Λαϊκή ενότητα: Οι φασιστικές προκλήσεις δεν μένουν αναπάντητες

Λαική Ενότητα

 

Η έξαρση των εμφανίσεων και επιθέσεων φασιστικών ομάδων τις τελευταίες μέρες στη δυτική Θεσσαλονίκη, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Σταυρούπολη, αλλά μεταφέρθηκαν και στον Εύοσμο, έφτασε στο σημείο πρωτοφανούς πρόκλησης. Φασιστική ομάδα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κάλεσε σε συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας, γεγονός που υπογραμμίζει ότι κάθε άλλο παρά έχουμε τελειώσει με τις φασιστικές συμμορίες. Τα περιθωριακά χαρακτηριστικά της φασιστικής συγκέντρωσης, η οποία συγκέντρωσε ελάχιστες δεκάδες ανθρώπους, δείχνουν ότι η διείσδυση τέτοιων οργανωμένων ομάδων παραμένει ελάχιστη. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Την ίδια στιγμή, φοιτητικοί σύλλογοι, δημοτικές παρατάξεις, οργανώσεις και συλλογικότητες πραγματοποίησαν μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στη Σταυρούπολη, δίνοντας το μήνυμα ότι ο φασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός στις γειτονιές, στα σχολεία, στο δρόμο. Για άλλη μια φορά, η στάση της αστυνομίας ήταν χαρακτηριστική. Από πολύ νωρίς, έστησε υγειονομική ζώνη γύρω από την πλατεία Τερψιθέας, ουσιαστικά προστατεύοντας τη φασιστική συγκέντρωση. Στη συνέχεια, επιτέθηκε απρόκλητα και επιχείρησε να διαλύσει την αντιφασιστική διαδήλωση, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Αυτή η στάση βρίσκεται σε απόλυτη συνέχεια με την κυβερνητική γραμμή για τα γεγονότα της Σταυρούπολης και την επανεμφάνιση των φασιστών, αυτή τη φορά με ορμητήριο τα σχολεία. Η ΝΔ όχι απλά δεν καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά τις φασιστικές επιθέσεις, αλλά επιχειρεί, με μπροστάρηδες πρόσωπα σαν τον υφυπουργό Παιδείας Συρίγο (ο οποίος είναι γνωστός και για άλλες «δημοκρατικές» τοποθετήσεις, σε σύνδεση ιδίως με το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας), να φέρει στο προσκήνιο την ανατριχιαστική θεωρία των «δύο άκρων». Εκεί όπου όλος ο λαός είδε δολοφονικές φασιστικές επιθέσεις σε αγωνιζόμενους φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς, η ΝΔ βλέπει «εκατέρωθεν βία» και προκλήσεις από το αντιφασιστικό κίνημα και προσπαθεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τους νοσταλγούς των ναζί με την αγωνιζόμενη κοινωνία. Επιχειρούν να χαϊδέψουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο, δείχνοντας παράλληλα ότι κύριος εχθρός είναι ο λαός και οι αγώνες του.
Απέναντι στις προσπάθειες επανεμφάνισης της φασιστικής ακροδεξιάς, αλλά και στη στάση της κυβέρνησης που την συγκαλύπτει, είναι χρέος του λαϊκού κινήματος, των συνδικάτων, των συλλόγων φοιτητών, του μαθητικού κινήματος, αλλά και των οργανώσεων και των κομμάτων της αριστεράς να δώσουν μαζική, αποφασιστική, ενωτική απάντηση. Να μην αφήσουμε να ριζώσει ξανά το φασιστικό δηλητήριο στις γειτονιές και τα σχολεία. Άλλωστε ήταν το ίδιο το αντιφασιστικό κίνημα, που με σκληρό αγώνα χρόνων οδήγησε τη φασιστική ακροδεξιά στο περιθώριο και τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής στην καταδίκη.
Στις 7 Οκτώβρη, ένα χρόνο μετά τη νίκη της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να δοθεί ένα πλατύ και μαζικό μήνυμα. Το λαϊκό κίνημα, οι μαζικοί φορείς, οι αριστερές οργανώσεις, ενωτικά και αποφασιστικά, να οργανώσουν μεγάλες διαδηλώσεις που θα δείξουν ότι θα κόψουμε απ’ τη ρίζα κάθε προσπάθεια νέας συγκρότησης της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Comments are closed.