Τι ετοιμάζει ο Πούτιν σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους
Πώς “εμπλέκεται” μέχρι και η Ελλάδα στο συγκεκριμένο σχέδιο…
Βασικό θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη είναι το Ουκρανικό… Γερμανός αναλυτής σε ραδιοφωνικό σταθμό, στην ερώτηση: “Τι θα γίνει;” απάντησε περιγράφοντας ένα project που ετοιμάζουν οι Ρώσοι σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους. Την ώρα που σύμφωνα με τα ΜΜΕ -κυρίως τα Δυτικά- η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, η Ρωσία σε συνεργασία κυρίως με τους ισχυρούς της Ευρώπης, βάζει τα θεμέλια για ένα project, που απο μόνο του θα αλλάξει ριζικά το παγκόσμιο εμπόριο. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του συγκεκριμένου project. Ο αγωγός Nord Stream 2, για τον οποίον τόση φασαρία γίνεται, έχει συνολικό κόστος περί τα 11 δις δολάρια. Το συγκεκριμένο project έχει συνολικό κόστος -στην αρχική του φάση- πάνω απο 110 δις δολάρια και επηρεάζει εκτός της ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο.
Καταρχάς, το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας γίνεται μέσω θαλάσσης, ως η πιο οικονομική επιλογή και πιο συγκεκριμένα μέσω της διαδρομής απο τη διώρυγα του Σουέζ. Όμως, η Ρωσία, έχει καταφέρει εδώ και 2-3 χρόνια, να αναπτύξει τεχνογνωσία για να χρησιμοποιεί την επονομαζόμενη Northern Sea Route. Δηλαδή τη διέλευση πλοίων απο Βόρειο πέρασμα στην Αρκτική -και τους 12 μήνες του χρόνου-, κάτι που πριν λίγο χρόνια φάνταζε απίστευτο και συντομεύει ακόμα και 25 ημέρες σχεδόν το ταξίδι από τα λιμάνια της Άπω Ανατολής στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, το 2020 κατάφεραν και έκαναν τη συγκεκριμένη διαδρομή πάνω απο 60 πλοία για πρώτη φορά στην ιστορία.
Τι ακριβώς κάνει η Ρωσία;
Στη χερσόνησο Ταϊμίρ, στα βόρεια της Σιβηρίας, σε μια απο τις πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου, που έχει μέγεθος περίπου 8 φορές την Ελλάδα και πληθυσμό μόλις 20,000 κατοίκους -κυρίως αυτόχθονες-, η Ρωσία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες την κατασκευή λιμανιών και άλλων υποδομών για εξαγωγές φυσικών πόρων. Ήδη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οι αυτοκινητόδρομοι που θα ενώνουν την περιοχή με την υπόλοιπη Ρωσία, δύο αεροδρόμια και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Επίσης, θα κατασκευαστούν οι πόλεις, προκειμένου να εγκατασταθούν οι εργάτες -αρχικά 400,000- με τις οικογένειες τους και όλες οι υποδομές που χρειάζονται (νοσοκομεία, σχολεία κλπ.). Τέλος, θα κατασκευαστούν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, απο την υπόλοιπη Ρωσία προς το λιμάνι της Ταϊμιρίας, ώστε τα καράβια να φορτώνουν με προορισμό κυρίως την Απω Ανατολή αλλά και οι λιμενικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται. Η ατάκα του γερμανού αναλυτή ήταν: “Ο Πούτιν ετοιμάζεται σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, να φτιάξει μια πολιτεία, σε μια απο τις πιο απάτητες περιοχές του πλανήτη, με τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τη Ρωσία -αλλά και τους Ευρωπαίους-, εκεί που δεν τόλμησε ούτε ο Στάλιν να στείλει τους εχθρούς του.”
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πλοία να φτάνουν στην Ευρώπη σε συντομότερο χρονικό διάστημα (άρα και μείωση κόστους μεταφοράς), όπως και η Ρωσία να εξάγει ακόμα περισσότερους φυσικούς πόρους, σε συντομότερο χρονικό διάστημα προς την Άπω Ανατολή. Επίσης κερδισμένη θα είναι και η Ευρωπαική ελίτ, αφού τα πλοία απο την Άπω Ανατολή θα κατευθύνονται προς τα λιμάνια του Αμβούργου, της Βρέμης, της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ, και απο εκεί με τρένα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα, ο Amancio Ortega, o 2ος πλουσιότερος Ευρωπαίος πολίτης με περιουσία 80 δις δολάρια, και μεταξύ πολλών άλλων και αφεντικό των Zara, θέλει απο τη μία τα προιόντα του να παράγονται στη “φθηνή” Κίνα, αλλά απο την άλλη δεν θέλει η μεταφορά των προιόντων του να εξαρτάται απο την Κίνα. Αντίστοιχα ο Bernard Arnault, πλουσιότερος Ευρωπαίος, που χρηματοδοτεί νέα πλοία της CMA-CGM τα οποία είναι LNG-Powered δεν θέλει να εξαρτάται το εμπόριο απο τους Κινέζους. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι μαζί με τους Ρώσους, “χτίζουν” ένα δίκτυο για έλεγχο των μεταφορών του εμπορίου, απέναντι απο τους Κινέζους. Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή, 2-3 ρώσοι ολιγάρχες και περίπου 10 απο τους ισχυρότερους Ευρωπαίους συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα.
Το όλο project δεν τελειώνει ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία, αφού ο στόχος επεκτείνεται μέχρι και την Αφρική, για αυτόν τον λόγο κάποια λιμάνια της Μεσογείου θα γίνουν οι συνδετικοί κρίκοι με την Αφρική, και πιο συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, της Σεβίλλης και της Μασσαλίας (‘Ισως δεν είναι τυχαίο που η Ευρώπη μας πίεσε να μπούν οι σιδηροδρομικές συνδέσεις των λιμανιών, ειδικά της Θεσσαλονίκης, στο ταμείο ανάκαμψης). H γαλλική CMA-CGM, η οποία μετέχει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2021 αγόρασε (κάποιοι λένε μαζί με Ρώσο) μέρος του λιμανιού της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου για αυτόν τον λόγο. Την CMA-CGM, ελέγχει η πανίσχυρη οικογένεια Saadé, “μέγα” υποστηρικτές του Μακρόν.
Αφού περιέγραψε το συγκεκριμένο project, σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή, τίποτα δεν θα γίνει, στόχος και των δύο (Ρωσίας αλλά περισσότερο Αμερικής) είναι πως θα το “περάσουν” στο κοινό τους ως νίκη τους. Οι Αμερικάνοι έχουν σοβαρότερα προβλήματα (Κίνα) για να ασχοληθούν απο την Ουκρανία και οι Ρώσοι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Ευρώπη -όχι μονο ενεργειακά- για να χαλάσουν τις σχέσεις τους για την Ουκρανία. Κανείς δεν θα πολεμήσει “με” ή “για” την Ουκρανία, ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί!
Στις 19 Ιανουαρίου το Β1Μ δημοσίευσε ένα βίντεο που αναφερει το κομμάτι που αφορά τη Ρωσία, αν και όλες οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα γνωστές γιατί πολύ απλά οι Ρώσοι δεν τις δημοσιεύουν!