Γώγος: Με την εμβολιαστική κάλυψη όλα τα προβλήματα θα τα αποφύγουμε

 

Ο λοιμωξιολόγος , διευθυντής Παθολογικής και λοιμωξιολογικής κλινικής του Metropolitan General και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Χ.ΓΩΓΟΣ: Ας σπεύσουμε να εμβολιαστούμε γιατί είναι δεδομένο ότι με την εμβολιαστική κάλυψη όλα τα προβλήματα θα τα αποφύγουμε. Για να αποφύγουμε όλο το πακέτο προβλημάτων υπάρχει τρόπος, ο εμβολιασμός. Εμβολιασμός γρήγορος, άμεσος, δύο δόσεις στον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που μπορούν, παντού και στις ηλικίες τις δύσκολες και στις ηλικίες τις μικρές.

Ερωτηθείς αν μειώνεται το εμβολιαστικό ενδιαφέρον των πολιτών
Χ.ΓΩΓΟΣ: Υπάρχει μια ανησυχία για δύο λόγους, ο ένας λόγος είναι ότι ποσοστό δίνουν μια μικρή μείωση η οποία δεν είναι τόσο σημαντική, ήταν σημαντική η αύξηση που είχαμε το να πηγαίνουν 100-120 χιλιάδες άνθρωποι να εμβολιάζονται την ημέρα ήταν πραγματικά ένα τεράστιο επίτευγμα. Τώρα έχει πέσει 30% λιγότερο αν αυτό συνεχιστεί είναι ένα πρόβλημα γιατί έχουμε σχεδόν άλλους τόσους που πρέπει να εμβολιάσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρώτον μπορεί να αρχίσουμε να χτυπάμε σε «τοίχο» γιατί ειναι ο πιο δύσκολος πληθυσμός, αυτοί που ήθελαν πήγαν και εμβολιάστηκαν και αυτοί που φοβούνται που όμως πολλοί από αυτούς θα εμβολιαστούν γιατί βάση των γκάλοπ που γίνονται το 70% θέλει να εμβολιαστεί άρα θα υπάρχει ένα 30-40% ακόμα που θα πάει να εμβολιαστεί αλλά θέλουμε κάτι παραπάνω. Και θέλουμε αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν να το κάνουν άμεσα γιατί ο ίδιος ο ιός μας προειδοποιεί. Το «καλό» είναι ότι ήρθε ξαφνικά και λεει ότι παιδιά είναι εδώ, εμβολιαστείτε γρήγορα γιατί δεν πρόκειται να ησυχάσουμε με τον τρόπο που συμπεριφέρομαι. Επομένως ο ίδιος δίνει μια προειδοποίηση και πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας γιατί μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, μεγάλο θέμα αυτό ας το εκμεταλλευτούμε.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα
Χ.ΓΩΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε αφορούν τη μεταδοτικότητα η οποία είναι μεγαλύτερη και γενικότερα την ικανότητα να προσβάλει το σύστημα ο ιός αυτός. Από εκεί και πέρα είναι δύσκολο να συγκρίνουμε μεταξύ τους τα διάφορα στελέχη γιατί είναι άλλο το περιβάλλον στο οποίο το καθένα από αυτά έδρασε. Για παράδειγμα το πρώτο στέλεχος βρήκε τον κόσμο απροετοίμαστο και είχε μια μεγάλη θνητότητα, τώρα η θνητότητα κρίνεται και το μεγάλο αριθμό των εμβολιασμών που υπάρχουν, ή επίσης από το γεγονός ότι ο ευάλωτος πληθυσμός αυτή τη στιγμή είναι πολύ λιγότερος από ότι ήταν στην προηγούμενη φάση και ότι έχει μείνει είναι εμβολιασμένο. Μπορεί αυτή τη στιγμή ο ιός να αφορά νεότερα άτομα όπου η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τα προηγούμενα επεισόδια άρα είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς για τη λοιμογόνο δράση του ιού, αυτό πρέπει να γίνει σε μελέτες στο εργαστήριο. Δεν έχει σημασία όμως είναι ένας ιός ο οποίος έχει νοσηρότητα, έχουμε δει και θανάτους στη Βρετανία επομένως είναι ένας ιός που προκαλεί τη νόσο αυτή, αν θα είναι λίγο ελαφρύτερη ή λίγο βαρύτερη θα το δούμε. Όσον αφορά για τα συμπτώματα, ένας κορονοϊός είναι, κάνει συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι πιο κοντά σε μια βαριά γρίπη δηλαδή έχει περισσότερο να κάνει με ρινίτιδα πονόλαιμο αλλά σίγουρα βλάπτει και το κατώτερο αναπνευστικό και κάνει πνευμονίες όπως κάνει ο κορονοϊός. Υπάρχουν μερικές μικρές διαφοροποιήσεις είναι όμως ένας κορονοϊός με όλα τα συνεπακόλουθα.

