Ο Σκρέκας για το αν θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας , μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία δίνει τα περισσότερα χρήματα ως επιδοτήσεις απευθείας στα νοικοκυριά και από 1η Ιανουαρίου στις επιχειρήσεις γιατί οι επιχειρήσεις ήταν το μεγάλο προβλημα μέχρι τώρα, και τα νοικοκυριά βέβαια αισθάνονται φουσκωμένους τους λογαριασμούς γιατί φουσκωμένοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ή του ρεύματος τους αισθανόμασταν και πριν την κρίση, δηλαδή πριν την ενεργειακή αυτή κρίση γιατι πάντα ηταν ένα έξοδο που ήταν μεγάλο για το νοικοκυριό, τώρα λοιπόν που έχει αυξηθεί καταλαβαίνετε οτι είναι ακόμα πιο δυσάρεστο.
Αναφορικά με τους λογαριασμούς του αερίου
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια κι εκεί από την κυβέρνηση, έχουμε για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο περάσει μια έκπτωση της τάξης του 16% στις τιμές λιανικής σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ εμπορίας και τους παρόδους, και 40% για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου. Επίσης για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου έχουμε αναστείλει τα τέλη χρήση δικτύου που κι αυτά αποτελούν ένα 15% έως 20% της αξίας της θερμικής μεγαβατώρας στη λιανική. Αυτό σημαίνει οτι προσπαθούμε να απορροφήσουμε ένα 50-60% της ανατίμησης στο φυσικό αέριο έτσι ώστε πραγματικά τα νοικοκυριά να μην δουν ένα λογαριασμό τον οποίο αδυνατούν να τον αποπληρώσουν.
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Η θερμική μεγαβατώρα οι τιμές λιανικής ήταν περίπου στα 39 € , αν συνυπολογίσει κάποιος και τα 15 € τη χρήση δικτύου ήταν στα 55 € και φέτος αν δεν είχαμε τις εκπτώσεις αυτές και την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου θα πήγαινε στα 100 € -110 €. Εμείς ερχόμαστε και δίνουμε μια επιδότηση της τάξης των 40€ τον Ιανουάριο σε όλα τα νοικοκυριά πέρα και πάνω από το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν το διπλάσιο επίδομα θέρμανσης ακόμα κι αυτοί που είναι συνδεδεμένοι στο φυσικό αέριο, και επιπλέον από το επίδομα θέρμανσης, επιπλέον δηλαδή από αυτά τα οποία πήρανε το Δεκέμβριο ως προκαταβολή και θα πάρουν και τους επόμενους μήνες, ερχόμαστε και επιδοτούμε με 20€ ως κράτος την κάθε θερμική μεγαβατωρα που περίπου ένα νοικοκυριό καταναλώνει 2 θερμικές μεγαβατώρες άρα το κράτος δίνει 40€ τον μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό και επίσης η ΔΕΠΑ εμπορίας δίνει αλλά 40€ για τις 2 θερμικές μεγαβατώρες το μήνα δηλαδή 80€. Θα είναι μειωμένο το φυσικό αέριο το οποίο θα αγοράσετε κατά 40 € τη θερμική μεγαβατώρα, είτε αγοράζετε κατευθείαν εσείς με ατομικό λέβητα είτε αγοράζει η πολυκατοικία με τον κεντρικό λέβητα. Δηλαδή η τιμή που θα αγοράσουν θα είναι κατά 40 ευρώ μειωμένη για μια θερμική μεγαβατώρα, 80 για δυο θερμικές μεγαβατώρες για παράδειγμα τον μήνα, θα είναι μειωμένη λοιπον κατά 40 € ανά θερμική μεγαβατώρα σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν αν δεν είχαμε προχωρήσει σε αυτές τις ενισχύσεις.
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Λαμβάνουμε εκατοντάδες λογαριασμούς κι έχουμε εικόνα απ’ όλη την αγορά. Έχουμε προσπαθήσει αν απορροφήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι. Θα μου πει καποιος «έχετε απορροφήσει όλη την αύξηση;» Όχι, δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε τα μέσα τα οικονομικά να μπορέσουμε να καλύψουμε το 100% της ανατίμησης και πρέπει να σας πω ότι το μεγάλο προβλημα ήταν στις επιχειρήσεις όπου εκεί όντως είχαμε διπλασιασμό και υπερδιπλασιασμό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα όμως ερχόμαστε από τον Γενάρη και μετά και καλύπτουμε και το 50% της αύξησης του κόστους για τις επιχειρήσεις οριζόντια, σε όλες από τον επαγγελματία τον αυτοαπασχολούμενο που δηλώνει ένα γραφείο ως επαγγελματική στέγη, μέχρι την μεγαλύτερη βιομηχανία έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε και να μην έχουν προβλήματα εν μέσω αυτής της κρίσης.
Αναφορικά με αυτούς που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, αυτός ο οποίος καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση δεν έχει επίδομα θέρμανσης γιατί δεν μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός τι ποσοστό της κατανάλωσης αφορά τις οικιακές συσκευές για την καθημερινή χρήση και τι τη θέρμανση. Εκεί έχουμε μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες καλύψει το 70% της αύξησης του κόστους από 1η Ιανουαρίου και μετά και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να στηρίξουμε κι αυτά τα νοικοκυριά.
Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ανοιχτό μέχρι και τέλος Ιανουαρίου. Δίνουμε επιδοτήσεις έως και 75% για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και για την αντικατάσταση του παλιού συστήματος θέρμανσης με κάποιο σύγχρονο. Μπορεί να βάλει ένα καινούργιο κλιματιστικό, μπορεί να βάλει μια αντλία θερμότητας και βέβαια να προχωρήσει σε μια ενεργειακή αναβάθμιση μέσα από κουφώματα, μέσα από θώρακες εξωτερικούς ώστε να μην χρειάζεται να καταναλώνει ενέργεια και ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τον λογαριασμό είναι να μειώσεις την κατανάλωση. Εκεί χρησιμοποιείς 70% λιγότερη ενέργεια γιατί δεν έχεις απώλειες, είναι μονωμένο το σπίτι και η ζέστη που δημιουργείται μέσα δεν χάνεται.
Ερωτηθείς ποιο πιστεύει ότι θα είναι το οικονομικότερο καύσιμο του μέλλοντος
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Το καύσιμο του μέλλοντος είναι η αξιοποίηση του ήλιου και του ανέμου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστατεύουν το περιβάλλον και που βέβαια δημιουργεί και συνθήκες εθνικής ανεξαρτησίας ενεργειακής γιατί και τον ήλιο και τον άνεμο τον διαθέτουμε και δεν χρειάζεται να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Μέχρι τότε προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέσα από τα προγράμματα όπως το Εξοικονομώ και όπως η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών που θα βγει το επόμενο διάστημα ώστε να χρησιμοποιούμε συσκευές καινούργιες χαμηλής κατανάλωσης και άρα χαμηλού κόστους ενέργειας. Προσπαθούμε μέσα από την κουλτούρα της καθημερινότητας μας να είμαστε προσεκτικοί σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας στις συσκευές που χρησιμοποιούμε να μην υπάρχει σπατάλη όσο μπορούμε. Και από εκεί και πέρα μέσα από την ενεργειακή στρατηγική και τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και σε πολύ πιο φθηνές γιατί σήμερα το να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο είναι 5 φορές φθηνότερο από το να παράγεις ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο ή το λιγνίτη και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε σταθερά χαμηλές τιμές καθαρής ενέργειας στη χώρα.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ανανέωσης ηλεκτρικών συσκευών
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Θα εξειδικευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα, στόχος μας είναι να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο, θα αφορά συσκευές ενεργοβόρες. Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι κυρίως τα κλιματιστικά και τα ψυγεία. Η ψύξη και η θέρμανση μέσα από κλιματιστικά είναι αυτά τα οποία θα έχουν προτεραιότητα, αυτές οι συσκευές. Το επόμενο διάστημα θα εξειδικεύσουμε το ποσοστό της επιδότησης και τον τρόπο της υπαγωγής στο πρόγραμμα. Θα αφορά σίγουρα όλους τους Έλληνες δεν πρόκειται για κάποιες κατηγορίες Ελλήνων. Μελετάμε τη δυνατότητα να υπάρχουν κάποια κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησης για το ποιοι θα υπαχθούν και ποιοι όχι ή αν θα πάμε σε ένα πρόγραμμα χρονικής προτεραιότητας.
Ερωτηθείς αν θα εντάξουν στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών και άλλες συσκευές
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Στόχος μας είναι αυτά τα χρήματα που θα επενδύσουμε και που θα τα δώσουμε ως επιδοτήσεις στα νοικοκυριά να πιάσουν τόπο και να έχουν αποτέλεσμα στον λογαριασμό του ρεύματος. Έχει γίνει μια μελέτη, γνωρίζουμε ποιες συσκευές είναι αυτές που καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια, αυτές οι συσκευές είναι κλιματισμός και ψυγεία.
Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος η οποία προέρχεται από την αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών ενέργειας. Φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσδιορίζεται από την πολιτεία ή από το υπουργειο ή από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας, προσδιορίζεται μέσα από το χρηματιστήριο ενέργειας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και έτσι προσδιορίζονται οι διεθνείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αποτυπώνεται στο λογαριασμό μας μέσα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ερωτηθείς αν θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση η στήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και προς τα νοικοκυριά και προς τις επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου και μετά.
Αναφορικά με το κοινωνικό τιμολόγιο
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Για το κοινωνικό τιμολόγιο έχουμε πει ότι απορροφούμε το 90% της αύξησης δηλαδή για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες δίνουμε 54€ περίπου ανά μήνα. Η ΔΕΗ ήδη έχει προγράμματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεκινούνε με 15% προκαταβολή και φτάνουν ως 36 δόσεις.
Ερωτηθείς αν θα κόβεται το ρεύμα στους ανθρώπους που αδυνατούν να το πληρώσουν
Κ.ΣΚΡΕΚΑΣ: Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου για αυτούς τους 2-3 μήνες που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα δεν προχωράμε σε αποκοπές αυτό όμως δεν πρέπει να περιέλθει στην εκμετάλλευση ανθρώπων που μπορούν να πληρώσουν. Για αυτόν που δεν έχει και που πραγματικά δυσκολεύεται δεν γίνονται αποκοπές αυτή τη στιγμή και υπάρχουν και οι 18 με 36 δόσεις. Δεν προχωρούμε σε αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά βέβαια θα πρέπει να το έχουνε δηλώσει ότι είναι ευάλωτα νοικοκυριά. Για αυτό και εμείς έχουμε προχωρήσει στον πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 15902 ώστε ένας ο οποίος έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση του και είναι πραγματικά σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και δεν μπορεί να πληρώσει να επανασυνδέεται εφόσον βέβαια πληροί κάποια εισοδηματικά κριτήρια.

Comments are closed.