Ρώσοι ολιγάρχες ήξεραν τι έρχεται και “κλείδωσαν” συμβόλαια

Όπως σχολιάζουν δημοσιογράφοι σε κάποια γερμανικά Μέσα, Ρώσοι ολιγάρχες έκλεισαν αρχές Ιουνίου συμβόλαια με ρωσικές εταιρείες (Gazprom, Rosfnet κλπ.) για αγορά -μεγάλων- ποσοτήτων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες. Τα συμβόλαια αυτά -σύμφωνα με τον δημοσιογράφο- ήταν διάρκειας 18 μηνών, δηλαδή λήγουν προς το τέλος του 2022.

Ποιο είναι το περίεργο; Στις αρχές Ιουνίου η τιμή του φυσικού αερίου ήτανε 22 Euro/MWh. Αυτό σημαίνει ότι και να υπήρχε ενα premium της τάξης του 10-15%, η τιμή στην οποία έκλεισαν τα συμβόλαια ήταν εξαιρετικά καλύτερη των σημερινών δεδομένων. Για παράδειγμα, προχθές η τιμή έκλεισε -στο απίστευτο- 205 Euro/MWh! Ενώ σταθερά απο τον Σεπτέμβρη η τιμή είναι πάνω απο 50 Euro/MWh, τη στιγμή που τα τελευταία 10 χρόνια (πριν τον Σεπτέμβρη) η τιμή δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 30 Euro/MWh. Δηλαδή αν έκλεισαν στα 30 Euro/MWh fixed τιμή, και τώρα είναι π.χ 200 Euro/MWh, έχουν ένα περιθώριο 566%! (ασύλληπτα νούμερα)

Ένα κομμάτι απο τα συμβόλαια καταλήγει σε Ευρωπαίους (Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς, Αυστριακούς), οι οποίοι απο τότε είχαν “κλειδώσει” τις τιμές, οι οποίες ήταν υψηλά για τα δεδομένα που γνωρίζαμε, αλλά εξαιρετικές αν σκεφτεί κανείς τις σημερινές τιμές. Ένα μικρότερο σε ναυτιλιακές που έχουν LNG-Powered πλοία. Το μεγαλύτερο κομμάτι όμως φεύγει με LNG πλοία προς Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία αλλά και Βραζιλία, με κάποιους να κερδίζουν δισεκατομμύρια… και αυτοί οι “κάποιοι” είναι ρώσοι ολιγάρχες… αφού ελέγχουν πίσω απο ναυτιλιακές εταιρείες εκατοντάδες πλοία ανα τον κόσμο, με κάτι εταιρείες “βιτρίνες” στην Αγία Πετρούπολη.

Επιπλέον, αυτήν τη στιγμή σε κάθε χώρα της Ευρώπης, υπάρχουν ενεργειακοί όμιλοι που -κυριολεκτικά- καταστρέφονται, ενώ κάποιοι άλλοι που συνεργάζονται με τους Ρώσους έχουν τεράστια κέρδη. Συνεπώς -σύμφωνα με τον δημοσιογράφο- τίθεται το ερώτημα. Πώς γίνεται ευρωπαικές εταιρείες να πήραν αυτό το ρίσκο; Οι Ρώσοι ολιγάρχες -προφανώς- γνώριζαν τι έρχεται, οι ευρωπαιοι γίνεται να μη γνώριζαν;

Comments are closed.