Τζανάκης: Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους που να έχουνε ανοσία
Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Μετά από ένα Σεπτέμβριο ο οποίος ήταν σταθεροποιητικός και ελαφρά πτωτικός όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους που από 38 με 40 θανάτους κατά μέσο όρο την ημέρα είχαμε πέσει στους 30-31 έχει αρχίσει εδώ και δέκα μέρες μια σταδιακή στην αρχή ήπια αύξηση και την τελευταία εβδομάδα μια έντονη αύξηση των πανδημικών δεικτών, ιδίως των κρουσμάτων και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ μετά από δέκα μέρες. Είναι μια περίοδος που θα περιμένουμε να δούμε που θα σταθεροποιηθεί, το καλό είναι ότι οι ΜΕΘ δεν αυξάνονται καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν έχουμε αύξηση των ημερήσιων νοσηλειών σε μεγάλο βαθμό. Ελπίζω ότι έτσι θα συνεχίσει
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά όλες οι περιφερειακές ενότητες είναι σε πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο έχουμε πίεση στο υγειονομικό σύστημα, στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα στις ΜΕΘ.
Αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας στη Βρετανία
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Στη Βρετανία έχουν πολλά κρούσματα φαίνεται όμως να μην έχουν πολλούς θανάτους ακόμα, φαίνεται δηλαδή ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσο πλην όμως φαίνεται ιδιαίτερα ότι μετά τους 9 μήνες και όσο απομακρυνόμαστε από την εμβολιαστική κάλυψη φαίνεται ότι χάνεται η δυνατότητα του εμβολίου να αποτρέψει τις μολύνσεις και για αυτό έχουμε και πολλά κρούσματα. Αυτό ιδίως συμβαίνει επειδή είναι η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ και τώρα ακούμε και για τη ΔΕΛΤΑ plus στην οποία περιμένουνε να δούμε πως θα συμπεριφερθεί. Είναι ανησυχητικό γιατί δεν μας αφήνει αυτή η ιστορία να ησυχάσουμε και να επανέλθουμε στην κανονικότητα απρόσκοπτα ελπίζω ότι η προστατευτική δυνατότητα του εμβολίου για τη βαριά νόσο θα μετατρέψει όλη αυτή την ιστορία σε ενδημική μορφή όπου κατά εποχές θα έχουμε κάποιες μικρές εξάρσεις οι οποίες δεν θα οδηγούν πολύ κόσμο σε νοσηλεία, διασωλήνωση ή και θάνατο και έτσι θα είναι μια ανεκτή κατάσταση εφόσον βέβαια εμβολιαστούμε.
Ερωτηθείς πότε μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία δεν θα αποτελεί πηγή θανάτων
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους που να έχουνε ανοσία η οποία μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω του εμβολιασμού είτε πρέπει να επιτευχθεί επώδυνα δυστυχώς μέσω της λοίμωξης. Πρέπει να πάμε σαν πληθυσμός πάνω από 7 -7,5 εκατομμύρια για να πούμε ότι η πανδημία θα εισέλθει σε ενδημική φάση. Αν το 80%-90% των άνω των 60 εμβολιαστεί και συμπληρωματικά μισό εκατομμύριο ακόμα από τον υπόλοιπο πληθυσμό τότε ναι μεν θα έχουμε κάποια κρούσματα αλλά δεν θα έχουμε νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ θα είναι 100-150 και οι θάνατοι θα είναι σε πολύ χαμηλό διψήφιο αριθμό.
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Για να νοσήσει 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα πρέπει να έχουμε 5.000 κρούσματα για ένα εξάμηνο, για 200 μέρες καταλαβαίνετε ότι είναι ένα μεγάλο νούμερο το οποίο αν υποτεθεί ότι έχουμε κατά μέσο όρο ημερησίως γύρω στους 50 θανάτους τότε θα έχουμε 7 με 8 χιλιαδες θανάτους. Αν δηλαδή ο μέσος όρος θανάτων είναι ο σημερινός τότε θα έχουμε μεταξύ 6 και 8 χιλιάδων θανάτων από αυτό το εκατομμύριο. Για να μην έχουμε αυτές τις απώλειες εκλιπαρούσε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.