Αφιέρωμα στη μεγάλη ντίβα του ελληνικού κινηματογράφου στην Τεχνόπολη

Φωτογραφίες και αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα της Μελίνας Μερκούρη

Η Μελίνα, γράφουν οι διοργανωτές, “συνήθιζε να λέει ότι πεθαίνεις μόνο όταν παύουν να σε θυμούνται. Τη Μελίνα, όμως, δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ…”. Μία διαχρονική γυναίκα-σύμβολο τόσων σημαντικών θεμάτων για τα οποία παλεύουμε ακόμη και σήμερα, σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι κάποιοι άνθρωποι τους οποίους ο φακός τους λατρεύει και όλοι γνωρίζουμε πως την Μελίνα Μερκούρη την εκθείαζε. Πόσοι φωτογράφοι δεν έχουν αποτυπώσει κι από ένα τουλάχιστον αξέχαστο πορτραίτο της!
Ως ένας, από τους πολλούς, φόρους τιμής που έχουν απονεμηθεί στην Μελίνα, έρχεται και η νέα, μεγάλη έκθεση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων όπου θα εκτεθούν φωτογραφίες και διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενά της – κάποια για πρώτη φορά. Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων, πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.
Από τις 18 Ιανουαρίου, την τυχερή μέρα της ίδιας και του Ντασσέν -μιας και 18 του μηνός γνωρίστηκαν, στις 18 παντρεύτηκαν, στις 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες τους- θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αλλά και να θυμηθούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της Μελίνας μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή.
Θα γνωρίσουμεκαλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα Υπουργό Πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.
Η έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά, πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της
Γενική εποπτεία:
Μανουέλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη
Γενική επιμέλεια, μουσειολογική & μουσειογραφική μελέτη:
Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια: 18 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 22.00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι
Πληροφορίες: athens-technopolis.gr, 213 0109300, 213 0109325
Πηγή photo.gr

Comments are closed.