Οικονόμου: Σε 10-15 ημέρες θα καταβληθεί το επίδομα ακρίβειας

 

Σημεία συνέντευξης του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Σκάι και τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας
Στην αρχή την Μεγάλης Εβδομάδας, θα δοθεί η έκτακτη οικονομική στήριξη. Τα χρήματα θα είναι αφορολόγητα, δεν θα συμψηφίζονται. Θα είναι μία βοήθεια σε εξαιρετικά ευάλωτα νοικοκυριά, για ν’ ανταποκριθούν στις ανατιμήσεις που υπάρχουν σε όλες τις μορφές του οικονομικού μας βίου. Θα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού.
Είναι τέτοιος ο όγκος και το μέγεθος των αυξήσεων. Οποιαδήποτε κίνηση και αν κάνουμε, δεν μπορεί να μηδενίσει τις επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και τους άλλους.
Ο κόσμος βλέπει να δοκιμάζεται η καθημερινότητά του, η ζωή του, ο οικονομικός προϋπολογισμός του, από πρωτόγνωρες αυξήσεις και βλέπει να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ορθώς θέλει περισσότερα, αγανακτεί, φοβάται, είναι σε απόγνωση. Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Η στήριξη της Κυβέρνησης προς την ελληνική κοινωνία δεν ξεκίνησε τώρα, είναι ένα σχέδιο που εφαρμόζεται από το Σεπτέμβριο, ξεδιπλώνεται και ενισχύεται, ανάλογα με την όξυνση, την έξαρση, την επιδείνωση που έχουμε των διεθνών κρίσεων.
Για τον Φ.Π.Α.
Όπως ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός, πάντοτε υπάρχουν στο τραπέζι εργαλεία και δυνατότητες ν’ αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις εξελίξεις. Πάντοτε παραμένει στο τραπέζι η αξιοποίηση και του Φ.Π.Α., προκειμένου να μειωθεί η τιμή σε μια σειρά από βασικά αγαθά. Για παράδειγμα στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα μειώσαμε τον Φ.Π.Α.. Ποιο είναι το πρόβλημα που μας καθιστά σκεπτικούς και επιφυλακτικούς για τον Φ.Π.Α.; Πρώτα από όλα το αν θα δει τη μείωση ο καταναλωτής στην τσέπη του. Δεύτερον, ότι είναι ένα μέτρο οριζόντιο και η φιλοσοφία μέχρι τώρα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα μέτρα. Και τρίτον, διότι η εξάρτηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού από τους φόρους, όπως ο Φ.Π.Α. και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, είναι πάρα πολύ υψηλή. Οι χώρες έχουν περιθώριο να αξιοποιήσουν και φορολογικούς συντελεστές. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αυτήν την ώρα. Το ζήτημα που μπαίνει εδώ είναι ότι θα σου λείψουν έσοδα που χρηματοδοτούν μια σειρά από ανάγκες. Και οι ανάγκες είναι μπροστά μας. Λέω για παράδειγμα, ότι ενδεχομένως, να υπάρξει ανάγκη στήριξης περαιτέρω του πρωτογενούς τομέα γιατί ζούμε μια περίοδο δύσκολη που δεν πρέπει να ρισκάρουμε οι παραγωγοί ή οι αγρότες μας να συναντήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο να παράξουν.
Αυτό που έχει γίνει στη χώρα, σε ό,τι αφορά στη στήριξη του ηλεκτρικού ρεύματος οριζόντια σε όλη την κοινωνία και στις επιχειρήσεις και μάλιστα αναδρομικά για μια κατηγορία επιχειρήσεων, ως ποσοστό σε σχέση με τον τον πληθυσμό, το Α.Ε.Π., τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Λένε πολλοί «να μπει πλαφόν», κ.λ.π.. Μα αυτό που κάνει η Ελληνική Πολιτεία, είναι να χρηματοδοτεί απευθείας τον καταναλωτή. Δίνει, δηλαδή, τα χρήματα απευθείας σε αυτόν που του έρχεται ο λογαριασμός.
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για μία προπαγάνδα, η οποία δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική και είναι και πολύ κατώτερη του μεγέθους και του είδους των κρίσεων που ζούμε σήμερα. