Η Κίνα “υιοθετεί” τους ρώσους ολιγάρχες

 

Όπως προκύπτει απο δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, προκειμένου να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο απο τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία, είτε σε φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ.), είτε στον τομέα των τροφίμων, οι Ρώσοι ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε οποιαδήποτε μορφή εμπορίου, έχουν κατα κάποιον τρόπο γίνει κομμάτι της κινέζικης οικονομίας, μέσω “τριγωνικών συναλλαγών”. Μόνο τον τελευταίο μήνα, τα καθαρά (έμμεσα ή άμεσα) κέρδη του Πεκίνου ξεπερνούν τα 80 δις δολάρια!

Επίσης, απο αυτήν την κατάσταση, είναι προφανές, ότι οι Κινέζοι, όχι απλώς γνώριζαν πού οδηγείται η κατάσταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, αλλά έτρεξαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτήν την κρίση. Αυτός είναι και ο λόγος που στις αρχές Φεβρουαρίου το Πεκίνο αποφάσισε την άρση όλων των περιορισμών σε σιτάρι και κριθάρι από όλες τις περιοχές της Ρωσίας. Οι Κινέζοι μέχρι τώρα είχαν αυστηρά κριτήρια που περιόριζαν τις εισαγωγές σιτηρών από μεγάλο μέρος της Ρωσίας και όπως εξηγούν οικονομολόγοι σε γερμανικά Μέσα, απο αυτήν την απόφαση θα πληγεί οικονομικά η ΕΕ (ειδικά οι Γάλλοι), η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το ρωσικό κράτος. Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι Κινέζοι, ενώ οι ρώσοι ολιγάρχες απλά διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων τους, με αναγκαστικές “προμήθειες” στο κινεζικό κράτος.

Αυτήν την περίοδο η Κίνα κερδίζει απο παντού, δισεκατομμύρια ρωσικό χρήμα έχουν εισέλθει ως συνάλλαγμα στη χώρα, ρωσικές εταιρείες μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε πόλεις της Κίνας, κινεζικές τράπεζες κερδίζουν απο τις προμήθειες στις συναλλαγές, τα κινεζικά λιμάνια και καράβια γίνονται πύλες των Ρώσων και η Κίνα εισάγει αναγκαίες πρώτες ύλες και τρόφιμα απο τη Ρωσία σε τιμή χαμηλότερη απο ό,τι στο παρελθόν.

Comments are closed.