Τα εμβόλια δεν λειτουργούν όπως τα προφυλακτικά

 

Ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας Γιάννης Πρασσάς εξηγεί (στο Facebook) με απλά λόγια: Η μαχη ειναι με τον χρονο. Να ξεκαθαρισουμε κατι που νομιζω εξακολουθει να μπερδευει πολυ κοσμο. Τα εμβολια ΔΕΝ λειτουργουν οπως τα προφυλακτικα. Η ολοκληρωση του εμβολιασμου δηλαδη ΔΕΝ λειτουργει ωσαν νοερη ασπιδα εξω απο την μυτη μας που δεν επιτρεπει στον ιο να εισελθει.
Αυτο που κάνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια και μας προστατευουν ειναι να μικραίνουν τον χρονο αντιδρασης. Πριν τον εμβολιασμο μας, απο τη στιγμη που θα εμπαινε ο ιος στην μυτη μας και θα μολυνε τα πρωτα κυτταρα στο βλενογοννο της μυτης μας, θα επρεπε να περασει τουλαχιστον μια εβδομαδα μεχρι να τον αντιληφθουν οι συνοριοφυλακες-κυτταρα, να τον πανε στο εργοστασιο και να φτιαξουν εν τελει τα εργαλεια ανοσιας (αντισωματα, κυτταρα εξολοθρευτες κτλ) που χρειαζονται για να τον περιορισουν. Μεσα σε αυτη την εβδομαδα, ο ιος ενιοτε προλαβαινει να εισχωρησει ανενοχλητος παρακατω στα πνευμονια μας και να μας δημιουργησει πνευμονια, συστημικη φλεγμονη και γενικο χαμο (που μπορει να αποβει μοιραιος).
Αντιθετα οταν ειμαστε εμβολιασμενοι, αντι για 7-10 μερες, χρειαζομαστε λιγες ωρες μεχρι να ειδοποιηθουν τα κυτταρα της αναμνηστικης ανοσιας μας, που καθονται υπομονετικα στους λεμφαδενες μας και περιμενουν σιωπηλα σημα για να παραξουν αμεσα τα εργαλεια ανοσιας που εχουν ηδη μελετησει απο το εμβολιο. Ετσι το παραθυρο αντιδρασης γινεται πολυ μικροτερο και ο ιος δεν προλαβαινει να κανει σοβαρο κυκλο μολυνσης στο βαθυτερο αναπνευστικο. Στις λιγες ωρες που εχει συνηθως μενει απλα στη μυτη μας (και στο ανωτερο αναπνευστικο) και δημιουργει μια ελαφρια νοσηση κρυολογηματος (με λιγο μυξα που βγαινει για να τον παγιδευσει στο ανωτερο αναπνευστικο και ισως λιγο πυρετο).
Σε μερικους ανθρωπους (συνηθως μεγαλους σε ηλικια ή ευπαθεις) τα συστηματα αναμνηστικης ανοσιας ειναι καπως ‘εξασθενημενα’ και ετσι παιρνει περισσοτερο χρονο μεχρι να ειδοποιηθουν σωστα και να ενεργοποιηθουν οι μηχανισμοι αμυνας μετα απο μια πιθανη επαναμολυνση (πχ μπορει να αργησει ο συνοριοφυλακας να ενημερωσει για την εισοδο του ιου) . Στις περιπτωσεις αυτες χανεται χρονος και ετσι ο ιος προλαβαινει και κανει συμπτωματικες επιμολυνσεις.
Στην τεραστια πληοψηφια των περιπτωσεων, ο πληρης εμβολιασμος στερει απο τον ιο τον απαραιτητο ζωτικο χρονο και ετσι δεν νοσουμε πολυ σοβαρα.

Comments are closed.