“Τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί είναι καλυμμένα και στους 6 και στους 8 μήνες”

 

Ο παθολόγος, κλινικός φαρμακολόγος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αναστάσιος Σπαντιδέας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου
Α.ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ: Είναι πολύ κακό σημάδι το ότι πλέον έχουμε αρχίσει να ασχολούμαστε με την τρίτη δόση ενώ δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών να κάνει την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση δεν είναι τόσο αναγκαία όσο προβάλλεται τον τελευταίο καιρό, σε αυτό συγκατάθεσε και το FDA αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος μας λεει ότι δεν είναι καιρός να συζητάμε για τρίτη δόση αυτή τη στιγμή όταν σε μεγάλα τμήματα του κόσμου δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση. Όπως επίσης είναι λάθος να αποσπάται η προσοχή του κόσμου στην τρίτη δόση και όχι στον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων .
Α.ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ: Τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί είναι καλυμμένα και στους 6 και στους 8 μήνες, το ποσοστό δηλαδή των προστατευτικών αντισωμάτων που βρίσκονται μέσα στον οργανισμό είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Ξεπερνάνε το 80%, κατά συνέπεια δεν πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στο κυνήγημα της τρίτης δόσης αλλά κυρίως στο κυνήγημα των ατόμων τα οποία δεν έχουν πεισθεί ακόμα να κάνουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Α.ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ: Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί το στέλεχος Δέλτα που είναι πάρα πολύ μεταδοτικό εν τούτοις βλέπουμε σε παγκόσμια κλίμακα μια προοδευτική κάμψη των κρουσμάτων που φτάνει το 10%. Αυτό σημαίνει ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα θα έπρεπε να καλπάζει η πανδημία αλλά δεν γίνεται αυτό γιατί εχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βλέπετε λοιπόν τη συμμετοχή και την επίδραση του εμβολίου στην εξέλιξη της πανδημίας.

Comments are closed.