Πλεύρης: Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες περιμένουμε 5.000 χάπια

Για το άνοιγμα των σχολείων: Περιμένουμε τις εισηγήσεων των ειδικών – ΒΙΝΤΕΟ

Βασικά σημεία συνέντευξης του υπουργού Υγείας στον ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά

• Ξεπερνά το 70% των κρουσμάτων η παραλλαγή «Όμικρον». Ήπιες οι νοσηλείες, όλοι οι διασωληνωμένοι είναι με την παραλλαγή «Δέλτα». Σημαντικό να προστατεύσουμε τους 60+.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της μετάλλαξης «Όμικρον». Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Το καταλαβαίνουμε όλοι βλέποντας τα κρούσματα. Ευτυχώς, και στην δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή οι νοσηλείες είναι αναλογικά πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα, που κατά βάση πιέζεται από την «΄Ομικρον», βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής είναι πιο ήπιες, ενώ από όλες οι νέες διασωληνώσεις, είδαμε με PCR ότι καμία από αυτές δεν αφορά την «Όμικρον». Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, που αυτή τη στιγμή που δίνουν τον αγώνα τους, έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή μιλάμε για μία πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, δημιουργείται μία πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και σίγουρα θα υπάρξει και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η «Όμικρον» μας βρήκε σε μία φάση που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει αποσυμφορηθεί από το 4ο κύμα και για αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα.

Από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της «Όμικρον». Για να καταλάβετε σε νούμερα, στις 21-22 Δεκεμβρίου η «Όμικρον» ήταν στο 3% και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 ημέρες, είναι πάνω από 70% και η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά κυρίως ηλικίες 30, 40 ετών. Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους άνω των 60 ετών.

• Τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το πρώτο τετράμηνο και η βούλησή μας είναι να ανοίξουν. Περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για να εισηγηθεί. Η βούληση και η θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των ειδικών. Ενδεχομένως να γίνει επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου. Δηλαδή το πρωτόκολλο στα σχολεία είχε ορισμένα στάδια, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες της «Όμικρον».

Η συζήτηση που αναπτύσσεται έχει να κάνει με τη διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης.

Αλλά από εκεί και πέρα περιμένουμε να τοποθετηθούν οι ειδικοί. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πάρα πολύ καλά, το τετράμηνο που πέρασε και μπορούν να λειτουργήσουν. Όμως, θα μας κάνουν τις εισηγήσεις τους οι ειδικοί, που θα συνεδριάσουν Τρίτη- Τετάρτη.

• Ξεπερνά το 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Εάν είχε αποσυμφορηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήμασταν στους 250 – 300 διασωληνωμένους, που έχουμε όταν γίνεται αποσυμφόρηση, προφανώς θα είχαμε μεγάλο περιθώριο.

Έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες λίγο – πολύ μοιράζονται σε non Covid και Covid περιστατικά και η πληρότητα είναι συνολικά άνω του 90%. Είναι πιεσμένο το σύστημα.

• Θωρακιζόμαστε και με τις νέες θεραπείες. Στις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε τα χάπια της Merck

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες περιμένουμε τα 5.000 χάπια από τη Merck.

Για τις θεραπείες της Pfizer, έχουμε μπει σε μια διαδικασία με τη εταιρεία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να έχουμε τα χάπια με το που θα κυκλοφορήσουν, με το που θα πάρουν την άδεια.

Η άδεια αναμένεται από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε αυτό το διάστημα, το χάπι της Pfizer αναμένεται να έχει πάρει από τον ΕΜΑ και τις εγκρίσεις που χρειάζονται.

Άρα, κάνουμε προσπάθεια, ώστε να είμαστε από τις πρώτες χώρες, που στις αρχές Μαρτίου θα έχουν το χάπι της Pfizer, το οποίο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε, έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τα 2000 μονοκλωνικά της Regeneron, θα έχουμε τα 5000 χάπια της Merck και αν όλα πάνε καλά με τη Merck- γιατί και η Merck κάνει κάποιες έρευνες- αυτή η παραγγελία θα αυξηθεί. Και θα έχουμε και της Pfizer.

Δηλαδή θωρακιζόμαστε και στο επίπεδο των θεραπειών.

• Αναμένεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας της ενισχυτικής δόσης

Η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών είχε αποτέλεσμα. Από τις 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει την πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000, γύρω στις 170.000, έχουν κλείσει ραντεβού και έχουν κάνει την πρώτη δόση. Άρα το μέτρο απέδωσε.

Είναι σχεδόν ειλημμένη η απόφαση να επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό την έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει, αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού και είναι θέμα χρόνου να το ανακοινώσουμε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση, εάν έχει περάσει το 7μηνο. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι μια απόφαση την οποία την έχουμε «ζυγίσει», είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται να την ανακοινώσουμε με βάση τις δυνατότητες του συστήματος εμβολιασμών.

Comments are closed.