Τι συμβαίνει με τη Ρωσία και τους Ρώσους επιχειρηματίες στην ΕΕ;
Πριν λίγες ημέρες σε Γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό (deutschlandfunk) σε μια απο τις πολλές πολιτικοοικονομικογεωπολιτικές συζητήσεις που γίνονται με αναλυτές, διεθνολόγους και καθηγητές πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον αγωγό Nord Stream 2 -ένα θέμα που απασχολεί πολύ τη Γερμανία, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων απο ΗΠΑ, Πολωνία, απο χώρες της Βαλτικής και κάποιων πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία-, σχολιάστηκε το γεγονός ότι η Ρωσία εδώ και σχεδόν δυο χρόνια κρατάει μια πολύ περίεργη στάση στα πάντα που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το παρελθόν που αντιδρούσε στα πάντα “έντονα”, πολλές φορές με -προκλητικές- δηλώσεις ακόμα και του ίδιου του προέδρου Πούτιν, πλέον απαντάει απλά με κάποιες αρκετά ειρωνικές δηλώσεις συνήθως απο την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.
Πού οφείλεται αυτό και γιατί συμβαίνει; (σύμφωνα με την άποψη που ακούστηκε).
Η Γερμανία και η Γαλλία -μόνες τους χωρίς την έγκριση ή συμφωνία της ΕΕ- έχουν “δώσει τα χέρια” με τη Ρωσία για συνεργασία, και αντίστοιχα οι επιχειρηματικές ελίτ αυτών των χωρών τα έχουν “βρει”, αντίθετα με ό,τι γράφεται ή λέγεται ακόμα και απο τα ΜΜΕ σε Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία.
Γιατί; (συνοπτικά)
Οι Ευρωπαίοι (Γαλλία και Γερμανία κυρίως) ξέρουν ότι:
– Η Κίνα -θα- είναι η νέα υπερδύναμη.
– Δεν πρέπει -και δεν έχουν το περιθώριο- να κάνουν “δώρο” τη Ρωσία -μαζί με τους φυσικούς πόρους της- στην Κίνα. – Μόνο μαζί με τη Ρωσία θα μπορέσουν να “κρατήσουν” τη Βόρεια Αφρική απο το να μην πέσει στα χέρια της Κίνας, όπως έχει συμβεί σε πολλές χώρες της Αφρικής στις οποίες η Κίνα δανείζει (= ελέγχει).
– Η Ρωσία είναι χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, και μόνο με τη συνεργασία με τη Ρωσία θα έρθει “ηρεμία” στην Ανατολική Ευρώπη. – Η Ρωσία δεν είναι ανταγωνιστική οικονομία στα συμφέροντα τους (αυτοκινητοβιομηχανία κλπ) αντίθετα ΗΠΑ και Κίνα εξαπλώνονται παντού π.χ Η Renault έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αγοράς σε χώρα εκτός της Γαλλίας στη Ρωσία, που είναι 2η σε πωλήσεις μετά την Lada (η οποία επίσης ανήκει στη Renault).
– Η Ρωσία έδωσε το 20% απο Yamal LNG στη Γαλλική Total, υπολογίζεται ότι το κάθε πλοίο που μεταφέρει φυσικό αέριο μπορεί να αποφέρει κέρδη της τάξεως των 20-25 εκ. ευρώ.
– Οι επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας και της Γαλλίας συνεργάζονται άριστα με Ρώσους επιχειρηματίες (=ολιγάρχες), γιατί οι Ρώσοι σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, ξέρουν να μοιράζονται.
– Η Ρωσία τους παρέχει πρόσβαση απο Northern Sea Route.
– Η Ρωσία του 2021 δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία του 2000, είναι μια υπερδύναμη, πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Απο την άλλη πλευρά, η Ρωσία γνωρίζει ότι:
– Μόλις θα ξεκινήσει απο τον αγωγό Nord Stream 2 να “ρέει” φυσικό αέριο, θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση να ξαναέρθει στην αγκαλιά της η Ουκρανία. Θα κοστίζει πολύ για την Αμερική να τη “συντηρεί” και δεν θα έχει πλέον νόημα να το κάνει. Ο λόγος εξαρχής για τον οποίο η Αμερική ενεπλάκη στην περιοχή είναι ο περιορισμός των εξαγωγών φυσικού αερίου απο Ρωσία προς Ευρώπη μέσα απο τους αγωγούς που περνάνε απο Ουκρανία.
– Ο Πούτιν θέλει να επικεντρωθεί στο εσωτερικό του, οι Ρώσοι στο 60%+ τον στηρίζουν, όμως υπάρχει μεγάλη γκρίνια γιατί ασχολείται περισσότερο με την εξωτερική πολιτική παρά με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.
– Η Ρωσία αυτήν τη στιγμή έχει ισχυρή εξωτερική πολιτική (εξαιτίας του Λαβρόφ και όχι του Πούτιν). Ακόμα και στο Αφγανιστάν είναι προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα (αυτά ειπώθηκαν πριν μια εβδομάδα πρίν τα πρόσφατα γεγονότα), έχει “χτίσει” σχέσεις και δίκτυα με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να μην της ξεφύγει ο έλεγχος στην περιοχή και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με έντονο το ισλαμικό στοιχείο.
Η Ρωσία (Πούτιν δηλαδή) τα ξέρει όλα αυτά, δηλαδή ότι η Ευρώπη τον έχει ανάγκη και γιαυτό είναι τόσο χαλαρός. Μάλιστα ένας μοχλός πίεσης είναι το πάγωμα των επενδύσεων και της εισροής κεφαλαίων των Ρώσων στην ΕΕ, οι οποίοι αντίθετα με το παρελθόν είναι εξαφανισμένοι, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Roman Abramovich, ιδιοκτήτη της Chelsea, ο οποίος έχει να πατήσει το πόδι του δυο χρόνια στο Λονδίνο, δεν παρακολουθεί αγώνες της ομάδας του, με εξαίρεση τον τελικό του CL πρόσφατα που και εκεί δεν ήθελε να μιλήσει και μετά το τέλος τους αγώνα αποχώρησε.
Όταν ολοκληρωθεί, ο αγωγός θα προσθέσει περί τα 55 δισ. Κυβικά μέτρα χωρητικότητα ετησίως από τη Ρωσία στην αγορά της ΕΕ (σε σχέση με τις συνολικές εισαγωγές αερίου της ΕΕ, ύψους 450 δισ. κυβ. μέτρων). Γιαυτό το λόγο η Gazprombank θα χορηγήσει δάνεια πολλών δις σε Ρώσους (ολιγάρχες) προκειμένου να τα ρίξουν στην ΕΕ ως “ανταποδοτικά τέλη”, αυτό θα κάνει τις οικονομίες ΕΕ-Ρωσίας κατα κάποιο τρόπο να έρθουν πιο κοντά και τους Ρώσους ολιγάρχες να ζήσουν τα καλύτερα τους χρόνια απο το 2022…αρκεί να λειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 2.
Ισχύουν ή δεν ισχύουν όλα αυτά; Ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις, αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη βέβαια.