“Θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά σύντομα θα νοσήσουν τόσα πολλά παιδιά”

…που θα αρχίσουν να προβληματίζονται

Στα παιδιά 5 με 12 ετών υπάρχουν μελέτες της Pfizer – Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα έχει εγκριθεί το εμβόλιο

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Τα Παρακαλοκαιρινά» με την Μπάγια Αντωνοπούλου.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα παιδιά οπωσδήποτε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αλλά εκείνο που φοβούνται οι γονείς είναι πάλι από εμάς τους επαγγελματίες της υγείας που βγαίνουμε στα Μέσα και λέμε ότι κάνει περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες. Μπορεί να κάνει περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα η συχνότητα που έχει εντοπιστεί τώρα που έχουν γίνει πάνω από 35 εκατομμύρια εμβόλια 12 παιδιά στο 1 εκατομμύριο. Εάν ένα παιδί νοσήσει από covid θα έχουμε περικαρδίτιδα 1 στις 5.000. Αυτό πρέπει να τονίζουν οι γιατροί, τις παρενέργειες της νόσου πρέπει να τονίζουμε όχι τις παρενέργειες του εμβολίου.
Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με το πρώτο, δεύτερο και τρίτο κύμα είχαν νοσήσει 3.000 παιδιά τώρα που η μετάλλαξη αυτή είναι πολύ μεταδοτική στα παιδιά ιδιαίτερα είχαμε την προ-προηγούμενη εβδομάδα 2.500 παιδιά μόνο σε μια εβδομάδα. Όσο είχαμε σε 18 μήνες τα είχαμε σε μια εβδομάδα επομένως η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, ο κίνδυνος να πάθει το παιδί κάτι υπάρχει, είναι 15%.
Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα θα νοσήσουν τόσα πολλά παιδιά που θα αρχίσουν να προβληματίζονται και να συζητάνε κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή να κλείσουν και για αυτό λεω ότι το πρόβλημα θα υπάρξει τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη. Τα παιδιά επομένως 12 με 17 πρέπει αν είναι δυνατόν αύριο το πρωί να πάνε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό ώστε να προλάβουμε τον Σεπτέμβριο να έχουν εμβολιαστεί. Στα μικρότερα παιδιά 5 με 12 ετών υπάρχουν μελέτες της Pfizer οι οποίες προχωρούν και οι αισιόδοξοι λένε ότι τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα έχει εγκριθεί το εμβόλιο, εγώ είμαι πιο επιφυλακτικός θα πάει κατά τα Χριστούγεννα. Επομένως μέχρι τότε τα μικρότερα παιδιά θα πρέπει με self test, με μάσκες, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Α.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι έγκυες πρέπει να εμβολιστούν όλες ανεξάρτητα σε ποιο μήνα εγκυμοσύνης είναι διότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι γυναικολόγοι λένε «να μην εμβολιστούνε», είναι λάθος. Επίσης στις θηλάζουσες έχει απόλυτη ένδειξη γιατί μέσα στο γάλα περνάνε αντισώματα τα οποία έχει ετοιμάσει η μάνα επομένως το παιδί από τα αντισώματα που παίρνει με το γάλα έχει μικρή προστασία έναντι του κορονοϊού. Είναι απόλυτη ένδειξη και να θηλάσει και να το κάνει η έγκυος.

Comments are closed.