογένεια στα media… Μέχρι και τα προσωπικά του γιου σας έγιναν θέμα συζήτησης”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε για τη σύζυγό του: “Κοιτάξτε, τη μεν γυναίκα μου φρόντισαν άλλοι να τη βάλουν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στοχοποιήθηκε χυδαία και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε μάθει και ακριβώς τι έχει συμβεί. Άρα, αυτοί που ασκούν κριτική ας κοιτάξουν πρώτα τις δικές τους συμπεριφορές. Η γυναίκα μου είναι ένας δυναμικός άνθρωπος, σταμάτησε τη δουλειά της γιατί θεωρούσε ότι μπορεί να υπήρχαν κάποια ασυμβίβαστα σε σχέση με την ιδιότητά της ως σύζυγος Πρωθυπουργού. Βοηθάει σιωπηλά σε πολλά πράγματα τα οποία νομίζω ότι στηρίζουν τη χώρα και την εικόνα της χώρας. Είναι μια δυναμική γυναίκα με δημόσια παρουσία και δεν θα την ήθελα αλλιώς… Η ένταση ομως της κριτικής και ο τρόπος με τον οποίον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βγάλει στο προσκήνιο αυτήν την τοξικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο των καιρών. Απλά δεν είναι πάντα εύκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν ακουμπάει την οικογένειά σου. Για εμένα προσωπικά, δεν έχω καμία δυσκολία, τα ξεπερνώ με μεγάλη ευκολία, αλλά εδώ δεν συζητάμε γι’ αυτό. Και ειδικά για τη σύζυγό μου, υπήρξε μια χυδαία στοχοποίηση, κεντρικά ενορχηστρωμένη, με πολλές αποδείξεις. Θα σταματήσω εδώ, δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω”.

Για τα παιδιά του ειπε: “Τα παιδιά μου είναι πια, εδώ και λίγες μέρες, και τα τρία ενήλικα. Όταν υπάρχει μια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και τα ίδια επιλέγουν να έχουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- το θεωρώ απολύτως λογικό να προκαλούν κάποιο ενδιαφέρον. Είναι όμως πάρα πολύ προσεκτικά. Δεν επιζητούν καθόλου τη δημοσιότητα τα ίδια. Ο γιος μου έκανε τη θητεία του στον Έβρο, όλη του τη θητεία στον Έβρο. Και έχει κάθε λόγο να είναι πολύ περήφανος, γιατί έκανε μια κανονικότατη θητεία, με πάρα πολλές υπηρεσίες. Ούτε το διαφήμισε, ούτε προσπάθησε να αποκομίσει κανείς κάποιο όφελος. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Να το πω, μιας και μου κάνατε την ερώτηση, ναι, προφανώς υπήρχαν μηχανισμοί που στοχοποίησαν μέχρι και την προσωπική του σχέση”.

Για τα social media ειπε: “Νομίζω ότι δεν ακουμπούν πολύ την κοινωνία. Βέβαια, το παρακολουθώ (τα κοινωνικά δίκτυα)… Δεν διαβάζω ειδικά οργανωμένα αρνητικά σχόλια, υβριστικά, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. Είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική… Υπάρχει ομως ένα πρόβλημα δημοκρατίας και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας φέρνουν τελικά σε επαφή με ανθρώπους που πιστεύουν τα ίδια πράγματα με εμάς, διότι αυτό πουλάει τελικά. Οι αλγόριθμοί τους είναι έτσι σχεδιασμένοι. Και αυτό δημιουργεί το φαινόμενο των «δωματίων της ηχούς» όπου στην ουσία ακούμε μόνο απόψεις που ταιριάζουν με τις δικές μας. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα δημοκρατίας το οποίο νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσει συνολικά τον δημόσιο διάλογο και το πώς ακούμε την άλλη άποψη και το πώς μπορούμε να συζητήσουμε πολιτισμένα, να διαφωνήσουμε, έντονα ενδεχομένως αλλά χωρίς ύβρεις, χωρίς ακραίους χαρακτηριστικούς, χωρίς την προσωπική στοχοποίηση και τις δολοφονίες χαρακτήρων που δυστυχώς έχουν γίνει κανόνας πια. Και είναι πρόβλημα δημοκρατίας”.

Comments are closed.