“Το φετινό καλοκαίρι είναι μια εικόνα του μέλλοντος”

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες ενός πύρινου εφιάλτη με το ξέσπασμα ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της χώρας. Μια οικολογική και κοινωνικο-οικονομική καταστροφή, με απολογισμό καμένες περιοχές, ζώα, σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους, που έγιναν στάχτη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα διαφορετικό, ζοφερό μέλλον και μια νέα πραγματικότητα στο γκρίζο φόντο της κλιματικής αλλαγής, που θα δηλώνει στο εξής την παρουσία της με εντονότερα με πιο συχνά, ακραία φαινόμενα. Πυρκαγιές, ξηρασία, ερημοποίηση, υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, αστικοποίηση, καύσωνες.

Στην Αττική, φωτιές κατέκαψαν τα τελευταία χρόνια την Πάρνηθα, την Πεντέλη, το Μάτι, τη Βαρυπόμπη, τη Ραφήνα, την Καλλιτεχνούπολη, το Γραμματικό, τον Άγιο Στέφανο και το Καπανδρίτι. Αναμφίβολα το περιβάλλον εκπέμπει σήμα κινδύνου

«Το φετινό καλοκαίρι είναι μια εικόνα του μέλλοντος. Ίσως είναι ένα τυπικό καλοκαίρι των επόμενων δεκαετιών και θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις» προειδοποίησε μέσω του Αθήνα 984 ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Στη συνέντευξή του στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου αναφέρθηκε στο φαινόμενο του πυροσωρείτη που παρατηρήθηκε στη φωτιά στα Βίλια, λέγοντας ότι αξίζει να του δώσουμε προσοχή.

«Το είχαμε δει και σε άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν, αλλά τώρα καταφέραμε να το φωτογραφίσουμε και να το καταγράψουμε. Είναι μια εικόνα, που παραπέμπει στο μέλλον, διότι εάν πάμε σε μεγαλύτερους καύσωνες, θα αντιμετωπίζουμε πλέον τέτοιες καταστάσεις….
…Ενώ στην αρχή είχαμε ανέμους στα Βίλια, όταν κόπασαν – από την Τετάρτη- παρατηρήθηκε μια εκρηκτική αστάθεια. Με νέφη καπνού να ανεβαίνουν σαν έκρηξη, προκαλώντας το φαινόμενο του πυροσωρείτη. Βέβαια, η καύσιμη ύλη έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φουντώσουν οι φλόγες και είναι ευτύχημα που δεν είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους, διότι πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τί θα είχε συμβεί…»

Και συνέστησε να είμαστε προσεκτικοί μέχρι την επόμενη Δευτέρα όσο επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι, «επειδή υπάρχουν τόσο η καύσιμη ύλη, όσο και το επικίνδυνο πλαίσιο.
Θα έχουμε ενισχυμένο μελτέμι στο τόξο από την Νότια Εύβοια, την Βόρεια και Ανατολική Αττική, τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, περιοχές της Κρήτης, έως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες».

Comments are closed.