Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Πόσο έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και τα αγαθά που εξάγει η Ρωσία τον τελευταίο χρόνο, που πουλάει φθηνά, και τα οικονομικά συμφέροντα…

Το πετρέλαιο (brent) τον τελευταίο χρόνο (κατά μ.ο) έχει αυξηθεί κατά 75%, το ουράνιο κατά 91%, ο άνθρακας κατά 180%, το φυσικό αέριο κατά 110% και η νάφθα κατά 74%. Επιπλέον, η τιμή του αλουμινίου έχει δει αύξηση κατά 60% και του νικελίου κατά 120%. Σε σημαντικές κατηγορίες τροφίμων, τα σιτηρά έχουν δει αύξηση κατά 74%, το γάλα κατά 38%, η βρώμη κατά 105% και το ηλιέλαιο κατά 64%. Ελάχιστοι το γνωρίζουν, αλλά ακόμα και στη βρώμη η Ρωσία, είναι νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο, παράγει όσα παράγουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία μαζί. Όλες αυτές οι αυξήσεις, εκτός απο τις άμεσες αυξήσεις σε πολλά προιόντα και κατηγορίες προιόντων, έχουν έμμεσες επιπτώσεις σε πολλές άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, η αύξηση στο φυσικό αέριο κατά 110%, οδηγεί σε αύξηση στα λιπάσματα κλπ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά οι εξαγωγές της Ρωσίας σε όλες αυτές τις κατηγορίες, έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, όσο απίστευτο και να ακούγεται, με τις προβλέψεις να είναι ακόμα καλύτερες για τη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η Ρωσία πουλάει στις “φίλες” χώρες BRICS, δηλαδή Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Βραζιλία με μεγάλες εκπτώσεις, απο 25% ώς 35%, αλλά και σε Λευκορωσία και Σερβία, ακόμα μεγαλύτερες, βέβαια είναι και μικρότερες οι ποσότητες, στις τελευταίες δύο χώρες. Παράλληλα όμως, πουλάει σε καλές τιμές και στη Γερμανία και τους δορυφόρους της (Αυστρία, Ολλανδία), αλλά και στη Φινλανδία. Συμπτωματικά, είναι οι χώρες που έβαλαν βέτο στις επιπλέον κυρώσεις στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Όμως, έμμεσα και η Γαλλία, κερδίζει. Τέλος, αγοράζουν σε καλές τιμές, οι ενεργειακοί όμιλοι στην Ευρώπη, που συνεργάζονται με τους Ρώσους.

Όλες αυτές οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται μέσω τριών εταιρειών, που έχουν έδρα την Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, που πίσω απο αυτές τα νήματα τα κινούν ολιγάρχες, (που αυτοί και αν κερδίζουν αυτήν την εποχή) μεταξύ των οποίων και ο Ρ. Αμπράμοβιτς (και ας το παίζει μητέρα Τερέζα τώρα).

Συνεπώς, εύκολα κανείς μπορεί να σκεφτεί, τι οικονομικά συμφέροντα παίζονται… ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν…

Comments are closed.