Δ. Σκάλκος: Στους πρώτους μήνες του 2022 τα πρώτα προγράμματα ανταγωνιστικότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα καταθέτει η Κομισιόν»

«Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, θα έχουμε τα πρώτα προγράμματα ανταγωνιστικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ», προανήγγειλε μέσω του Αθήνα 9.84 ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Σκάλκος.
Όπως δήλωσε στον Γιάννη Παπαγεωργίου «Η Κομισιόν ενημέρωσε πως πριν από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, δεν πρόκειται να έχουμε εγκρίσεις για κανένα κράτος μέλος». Διευκρίνισε ότι «τα προγράμματα θα πληρωθούν με εθνικούς πόρους, μέχρις ότου υπάρξουν οι εγκρίσεις από την Κομισιόν», αποδίδοντας σε τεχνικά ζητήματα την χρονική καθυστέρηση, σε πανευρωπαικό επίπεδο, ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό.
Μιλώντας για την πορεία έγκρισης των νέων κοινοτικών προγραμμάτων, ο κ. Σκάλκος ανέφερε ακόμη ότι «Υπάρχουν τα κατάλληλα διαχειριστικά εργαλεία. Μπορούμε να βγάλουμε τα προγράμματα της νέας περιόδου, όσα -χωρίς καμία νέα μεταβλητή- έχουμε τη βεβαιότητα πως είναι επιλέξιμα από την Κομισιόν» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει δεκτό μέχρι στιγμής από την ΕΕ το αίτημα να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των κονδυλίων».
..Περιμέναμε από πέρυσι τις εγκρίσεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τις Βρυξέλλες… Ο σχεδιασμός μας ήταν αυτό να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο, λόγω και σειράς διαπραγματεύσεων που είθισται να διεξάγονται ανάμεσα στα κράτη- μέλη και τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,οι διαδικασίες, έχουν πάει λίγο πίσω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο… Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά μόνο στην Ελλάδα, η οποία παραμένει από τα πρώτα κράτη αν όχι το μόνο, που έχει υποβάλλει νέα, σχεδόν ολοκληρωμένα προγράμματα, μέσα στα χρονοδιαγράμματα».
Ο κ Σκάλκος έκανε λόγο για γραφειοκρατική διαδικασία, σε μια περίοδο σημαντική για την ενίσχυση όλων των κρατών μελών με κάθε διαθέσιμο κοινοτικό πόρο και διαπίστωσε ότι «Το Ταμείο Ανάκαμψης τρέχει γρηγορότερα από τα πολιτικής συνοχής προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά η Κομισιόν δεν ακολουθεί αυτούς τους ρυθμούς».
Για την επόμενη χρονιά ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνισε ότι «αναμένονται να εισρεύσουν περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι είχαμε 3,2 εκατ.ευρώ από ΕΣΠΑ. Τα πρώτα θετικά νέα για την οικονομία μας προέρχονται από το ΕΣΠΑ».

Comments are closed.