Σαρηγιάννης: Υποχρεωτικό self test και για εμβολιασμένους εργαζόμενους
Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι έντονα αυξητική και προβλέπεται να συνεχιστεί να είναι αυξητική αν δεν πάρουμε κάποιο μέτρο αντιμετώπισης. Δεν μιλάω για περιοριστικά μέτρα αλλά χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Τα μέτρα στα οποία αναφέρομαι έχουν να κάνουν κυρίως με την πρόληψη με την έννοια της ελαχιστοποίησης των ασυμπτωματικών φορέων κι αυτο το είχαμε πετύχει εξαιρετικά καλά με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στα self-tests για όλους τους εργαζόμενους. Αυτό που θα ήθελα να προτείνω και οι υπολογισμοί μας δείχνουν οτι θα είχε πολυ σημαντική απόδοση, είναι η επαναφορά της υποχρεωτικότητας του ενός self-test την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους-εμβολιασμένους και μη οπού βεβαίως θα μπορούσα να δω τη διαφοροποίηση ότι ο εμβολιασμένος δεν το πληρώνει και ο μη εμβολιασμένος το πληρώνει. Όλα τα υπόλοιπα ισχύουν όπως ισχύουν, μιλάμε για την πρόσβαση στη δουλειά και το βάζω με τους όρους που λειτούργησε την προηγούμενη άνοιξη γιατί αποδεδειγμένα λειτούργησε αυτο.
Αναφορικά με τις παρελάσεις
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Εγω νομίζω ότι μπορεί να γίνει αν τηρηθεί με αυστηρότητα η τήρηση των αποστάσεων και βεβαίως η χρήση της μάσκας και για τους ανθρώπους που παρακολουθούν την παρέλαση. Ότι μπορεί να υπάρξει λίγο μεγαλύτερη διασπορά μπορεί να υπάρξει, το θέμα είναι να μην είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά. Αν μπορούσαμε να το αποφύγουμε καταλαβαίνετε οτι υγειονομικά ειναι προτιμότερο αλλά προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με όρους κανονικότητας, δηλαδή να μη σταματήσουμε βασικές δράσεις της κοινωνίας.
Ερωτηθείς για τα lockdown
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν χρειάζεται να κάνουμε lockdown αλλά χρειάζεται να αντιδράσουμε νωρίς. Το lockdown είναι το ύστατο μέτρο που παίρνεις όταν προσπαθείς αλλά το πράγμα ξεφεύγει, τότε βεβαίως κανείς lockdown. Το καλύτερο είναι και αποδεδειγμένα το έχουμε πετύχει σε αυτή τη χώρα, λειτουργώντας προληπτικά με τα τεστ.
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Εμείς έχουμε αποφύγει τον πολύ μεγάλο φόβο, δεν είδαμε ούτε το φόβο του Μπέργκαμο ούτε το φόβο της Πορτογαλίας. Εγώ προτιμώ να μην φοβάμαι, προτιμώ να μαθαίνω πριν το να παθαίνω άρα καλώς δεν έχουμε φοβηθεί γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε προστατευτεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που έκαναν σωστά οι Πορτογάλοι είναι ότι δόμησαν την εμβολιαστική τους καμπάνια όχι στη λογική του κεντρικού τους κράτους, εστίασαν πολύ στο να μιλήσουν στην τοπική κοινωνία με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή ενέπλεξαν ανθρώπους που είχαν κύρος σε πόλεις και χωριά, τον παπά, το δάσκαλο, τον προσωπικό γιατρό. Εμείς έχουμε ακόμα τα περιθώρια να το κάνουμε, να ενεργοποιήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο και των τοπικών φορέων και βεβαίως το να κάνουμε λίγο πιο εύκολο τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων με το να πηγαίνουν κλιμάκια στα χωριά. Ξεκινήσαμε και εμείς να το κάνουμε…
Δ.ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες είχαμε εβδομαδιαίο μέσο όρο 3.300 κρούσματα αυτά μπορούν να γίνουν μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη 5.000 αν δεν κάνουμε κάτι. Αν δεν κάνουμε κάτι θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να χτίσουμε ένα φυσικό τοίχος ανοσίας με υπερβολική νόσηση το οποίο είναι το απευκταίο σενάριο.