“Σήμερα δεν έχουμε 3.000 κρούσματα έχουμε πολύ περισσότερα”

…γιατί πολλοί άνθρωποι δεν πάνε να κάνουν τεστ

Ο πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής Εταιρίας και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Λουκίδης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την προοπτική της απόλυσης των μη εμβολιασμένων υπαλλήλων από τις δημόσιες δομές μετά τη διάρκεια της αναστολής τους
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο άπτεται περισσότερο πολιτικής απόφασης και λιγότερο ιατρικής παρέμβασης εμείς σε αυτό που θα συμφωνήσουμε και θα είμαστε σίγουρα υπέρμαχοι είναι ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε κάποιες ομάδες πληθυσμού που παρόλο ότι μπορεί να είναι εμβολιασμένοι και μιλάω για τους ηλικιωμένους, εξακολουθούμε να έχουμε μια σκέψη και μια ερώτηση ανάμεσά μας κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται αναμνηστική δόση ή όχι ή κατά πόσο η απόκρισή τους στον εμβολιασμό δεν είναι αυτή η οποία πρέπει ή αυτή η οποία περιμένουμε.
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Εάν δεν καταλάβουν ότι άμεσα και έμμεσα ουσιαστικά επιβουλεύονται το σύστημα υγείας πρέπει να μπουν σε αναστολή, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας άμεσα και έμμεσα να δέχεται τις επιδράσεις. Και το λέω το έμμεσα με όλη τη σημασία της λέξεως γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ασθένειες οι οποίες από φόβο δυστυχώς έφτασαν στα νοσοκομεία σε πάρα πολύ προχωρημένα στάδια και μιλάω για πολύ δύσκολες ασθένειες και οι οποίες ουσιαστικά οφείλονταν στις έμμεσες επιδράσεις που είχε η πανδημία.
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Αν βγει ένα μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού σε αναστολή θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα με κάποιους άλλους οι οποίοι με την ανάλογη εκπαίδευση να μπορέσουν να προχωρήσουν. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε πρακτικά προβλήματα τα οποία σίγουρα πρέπει να βρουν λύσεις αλλά όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας δεν μπορούμε να τους αφήνουμε στο έλεος οποιασδήποτε απόφασης και οποιουδήποτε παραλογισμού. Εγώ καταλαβαίνω κάποιες λογικές ενστάσεις τις οποίες τις έχουμε και εμείς απέναντι στα εμβόλια δηλαδή έρχονται πολλοί άνθρωποι και μας ρωτάνε πράγματα τα οποία άλλες φορές μπορεί να μην έχουμε και τα επαρκή στοιχεία να τα απαντήσουμε. Για παράδειγμα με ρωτούσε μια κυρία αν μπορεί να έχει επίδραση στην εξωσωματική γονιμοποίηση το εμβόλιο. Δεν το ξέρω, δεν μπορούμε να το απαντήσουμε αυτό το πράγμα. Υπάρχουν μερικές ενστάσεις τις οποίες ακούγονται λογικές και πρέπει να τις ψάξουμε και να τις συζητήσουμε.
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Το εμβόλιο κυρίως προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση και από την εισαγωγή στη ΜΕΘ και την πιθανή διασωλήνωση και θάνατο. Ακόμα και που είμαστε διπλά εμβολιασμένοι, ακόμα και αν έχουν καταργηθεί τα self test στους διπλά εμβολιασμένους εμείς κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να κάνουμε ένα self test για την προστασία. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που είναι γύρω μας, που εμας η προστασία των ανθρώπων γύρω μας δεν είναι τυχαίοι άνθρωποι, είναι ασθενείς.
Αναφορικά με την εκτίμηση του κ. Σύψα για τα 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση με βάση τα επιδημιολόγικα μοντέλα που ακούω θα απαιτήσει πάρα πολλά τεστ δηλαδή πρέπει να κάνει κανένας πάνω από 200.000 με 300.000 τεστ για να μπορέσει να βγάλει αυτό το νούμερο. Πιθανότατα αν δεν γίνουν τόσα τεστ να μην μπορούμε να βγάλουμε αυτό τον αριθμό. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι σήμερα δεν έχουμε 3.000 έχουμε πολύ περισσότερα, μπορεί και ένα 30% επάνω γιατί πολλοί άνθρωποι δεν πάνε να κάνουν τεστ. Έχουνε το σύμπτωμα καταλαβαίνουν ότι πανε προς τα εκεί ή κάνουν ένα self test και το βλέπουν θετικό και από εκεί και πέρα παίρνουν τα μέτρα τους χωρίς να το αναφέρουν. Υπάρχει και αυτό το δεδομένο κυρίως τις νέες ηλικίες. Ο στόχος μας και η προσπάθεια μας αυτή τη στιγμή είναι αυτές τις νέες ηλικίες να τις πλησιάσουμε με σκοπό να προστατεύσουμε το Φθινόπωρο γιατί για μένα τον Αύγουστο δεν μπορούμε να τον προστατεύσουμε.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές και φοιτητές
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Εξυπακούεται, αν είναι δυνατόν εγώ να θέλω να κάνω μάθημα στους φοιτητές της ιατρικής πίσω από τον υπολογιστή και να τους διδάσκω έτσι τον άρρωστο. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι πως θα βγουν αύριο να εξασκήσουν την ιατρική και όχι μόνο την ιατρική. Το πανεπιστήμιο είναι διαδραστικότητα, είναι ανταλλαγή απόψεων, είναι διεκδίκηση δεν μπορεί να μένει πίσω από μια οθόνη και από ένα κομμάτι μονοσήμαντης εκπαίδευσης γιατί ουσιαστικά μιλάμε εμείς και οι υπόλοιποι άντε να κάνουν μια-δύο ερωτήσεις. Όταν είμαστε όμως δια ζώσης κάνουν εκατό ερωτήσεις.
Αναφορικά με την τρίτη αναμνηστική δόση
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Είναι κάτι που μας προβληματίζει θεωρώ όμως ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα από τις αρχικές μελέτες του εμβολιασμού.
Για την μετάλλαξη Δέλτα και τους εμβολιασμένους
Σ.ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν, σαφέστατα μικρότερο ποσοστό, φαίνεται στη Δέλτα να είναι λίγο μεγαλύτερο να μην είναι το 5% που γνωρίζαμε μέχρι τώρα αλλά να πλησιάζει στο 10 με 15% αυτό όμως που πρέπει να περάσει σαν άποψη είναι ότι η νόσηση θα είναι ελαφριά και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι προσέχουμε όλοι.

Comments are closed.