Εικονικός εμβολιασμός στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας

Οι κάμερες, το ακίνητο έμβολο και το υγρό

Οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων που έλαβαν την πληροφορία για πιθανή διενέργεια εικονικού εμβολιασμού μιας γιατρού και της βοηθού της στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας έπρεπε να προσέξουν τις λεπτομέρειες. Μπήκε η βελόνα στο μπράτσο, πατήθηκε το έμβολο, περίσσεψε υγρό στη σύριγγα; Η προηγηθείσα άρση τηλεφωνικού απορρήτου δεν ήταν αρκετή. Τελικά τοποθέτησαν κρυφή κάμερα στο εμβολιαστικό κέντρο για να τις πιάσουν επ’ αυτοφώρω.

Αρχικά απευθύνθηκαν στο τμήμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για να εξακριβώσουν πόσες δόσεις εμβολίου έχουν λάβει οι ύποπτες, καθώς και πότε είναι προγραμματισμένα τα επόμενα ραντεβού. Οι ύποπτες, μία πλαστική χειρουργός ηλικίας 75 ετών και η βοηθός της, εμφανίζονταν να έχουν λάβει την πρώτη δόση στις 31/8, ενώ η δεύτερη δόση ήταν προγραμματισμένη για τις 21/9. Ως συνεργός τους στον εικονικό εμβολιασμό κατηγορείται μια νοσηλεύτρια.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η κατηγορούμενη νοσηλεύτρια ζήτησε από τη συνάδελφό της που ήταν επιφορτισμένη με τον χειρισμό του tablet για την ηλεκτρονική ολοκλήρωση του εμβολιασμού να αναλάβει εκείνη τη χορήγηση των δόσεων. Από το οπτικό υλικό που κατέγραψε η κρυφή κάμερα της Αστυνομίας φαίνεται σύμφωνα με τη δικογραφία ότι η σύριγγα τοποθετείται στο μπράτσο της πλαστικής χειρουργού και η βελόνα εισχωρεί στο σώμα της, χωρίς να πιέζεται το έμβολο για να γίνει έκχυση του υγρού. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα δάχτυλα της νοσηλεύτριας, ο δείκτης, ο μέσος και ο παράμεσος κατά την είσοδο και έξοδο της βελόνας διακρίνονται να μην αλλάζουν θέση. Στην περίπτωση της βοηθού της δεν φαίνεται ξεκάθαρα από το βιντεοσκοπημένο υλικό εάν έγινε πράγματι ο εμβολιασμός.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο καλάθι των απορριμμάτων μία χρησιμοποιημένη σύριγγα άνευ βελόνας, η οποία περιείχε 0,12 ml υγρού, καθώς και ένα φιαλίδιο με αναγραφόμενες ενδείξεις «Comirnaty» (η εμπορική ονομασία του εμβολίου της Pfizer) και «COVID-19 mRNA Vaccine», το οποίο αναφέρεται ότι περιείχε υγρό κατά το ήμισυ. Ενας γιατρός, δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες υγείας και μία επικουρική νοσηλεύτρια εξετάστηκαν ως μάρτυρες από τους αστυνομικούς. Τους επιδείχθηκαν τόσο το βιντεοσκοπημένο υλικό όσο και η κατασχεμένη σύριγγα και όλοι υποστήριξαν ότι από τα συγκεκριμένα στοιχεία φαίνεται να μην πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός. Οπως ανέφεραν, όταν ολοκληρώνεται κανονικά ο εμβολιασμός η σύριγγα πρέπει να παραμένει τελείως άδεια.

Και οι τρεις κατηγορούμενες υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό στη διαδικασία και ότι οι εμβολιασμοί έγιναν όπως προβλέπεται. Μία εκ των κατηγορουμένων ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να εμβολιαστεί αφού ανήκει σε ηλικιακή ομάδα που θα μπορούσε ήδη να το είχε πράξει. «Με αυτά που άκουγα καθημερινά, φοβόμουν να εμβολιαστώ για τυχόν άγνωστες παρενέργειες. Αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα σκεφτόμουν ότι επιβάλλεται να το πραγματοποιήσω επειδή υπάρχουν πολλά κρούσματα και πλησίαζε ο χειμώνας», υποστήριξε εκείνη. Η δίκη τους στο Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο αναβλήθηκε χθες επ’ αόριστον έπειτα από αίτημα του συνηγόρου της 75χρονης γιατρού, η οποία ήταν απούσα.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.