Οι απορίες για το αν οι ευρωπαίοι επιβάλουν κυρώσεις στους Ρώσους

… ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φιγιόν στο ΔΣ ρωσικής εταιρίας και η Μέρκελ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας (2007-2012), Φρανσουά Φιγιόν, επι προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, εργάζεται πλέον για τους Ρώσους. Ο Φιγιόν, ο οποίος είχε λάβει και το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2017, όπου είχε βγει τρίτος στον α’ γύρο με ποσοστό 20% (ο Μακρόν είχε πάρει 24% και η Λεπέν 21,3%) έγινε μέλος, πριν λίγες εβδομάδες, στο ΔΣ της ρωσικής εταιρείας πετροχημικών SIBUR.

Τον έλεγχο του συγκεκριμένου ομίλου έχει ο Leonid Mikhelson. O Leonid Mikhelson, έχει και το 28% της NOVATEK, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν το Volga Group με ποσοστό 23%, και η Gazprom με 9%. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Ρώσοι έδωσαν το 16% της NOVATEK, στη γαλλική Total. Το “διαμάντι” της NOVATEK είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου που ελέγχει στη Sabetta, στα βορειοανατολικά της χερσονήσου Yamal στη Σιβηρία της Ρωσίας, όπου κατέχει το 60% της κοινοπραξίας φυσικού αερίου Yamal LNG.

Στην κοινοπραξία Yamal LNG, συμμετέχει επίσης η γαλλική Total με ποσοστό 20%, ενώ ποσοστό διαθέτει και η Κινέζικη CNPC (με 20%). Δηλαδή, η γαλλική Total, ελέγχει στην κοινοπραξία Yamal LNG, άμεσα ποσοστό 16% και έμμεσα (μέσω της NOVATEK) ποσοστό 9,6%. Αυτά, αν απορεί κανείς, αν θα επιβάλουν κυρώσεις οι Ευρωπαίοι στους Ρώσους και γιατί δεν είναι μόνο o Nord Stream, αλλά πάρα πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, στις οποίες βγαίνουν κερδισμένοι και οι δύο πλευρές (win-win). Για κάθε πλοίο που “φορτώνει” φυσικό αέριο, η Total έχει καθαρά κέρδη λίγο πάνω απο 20 εκ δολάρια.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός δουλεύει για μια ρωσική εταιρεία, αφού υπάρχουν αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις ευρωπαίων πολιτικών που εργάζονται για ρωσικές εταιρείες, όπως π.χ της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ, η οποία έγινε μέλος του ΔΣ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, αποκορύφωμα, φυσικά, η περίπτωση του πρώην γερμανού Καγκελάριου Σρέντερ.

Πάντως, φήμες στη Γερμανία λένε ότι ρώσος ολιγάρχης, με ανοίγματα στη γερμανική οικονομία, εδώ και πολλά χρόνια σε θέματα ενέργειας και όχι μόνο, και πιο συγκεκριμένα σε εταιρείες με έδρα το Αμβούργο και το Μόναχο θέλει τη ρωσόφωνη Μέρκελ στις επιχειρήσεις του. Πολύ γνωστό γερμανικό μπλόκ, που εξειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διπλωματίας και ασχολείται και με ενεργειακά ζητήματα, είχε ανεβάσει ένα άρθρο με λεπτομέρειες στα τέλη Σεπτέμβρη. Δύσκολο, πάντως, η Μέρκελ θέλει κάτι που να περιλαμβάνει και πολιτική και business.

Comments are closed.