Γ.Παπαδόπουλος: Οι πιθανότητες είναι υπέρ του σεναρίου ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός

 

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για τη σεισμική διέγερση στον ελλαδικό χώρο
Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε μια σεισμική έξαρση στο κεντρικό και προς τα ανατολικά τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, πρακτικά δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης με τους δύο πρόσφατους σεισμούς αλλά θα βάλω και στο κάδρο έναν άλλο σεισμό 6,6 που έγινε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας που έγινε στις 2 Μαΐου του 2020. Εκείνο το οποίο εγώ αποκομίζω από αυτή τη γενική εικόνα είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε μια σεισμική έξαρση με μεγάλα μεγέθη σεισμών σε αυτή την περιοχή.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη ήταν ο κύριος σεισμός
Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ μιλάω με όρους πιθανοτήτων, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτη βεβαιότητα γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, οι πιθανότητες είναι υπέρ του σεναρίου ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούμε 2-3 μέρες ακόμα να συγκεντρώσουμε στοιχεία και άλλες καταγραφές για να κατασταλάξουμε.
Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ένδειξη για έναν ακόμα επερχόμενο ισχυρό σεισμό. Κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει αυτό, αυτά τα φαινόμενα είναι δύσκολα, πολύπλοκα, πολλές φορές χαοτικά με πολλές αβεβαιότητες. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει μια συνεχής προετοιμασία και εγρήγορση κυρίως από τις τοπικές και τις κεντρικές υπηρεσίες αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.
Ερωτηθείς αν έχει «ξεμπερδέψει» η Αττική για κάποια χρόνια από το ρήγμα της Πάρνηθας
Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αττική περικυκλώνεται από συστήματα ρηγμάτων. Φαίνεται ότι έχουμε ξεμπερδέψει προς το παρόν, και το λεω για τις επόμενες δεκαετίες το προς το παρόν, από το ρήγμα της Πάρνηθας. Φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό με το σεισμό 5,9 το 1999 και τον 5,2 που έγινε το 2019 όμως η Αττική έχει απειληθεί στο παρελθόν και από ρήγματα που είναι πιο μακριά.
Για τις σεισμικές ακολουθίες στη Θήβα
Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Θήβα προβλημάτισε την Επιτροπή συνολικά και βεβαίως ομόφωνα όλοι είπαμε ότι πρέπει να προσεχτεί. Όταν μια περιοχή κουνιέται επί τρείς μήνες έστω και με μικρά μεγέθη πρέπει να προσεχτεί και για αυτό είπαμε να τεθεί σε προληπτική εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος.

Comments are closed.