Σαρηγιάννης: Υπάρχει φόβος να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση τον Σεπτέμβριο

 

Η διασπορά είναι γύρω στις 2 με 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτό που ανιχνεύουμε αυτή τη στιγμή

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι το εμβόλιο είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να νοιώσουμε ελεύθεροι και να χαρούμε και το καλοκαίρι και τις διακοπές γιατί αν φτάσουμε στους αριθμούς που προκύπτουν από τα υπολογιστικά μοντέλα που το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός αλλά είναι το ότι δυστυχώς αυτό που λεει η καμπύλη που βγαίνει από το μοντέλο αυτή τη στιγμή ακολουθείται ακριβώς. Έχουμε επιβεβαιωθεί δυστυχώς γιατι είναι μια καμπύλη αυξητική η οποία δεν δείχνει να κάμπτεται εύκολα και η οποία βεβαίως εξαρτάται πολύ η εξέλιξή της από το θέμα του εμβολιασμού.
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Η διασπορά είναι γύρω στις 2 με 2,5 φορές μεγαλύτερη από αυτό που ανιχνεύουμε αυτή τη στιγμή. Όταν ο ΕΟΔΥ βγάζει 3.000 την ημέρα στην πραγματικότητα αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 7 με 8.000 χιλιαδες την ημέρα. Τον Αύγουστο με τα 80.000 τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ την ημέρα θα είμαστε γύρω στα 6.400 κοντά στις 7.000 την ημέρα.
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτό που είναι πολύ διαφορετικό ανάμεσα στο 3ο κύμα και το 4ο είναι η κλίση της καμπύλης δηλαδή αυτή τη στιγμή η ταχύτητα είναι πολύ μεγάλη. Η μεγάλη αύξηση από εδώ και μπρος θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Δέλτα, μέχρι τώρα και η ανατροπή της πορείας από την αποκλιμάκωση στην αύξηση οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και στην εξάπλωση της Β1.1.318
ΔΗΜ: Άρα μέχρι τώρα την επιθετική αύξηση της Δέλτα δεν την έχουμε δει ακόμη στο σύνολό της
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς και αυτό είναι το φοβιστικό.
Ερωτηθείς αν είναι θετικός στον εμβολιασμό των παιδιών
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Νομίζω ότι είναι θετικό αυτή τη στιγμή.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι ρίσκο ο εμβολιασμός των παιδιών λόγω των λιγότερων κλινικών μελετών
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Για να το βάλουμε σε μια βάση σύγκρισης με το φυσιολογικό καθεστώς, όταν ένα εμβόλιο βγει στην αγορά οι κλινικές μελέτες δεν γίνονται σε εκατομμύρια πληθυσμού, γίνονται σε δεκάδες χιλιάδες οπότε ήδη στην πράξη έχουμε κάνει μεγαλειώδεις κλινικές μελέτες αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα γιατί έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς και στα παιδιά. Άρα εγώ θεωρώ ότι με δεδομένο το σχετικό κίνδυνο και με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος του long covid του να αφήσει μακροχρόνια αποτελέσματα εγώ δεν θα διακινδύνευα στις κόρες μου να μην κάνουν το εμβόλιο.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στα σχολεία το Σεπτέμβριο
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει φόβος να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση τον Σεπτέμβριο αν δεν καταφέρουν να εμβολιαστούν σε υψηλό βαθμό. Πρέπει να δράσουμε τώρα, χρειάζεται απολύμανση του αέρα, χρειάζεται να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Συμφωνώ απόλυτα με το στόχο και το όραμα της κας Κεραμέως για αυτό χρειάζεται όμως εξειδίκευση και δουλειά τώρα.
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Τα κρούσματα αν δεν πάμε καλά το Φθινόπωρο θα μπορούσαν να φτάσουν σε αστρονομικούς αριθμούς 18-20 χιλιαδες την ημέρα, το θέμα είναι ότι μπορούμε να το αποφύγουμε με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να αποφύγουμε και το καλοκαιρινό ξέσπασμα αλλά με μέτρα ελέγχου, τεστ. Τεστ στοχευμένα σε περιοχές στις οποίες με τα μοντέλα μας βλέπουμε ότι υπάρχει αυξητική τάση πριν αυξηθούν τα κρούσματα, εκεί να πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ να κάνουν πολλά rapid tests έτσι ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε καραντίνα όλους τους ανθρώπους στους οποίους αναπτύσσουν θετικότητα.

Comments are closed.