Άραβας πρίγκιπας απένειμε το μεγαλύτερο – χρηματικό – φωτογραφικό βραβείο του κόσμου στον βραζιλιάνο Ary Bassous

 

Σαν αραβικό παραμύθι θα μπορούσε να φαντάζει η πρόσφατη ιστορία του φωτογράφου από την Βραζιλία ο οποίος μόλις έλαβε το μεγαλύτερο σε χρηματική αξία βραβείο φωτογραφίας του πλανήτη. O Αry Bassous έλαβε από τον διάδοχο πρίγκιπα του Ντουμπάι, το λίαν σεβαστό ποσό των 120.000 δολαρίων για την φωτογραφία του “Duty” (Καθήκον) όπου αποτυπώνεται μία γιατρός. Αυτός είναι ο δέκατος διαγωνισμός HIPA, ο οποίος χρηματοδοτείται από τον διάδοχο πρίγκιπα του Ντουμπάι, Σεΐχη Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός έχει συγκεκριμένο θέμα, ενώ στην τελευταία του διοργάνωση ήταν η «Ανθρωπότητα» (2019/20).

Φωτογραφία: Η γιατρός Juliana Ribeiro φωτογραφημένη από τον Ary Bassous, τίτλος της εικόνας: Duty (Καθήκον). Ο φωτογράφος έλαβε 120.000 δολάρια για το πορτραίτο της γιατρού.
Σε πρώτη ανάγνωση, κοιτάζοντας το πορτραίτο της γιατρού Juliana Ribeiro, θεωρεί κανείς πως αντικρύζει ένα άσχημο, ταλαιπωρημένο πρόσωπο. Όπως είχε πει σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης ο διάσημος τσέχος φωτογράφος Ivan Pinkava, “οι άνθρωποι χωρίς σημάδια, είναι σαν άνθρωποι δίχως ιστορία…”.
Με τον ίδιο τρόπο, όταν κοιτάξουμε πραγματικά και όχι επιδερμικά, το πορτραίτο της γυναίκας γιατρού, αντιλαμβανόμαστε πως τελικά το πρόσωπό της είναι χαραγμένο από τις μάσκες και όλα τα εφόδια προστασίας τα οποία φορούσε επί οκτώ συνεχόμενες ώρες που πάλευε τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, στο νοσοκομείο της Βραζιλίας.Στην πραγματικότητα η γιατρός Juliana Ribeiro δεν είναι καθόλου άσχημη. Aντιθέτως, είναι στην ουσία πανέμορφη γιατί κουβαλά πάνω της – και μέσα της – κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα βιώσουμε ίσως ποτέ: μεταφέρει τον πόνο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Έναν πόνο που προκαλεί ο άνισος εχθρός κι εκείνη έχει δώσει τα πάντα για να τον πολεμήσει, όσο μπορεί…
Και μία μικρή σημείωση: δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν όλο το ποσό θα παραμείνει στα χέρια του φωτογράφου αλλά ο μικρότερος φόρος τιμής που θα έπρεπε να αποτίσει στην γιατρό Ribeiro, είναι μία οικονομική δωρεά για την μάχη κατά της πανδημίας.
Πηγή photo.gr

Comments are closed.