Η πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα» θα κρίνει την ανάκαμψη

…εκτιμά η Moody’s Analytics

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ωστόσο οι κίνδυνοι που θέτει η νέα παραλλαγή «Δέλτα» θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη και να δημιουργήσουν εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», προειδοποιεί σε έκθεσή του ο οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μάικλ Γραμματικόπουλος, ενώ τονίζει πως οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν επιβραδυνθεί και η χώρα απέχει αρκετά από την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο οίκος, η Ελλάδα μπορεί να τα πήγε πολύ καλά στο μέτωπο της διαχείρισης της κρίσης COVID-19, ωστόσο πιθανότατα θα δυσκολευτεί να συνεχίσει να το κάνει, δεδομένου του πόσο γρήγορα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αν και έχει εμβολιαστεί πλήρως το 42% του πληθυσμού, ο ρυθμός επιβραδύνεται, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που το 75%-80% του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως για να τεθεί σε ισχύ η φυσική ανοσία της αγέλης.

Σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, όπως υπογραμμίζει η Moody’s Analytics, η πορεία και ο αντίκτυπος της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας. Μαζί με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η «Δέλτα» είναι το «Α» και το «Ω» για την οικονομία, είναι ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», το οποίο και αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα καθώς θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενδεχομένως θα δώσει κίνητρα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες, που έφυγαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, να επιστρέψουν.

Τα τρία σενάρια
Ο οίκος, παράλληλα, καταρτίζει τρία σενάρια για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το «πότε» θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Σύμφωνα το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 4,8% και το 2022 στο 3,7%, με την ελληνική οικονομία να επιστρέφει στα επίπεδα προ πανδημίας έως τα μέσα του 2022, εάν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και η COVID-19 αντιμετωπιστεί τελικά ως εποχικός ιός παρόμοιος με τη γρίπη. Ο τουρισμός θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα το 2022 και θα απογειωθεί πλήρως έως το 2023, ενώ οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα κανονικά πρότυπα δαπανών, αποδεσμεύοντας τη συσσωρευμένη ζήτηση.
Στο θετικό σενάριο της Moody’s Analytics, η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021, με την ανάπτυξη φέτος να κινείται στο 5,5% και το 2022 στο 6,9%. Ο τουρισμός σε αυτό το σενάριο υφίσταται ένα πιο ήπιο χτύπημα χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και στο γεγονός ότι τα χαμηλά ποσοστά νοσηλείας διασφαλίζουν την απουσία πρόσθετων lockdowns. Ετσι, η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα στις αρχές του 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 5,5% το 2021 και 6,9% το 2022.

Στο δυσμενές σενάριο ωστόσο, όπου η πανδημία προκαλεί νέα περιφερειακά lockdowns ή ακόμη και ένα πλήρες εθνικό lockdown, η ανάπτυξη το 2021 θα περιοριστεί στο 3,4%, ενώ το 2022 η ελληνική οικονομία μπορεί να σημειώσει οριακή ύφεση 0,7% λόγω και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής αναταραχής που προκαλείται από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας. Η τουριστική περίοδος αναμένεται να πληγεί έντονα φέτος, χωρίς να μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το 2022, εμποδίζοντας έτσι την Ελλάδα να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2024.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.