Πελώνη: Δεν θα συνδέεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις

Ερχεται νομοθετική ρύθμιση

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη – ΒΙΝΤΕΟ

Καλό μεσημέρι.

Για την έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν για άλλη μια φορά. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» -που κατατέθηκε δεύτερο και εγκρίθηκε τρίτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι ένα από τα πρώτα δώδεκα που εγκρίθηκαν από το Ecofin. Είμαστε -όπως τόνισε σε σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα.

Στόχος τώρα είναι η βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που για τη χώρα μας ανέρχονται στα 30,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να εκταμιευθούν έως το τέλος Ιουλίου, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους 7,5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή -η έναρξη των εκταμιεύσεων- μας επιτρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή το Σχέδιό μας, που θα οδηγήσει στην επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και βέβαια θα λειτουργήσει ως μοχλός μετασχηματισμού της οικονομίας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Θα στηρίξει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στο κοινωνικό κράτος, σε έργα υποδομών, καθώς και ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιδημιολογική κατάσταση και εμβολιασμοί

Στο μέτωπο της πανδημίας, καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων. Φέτος, ωστόσο, οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, καθώς τώρα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας την ασπίδα του εμβολίου, το οποίο είναι δωρεάν και άμεσα προσβάσιμο σε όλους. Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων.

Είναι λοιπόν χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δίλημμα είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού για την πρώτη τους δόση. Το 1 στα 3 από αυτά τα ραντεβού έχει κλειστεί από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών.

Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 έτη (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 έτη. Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Παράλληλα, με την εκστρατεία πειθούς και ύστερα από την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής η Κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτικότητα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία της υγείας των ευάλωτων συμπολιτών μας: Στις ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑμεΑ, και στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, διαγνωστικά Κέντρα, Κέντρα Αποκατάστασης, Κλινικές, Νοσοκομεία, δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση φροντίζει να δώσει ελευθερία στους πολλούς και προστασία σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Simonyte.

Αύριο, στις 9:00, θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.

Στις 14:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τις Διοργανικές Σχέσεις και Διερεύνηση Προοπτικών, Maros Sefcovic.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο κ. Βορίδης δήλωσε σήμερα ότι θα πηγαίνουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Ισχύει αυτό και ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης; Όταν περάσει το διάστημα της αναστολής εργασίας, θα απολύονται;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει τέτοιο διάστημα, κυρία Σαμαρά. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ισχύον πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υποχρεωτικότητα που ανακοινώθηκε είναι ένα ειδικό πλαίσιο. Θα έρθει λοιπόν νομοθετική ρύθμιση, νομοθετικό πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα, που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα. Επαναλαμβάνω, ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε καμιά περίπτωση, με απολύσεις.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μια διευκρίνιση, κατ’ αρχήν. Δηλαδή, όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν, τι θα κάνουν; Πώς θα δουλεύουν; Σε σχέση με την απάντηση που μόλις δώσατε στη συνάδελφο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δομές θα εξειδικευθεί στην πορεία. Αυτό που έχει ανακοινωθεί, αφορά τις ιδιωτικές δομές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ. και προβλέπει για όποιον αρνηθεί -δεν κάνει την πρώτη δόση, σύμφωνα με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε- αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, αν δεν κάνω λάθος, νωρίτερα το πρωί υπήρχε τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών. Αυτές, εν πάση περιπτώσει, που αποδίδονται και στις έκτακτες περιπτώσεις της πανδημίας. Και ρωτώ, εάν έχει η Κυβέρνηση κάτι να ανακοινώσει;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Υπήρξε πράγματι αυτή η συνάντηση με τους Θεσμούς. Κλείδωσε το «πακέτο». Έγινε δεκτή η πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε σ’ ένα γενναίο σχήμα ρύθμισης για τους κορωνόπληκτους. Τις λεπτομέρειες θα τις μάθετε πολύ σύντομα από τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα.
Κ. ΣΚΟΥΛΑΣ: Θα υπάρξει κάποιο καινούργιο πλαίσιο για τις κατασκηνώσεις;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εξ όσων γνωρίζω, συζητείται στην Επιτροπή αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, σήμερα, μίλησε για ενδεχόμενο τοπικών lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. Μπορείτε να μας το εξειδικεύσετε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε ξαναπεί ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Δεν είναι μια γραμμική κατάσταση. Όπου χρειάζεται, παρεμβαίνουμε. Όπου χρειαστεί -το απευχόμαστε- θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της Κυβέρνησης δεν είναι να πάει σε οριζόντιο lockdown. Και δεν θα πάει σε οριζόντιο lockdown, από τη στιγμή που υπάρχει, όπως έχουμε πει, η ασπίδα του εμβολίου, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι και πρέπει να αξιοποιήσουν.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, είχαμε δύο συλλαλητήρια, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη από αρνητές του εμβολιασμού και μάλιστα, ήταν και αρκετά μαζικά. Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης επ΄ αυτού.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κρίμα…
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Κυβέρνηση θα λάβει κάποια επιπλέον μέτρα για την Εκκλησία; Οι Εκκλησίες δεν είναι κλειστοί χώροι; Θα είναι μόνο για εμβολιασμένους;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως γνωρίζετε, είναι θέματα τα οποία συζητούνται στην Επιτροπή. Η Εκκλησία έχει πει, από την πρώτη στιγμή, και δια του Αρχιεπισκόπου ότι στηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια του εμβολιασμού. Θεωρώ ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα το γεγονός ότι απομονώνει μεμονωμένες φωνές. Και έχει, βεβαίως, τη δύναμη να επηρεάσει πολύ και το ποίμνιο, καλώντας και από άμβωνος του πολίτες να εμβολιαστούν, και ιδιαιτέρως τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει, αν ο συλληφθείς βιαστής, προαγωγός της νεαράς, πρώην αστυνομικός, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας ή όχι.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όχι, δεν είναι.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, έθεσε το θέμα του Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού και μάλιστα είπε ότι έχει πολλά να πει, αλλά θα του τα πει όταν θα είναι και ο ίδιος, κατά πρόσωπο, γιατί δεν θέλει να τα λέει πίσω από την πλάτη του. Το ερώτημα είναι: Σκοπεύει ο Πρωθυπουργός να πάει στη Βουλή και να δεχθεί τις αιτιάσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να απαντήσει, για να μην μένουν σκιές γι’ αυτή την υπόθεση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν υπάρχει κάποια ειδική συζήτηση για το θέμα αυτό. Όπως ξέρετε, υπάρχει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα «ξαναζεσταμένο φαγητό». Έχει ξεκαθαριστεί από όλες τις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα. Δεν υπάρχει καμία σκιά. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ας κάνει αυτό που θα τον φωτίσει ο Θεός. Πρέπει να έχει, πάντως, πάρα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του, για να «ξαναζεσταίνει» συνέχεια το ίδιο φαγητό και την ίδια υπόθεση.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα εξετάσει η Κυβέρνηση προτάσεις ορισμένων λοιμοξιολόγων για υποχρεωτικό εμβολιασμό και των φοιτητών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μόλις ανακοινώθηκε το πλαίσιο της Κυβέρνησης με βάση τη σύσταση της Επιτροπής Βιοηθικής. Δεν θέλω να ξεχνάμε σε αυτή την υπόθεση ότι η εκστρατεία της πειθούς συνεχίζεται. Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι και οι πιο δύσπιστοι από τις επαγγελματικές κατηγορίες που ανακοινώθηκαν, τα συγκεκριμένα πεδία -που υπογραμμίζω ότι αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας- θα πειστούν και θα προσέλθουν. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά σχολεία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.