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου
Χ.ΓΩΓΟΣ: Το θέμα αυτό συζητιέται και θα βρεθεί η ώρα που θα τοποθετηθούμε επίσημα γιατί ακόμα τα δεδομένα δεν είναι απολύτως σαφή. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί τρίτος εμβολιασμός το αν αυτό θα γίνει στους 9 έως 12 μήνες ακόμα είναι συζητούμενο γιατί τα δεδομένα που έχουμε είναι αρκετά ικανοποιητικά για το επίπεδο ανοσίας που υπάρχει και με αντισώματα και με την κυτταρική ανοσία , εκεί όμως που υπάρχει ένα θέμα που πρέπει άμεσα να το δει η επιστημονική κοινότητα είναι οι ηλικιωμένοι γιατί αυτοί που είναι άνω των 70 σίγουρα η ανοσιακή τους εικόνα δεν είναι τόσο καλή όσο είναι στους υπόλοιπους άρα εκεί πρέπει γρήγορα να έχουμε δεδομένα πότε θα γίνει η επόμενη δόση καθώς και ανθρωποι που έχουν ανοσοκαταστολή, εκεί τα πράγματα είναι πιο σαφή και νομίζω σύντομα πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας το οριζόντιο lockdown
Χ.ΓΩΓΟΣ: Έχουμε μέχρι τώρα μια εμπειρία ενάμιση χρόνο και πολλές φορές έχουμε διαψευστεί. Δεν θέλουμε να υπάρχει και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην υπάρξει. Δυστυχώς πολλές φορές διαψευστήκαμε γιατί ο ιός είναι ύπουλος και χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα όμως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα από τα προηγούμενα κύματα, έχουμε τον εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε με τους μισούς έλληνες εμβολιασμένους επομένως το 4ο κύμα σίγουρα δεν θα είναι παρόμοιου χτυπήματος όπως τα προηγούμενα γιατι πρώτον θα είναι μικρότερο το ποσοστό που πληθυσμού που μπορεί να μολυνθεί, οι ανεμβολίαστοι σίγουρα, και δεύτερον ο πληθυσμός που θα γεμίσει το σύστημα υγείας, θα το πιέσει θα είναι λιγότερος γιατί οι ευάλωτες ομάδες έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ένα άλλο που έχουμε ένα τα καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, έχουμε τα rapid test που είναι πλέον αρκετά αξιόπιστα, έχουμε τα self test που βοηθήσανε πολύ και μπορεί να τα ξαναβάλουμε οποιαδήποτε στιγμή στην καθημερινότητά μας και φυσικά έχουμε την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. Μήνα με το μήνα αυτά βελτιώνονται γιατί έχουμε καλύτερο προοδευτικά, έχουμε τα λύματα και κυρίως έχουμε την καταγραφή κατά δήμο κατά νησί και λοιπά που αυτό θα δώσει τη δυνατότητα τα περιοριστικά μέτρα να ισχύσουν κατά περιοχές . Να αποφύγουμε δηλαδή το οριζόντια μέτρα…

Ερωτηθείς αν θα έβλεπε την επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Χ.ΓΩΓΟΣ: Όλα είναι στο τραπέζι όταν υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση της επιδημίας και ήδη υπάρχουν προειλημμένες απόφασης με βάση την επιδημιολογική επιβάρυνση, αν μπούμε στο κόκκινο θα τη βάλουμε βεβαίως. Η απόφαση ήταν σαφέστατη να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, καλοκαίρι, αποστάσεις μεταξύ μας, περίπατος ήλιος, εκεί πραγματικά είναι υπερβολή, από εκεί και πέρα οι συστάσεις παραμένουν στους κλειστούς χώρους μάσκα. Άρα η χρήση μάσκας είναι ανοιχτή απλά ελπίζω να μην χρειαστεί να αναβαθμιστεί η σύσταση.
Χ.ΓΩΓΟΣ: Εγώ είμαι υπέρ των συστάσεων των εθνικών επιτροπών γιατί αυτές έχουν βάλει κάτω την προσπάθεια τους και έχουν αποφασίσει και κάνουν προτάσεις. Μη νομίζετε ότι αβασάνιστα βγαίνουν αυτές οι οδηγίες. Εγώ προσωπικά είμαι της άποψης ότι πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες.

Comments are closed.