Πόσο αγοράζει η Γερμανία το φυσικό αέριο από τη Ρωσία;

Τις τελευταίες εβδομάδες διαβάζουμε για την τιμή του φυσικού αερίου και το πόσο έχει εκτιναχθεί. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτή η αύξηση δεν επηρεάζει όλες τις χώρες, διότι πολύ απλά αφορά την τιμή στην spot αγορά και όχι όσους έχουν συμβόλαια.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά spot έχει ξεπεράσει μερικές μέρες και τα 1050 δολλ./1000 κυβικά μέτρα. Μερικές χώρες όμως, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία αγοράζει το φυσικό αέριο πολύ φθηνότερα, επειδή έχει κλειστό συμβόλαιο με την Gazprom. Η Γερμανία για τις ανάγκες της αγοράζει το φυσικό αέριο κάτω απο 240 δολλ.\1000 κυβικά μέτρα ενώ λίγο ακριβότερα το αγοράζει για να το μεταπουλάει στους δορυφόρους της (Τσεχία, Αυστρία).

Τον Μάρτιο του 2021 η Γερμανία ξεκίνησε την πολιτική “Energiewende”, που στην ουσία είναι η μετάβαση στη πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ. Η Μέρκελ μαζί με τον Σολτς παρουσίασαν ένα φιλόδοξο σχέδιο με δημιουργία περίπου 350.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ. Όμως όλοι ξέρουν ότι δεν αρκεί για τις ανάγκες της χώρας. Η Γερμανία εγκαταλείπει το πετρέλαιο, επίσης στο τέλος του 2022 βγαίνει εκτός λειτουργίας και ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας, ενώ μέχρι το 2035 θα σταματήσει και η εισαγωγή άνθρακα. Η Γερμανία έχει αποφασίσει να βασιστεί στο φυσικό αέριο σε μεγάλο ποσοστό (70% της ενέργειας που χρειάζεται) μέχρι το 2050.

Επίσης τις τελευταίες μέρες ο αγωγός Nord Stream 2 δουλεύει κανονικά, δοκιμαστικά βέβαια, αλλά δουλεύει στο φουλ. Το καλύτερο; Άρχισαν οι συζητήσεις για ένα νέο αγωγό στη βόρεια θάλασσα!

Comments are closed.