Πανικός στην τουρκική αγορά από την ανεξέλεγκτη υποτίμηση της λίρας

Όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ

του Μανώλη Κωστίδη
Η ανεξέλεγκτη υποτίμηση της λίρας προκάλεσε πανικό στην τουρκική αγορά και πολλά σούπερ μάρκετ έβαλαν όριο στις πωλήσεις ζάχαρης και καφέ, καθώς οι τιμές αλλάζουν ραγδαία και ο κόσμος σπεύδει να αποθηκεύσει αυτά τα αγαθά. Οι καταναλωτές μπορούν και αγοράζουν δύο συσκευασίες σε κάθε τους επίσκεψη στα καταστήματα.

Η τουρκική εφημερίδα Sözcü αναφέρει πως σταμάτησαν οι πωλήσεις λιπασμάτων, καθώς οι εισαγωγείς δεν γνωρίζουν την τιμή πώλησης των προϊόντων τους αλλά ούτε την τιμή της νέας παραγγελίας τους. Σε πολλά φαρμακεία και φαρμακαποθήκες της χώρας παρατηρούνται ελλείψεις σε εισαγόμενα φάρμακα, καθώς οι εισαγωγείς αποφεύγουν να προμηθεύσουν την αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά για παιδιά, χάπια χοληστερίνης, ινσουλίνες όπως και σε πολλά ψυχοφάρμακα. Εχει «παγώσει» το εμπόριο αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς οι τιμές αλλάζουν σχεδόν κάθε ώρα, αφού όλα καθορίζονται σύμφωνα με την ισοτιμία.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας, ο οποίος επανέλαβε τη θεωρία για τη μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας πως «τα επιτόκια είναι η αιτία, ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα» και η αναφορά του για «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» ήδη είχαν προκαλέσει πανικό στους πολίτες. Ομως τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν μίλησε χθες ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να τερματίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας πως «κανένας οργανισμός δεν μπορεί να υπερτερεί της βούλησης του λαού». Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν υπάρχει Τούρκος πολίτης ή επιχειρηματίας να μην επενδύσει τις αποταμιεύσεις του σε συνάλλαγμα, καθώς όλοι περιμένουν πως τις επόμενες ημέρες η εικόνα θα είναι χειρότερη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κ. Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν έχουμε κάποιο πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας. Εχουμε την τουρκική λίρα που έχει χάσει την αξία της λόγω κακής διακυβέρνησης και μια Τουρκία που έχει χάσει την αξία της». Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ανέφερε: «Μέχρι χθες έλεγαν “η Ελλάδα καταστράφηκε. Η Ελλάδα χρεοκόπησε”. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω από την Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως όλα όσα συμβαίνουν είναι προσωρινά και η άφιξη επενδυτών θα αλλάξει το κλίμα. Αναφέρουν ως παράδειγμα τη σημερινή επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν.
Πηγή kathimerini.gr

Comments are closed.