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι κρίσεις που ζούμε στην ενέργεια και στα καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στη χώρα, για να οικοδομήσει ένα αφήγημα σε πράγματα ασυνάρτητα, θα είναι εγκλωβισμένος, δεν θα μπορεί να αντιληφθεί σε τι κόσμο ζούμε. Έχουμε πόλεμο, έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες στην ελληνική οικονομία. Απέναντι σε αυτό έρχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και λέει στον κόσμο ψέματα για να δηλητηριάσει τα μυαλά του. Έρχεται και λέει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν «κλεφτόδενδρα» γιατί υπάρχουν 7 δισ. αναθέσεις. Τους έχουμε πει, λοιπόν, χίλιες φορές ελάτε να τις δούμε μία – μία. Είναι 7 δισ. ή μήπως είναι ένα 1 δισ. 800 ή 2 δισ.; Είναι αυτές που άπτονται της πανδημίας; Ποιες από αυτές δεν θα κάνατε; Πότε έγιναν αυτές; Έγιναν σε περιβάλλον και χρόνο που χρειαζόταν γρήγορα και έγκαιρα να έρθουν όταν ακόμη δεν υπήρχε η ιστορία των ανατιμήσεων; Μπορεί κάποιος να έρθει και να πει ότι αν γινόταν διαφορετικά η διαδικασία, το οικονομικό όφελος, η σχέση με την ταχύτητα της υπηρεσίας, θα ήταν υπέρ των πολιτών ή όχι; Βγαίνουν και λένε αριστερά και δεξιά «1,4 δισεκατομμύρια η αισχροκέρδεια στην ενέργεια», 1,7 δισεκατομμύρια είπαν προχθες, 2 κάτι είπαν χθες. Βγαίνει η ανακοίνωση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και λέει «το προσδιορίζω». Το μείζον: Βγήκε ο Πρωθυπουργός και είπε πως ό,τι προσδιοριστεί ως υπερκέρδος, το 90% θα φορολογηθεί για να προστεθεί στη στήριξη των πολιτών.
Το μείζον, κατά τη γνώμη μου, είναι να γίνονται έλεγχοι κι όταν διαπιστώνονται παραβάσεις να πέφτουν πρόστιμα. Αυτό είναι το μείζον. Δηλαδή, να είναι ενεργοποιημένος ο ελεγκτικός μηχανισμός, να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας. Ένα πολύ βασικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας είναι ο «κόφτης» κερδών, που μπήκε, το πλαφόν, δηλαδή, στα κέρδη σε σχέση με το κόστος και το περιθώριο κέρδους από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δεν είχαμε την εκδήλωση της κρίσης. Το μείζον και το σπουδαιότερο είναι να υπάρχει αίσθηση στην κοινωνία, στον καταναλωτή, στον πολίτη ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι εδώ και λειτουργεί.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ετούτη τη στιγμή και όπως διαγράφονται οι επόμενοι μήνες -διότι ζούμε πράγματα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου- δεν φαίνεται ότι θα υπάρχουν ζητήματα. Όπως φαίνεται αυτήν την ώρα, δεν κινδυνεύουμε να έχουμε ελλείψεις σε κρίσιμα και βασικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, πάντοτε είμαστε ενεργοποιημένοι και κοιτάμε όλα τα πιθανά σενάρια.
Για τις εκλογές
Αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερή Κυβέρνηση. Αν ένα πράγμα έχει αναδείξει η διεθνής αστάθεια, είναι η αξία μιας ηγεσίας σταθερής, στιβαρής, συνειδητοποιημένης για το προς τα πού πρέπει να πάει η κατάσταση. Αυτό, για τη χώρα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.
Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει, μέσω της καθαρής εντολής για αυτοδυναμία, η χώρα να έχει μια σταθερή Κυβέρνηση. Είναι αυτονόητο ότι η κάλπη της απλής αναλογικής, έτσι όπως σχεδιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύει τη δημιουργία σταθερής Κυβέρνησης.
Όπως αντιλαμβάνονται όλοι από αυτά που έχουμε ζήσει, όχι μόνο στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο παρελθόν, υπάρχει ένα πολιτικό, πολιτισμικό, αισθητικό χάσμα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε μια σειρά από πράγματα. Όταν τριγύρω, για παράδειγμα, έχεις πόλεμο και οι άλλοι σου λένε ότι δεν βοηθάς τον κόσμο, γιατί υπάρχουν «κλεφτόδενδρα», υπάρχει αδυναμία ανάλυσης του τι συμβαίνει.
Την ώρα που θα τεθούν τα ζητήματα, θα έχουν διαμορφώσει τους εκλογικούς συσχετισμούς οι πολίτες. Οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν έχουν μόνο μια προφανή ανάγνωση. Δεδομένου ότι ο κόσμος ξέρει πως έχουμε ένα σύστημα, με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές, έχουμε κι ένα σύστημα, που αν έχουμε αδιέξοδο, θα δώσει διέξοδο αργότερα. Όλα αυτά θα παίξουν τη σημασία τους.
Το μείζον είναι η χώρα να έχει μια σταθερή Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση από μια αυτοδυναμία και μια καθαρή εντολή. Αυτοδυναμία όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν άνθρωποι, απόψεις, θέσεις, πέραν του ενός κόμματος. Άλλωστε, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη.

Comments are closed.