Τζανάκης: Το επόμενο κύμα θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων

…πάνω από 65 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση

Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νικόλαος Τζανάκης , μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με την νόσηση των εμβολιασμένων
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω οτι κολλάνε οι εμβολιασμένοι πιο εύκολα. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν κολλάνε σε ποια έκταση και με ποια ευκολία, η μέχρι τώρα γνώση λεει οτι κολλάνε πολύ πιο δύσκολα άλλους ανθρώπους και πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Πάντως εμείς λειτουργούμε ως να είναι μεταδοτικοί.
ΔΗΜ: Θα πρέπει να κάνουν και οι εμβολιασμένοι rapid test;
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Οχι δεν πρέπει να κάνουν διότι οι εμβολιασμένοι αυτη τη στιγμή είναι μια μερίδα ανθρώπων που πολύ λίγο μεταδίδουν, πολύ λιγότερο πάσχουν και εν πάση περιπτώσει θεωρείτε ασφαλής με τα στοιχειώδη μέτρα τα ατομικά η κινητικότητα τους. Ενώ ένας ανεμβολίαστος έχει πολυ υψηλά φορτία, μεταδίδει πάρα πολύ.
Ερωτηθείς αν κινδυνεύουν να κολλήσουν οι εμβολιασμένοι από τους ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Θεωρητικά κινδυνεύουν όμως πάρα πολλές μελέτες έχουν γίνει και για την ενδοοικογενειακή μετάδοση σε περιβάλλοντα εμβολιασμένων και ανεμβολιάστων αλλά και προσωπικές ιχνηλασίες που έχω κάνει εγώ, πρόσφατο παράδειγμα φοιτήτρια της ιατρικής που ήταν όλη μερα με τη μητέρα της το Σάββατο δεν κόλλησε η μητέρα της και οι δυο εμβολιασμένες, και μια παρέα 15 ατόμων πριν το μάθει με ένα μικρό πάρτι κανένας δεν κόλλησε. Επομένως οι εμβολιασμένοι σε περιβάλλοντα εμβολιασμένων είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα διασποράς. Γι’ αυτό εξάλλου κι αυτή η διασπορά γίνεται ακόμα μικρότερη λόγω των αποστάσεων που έχουν επιβληθεί στην εστίαση. Τα τραπέζια είναι αρκετά μακριά το ένα από το άλλο με συνέπεια και αυτο επίσης να μειώνει την πιθανότητα.
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που έγιναν οι αναβαθμίσεις των προστίμων και των τιμωρητικών διαδικασιών βλέπω εγω τεράστια διαφοροποίηση στην συμπεριφορά των καταστηματαρχών της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Γίνεται πάρα πολύ μεγάλος έλεγχος. Κανείς πλέον δεν μπαίνει μέσα χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Αναφορικά με την τρίτη δόση
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Προσωπική μου άποψη είναι να γίνει πάνω από τα 60 αλλά ακόμα περισσότερο πάνω από τα 65. Ξέρετε το επόμενο κύμα, τώρα λέμε ότι είναι το κύμα των ανεμβολίαστων, το επόμενο κύμα το οποίο θα έρθει θα είναι το κύμα των εμβολιασμένων πάνω από 65 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Και μάλιστα κάποιοι έχουν πολυ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι πάνω των 65 ετών και είναι εμβολιασμένοι διπλά και δεν πάνε να κανουν τρίτη δόση αυτοί κινδυνεύουν να διασωληνωθούν και να πεθάνουν κιόλας παρότι είναι ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός. Επομένως εκ των ουκ άνευ είναι ότι θα πρέπει η τρίτη δόση να γίνει και θα πρέπει οπωσδήποτε να μπει υποχρεωτικότητα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Είμαι απολύτως σύμφωνος σε αυτό, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πρέπει να μπει πάνω από τα 65 σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους ανεμβολίαστους. Αυτοί κιόλας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πειθαναγκαστούν να εμβολιαστούν. Είναι αυτοί οι οποίοι πιέζουν το σύστημα.
Ερωτηθείς πώς θα πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Εγώ θα έβλεπα ένα πέναλτι όσον αφορά την κάλυψη της χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής, να μην αποζημιώνεται στο ποσοστό που αποζημιώνεται. Γιατί για να κάνεις υποχρεωτικότητα θα πρέπει να υπάρχει ένα πέναλτι αλλιώς κανείς δεν θα ακούσει.
ΔΗΜ.: Δεν είναι όμως άγριο αυτό;
Ν.ΤΖΑΝΑΚΗΣ: Δεν είναι άγριο άλλοι άνθρωποι με τα πενιχρά τους εισοδήματα να αναγκάζονται να φορολογούνται προκειμένου να καλυφτεί το αυξημένο κόστος νοσηλείας και θεραπείας τους εάν πάθουν covid; Δεν μιλάμε για νοσοκομειακή κάλυψη, αυτό δεν το συζητάμε, μιλάμε ίσως για την χρόνια φαρμακευτική του αγωγή. Δεν μου αρέσει καθόλου και που το λεω μετανιώνω που το λεω πλην όμως βλέποντας το τι παθαίνουν αυτοί οι άνθρωποι έχοντας ζήσει τα δράματα οικογενειών με τους ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους ενώ έχουν 20-25 χρόνια παραγωγικής ζωής ακόμα μπροστά τους να χαρούν την οικογένεια τους, τα εγγόνια τους, τα παιδιά τους πραγματικά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνετιστούν.

Comments are closed.