Μητσοτάκης: Να προσαρμοστούμε για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας

“Το μυαλό μας στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι”

Συνάντηση με Σακελλαροπούλου – ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογος του πρωθυπουργού με την ΠτΔ κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Κ. Μητσοτάκης: Από τότε που συναντηθήκαμε τελευταία φορά, κυρία Πρόεδρε, μεσολάβησαν πολλά, δυστυχώς εξαιρετικά δυσάρεστα στο μέτωπο των εξελίξεων της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών και θα πρέπει, ενδεχομένως, να προσαρμοστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας.

Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ήδη ορατές σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού, τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια. Η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, είναι πρωτίστως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει, δυστυχώς, και τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να στηρίξει σε αυτήν την δύσκολη περίοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είχα την ευκαιρία, σχετικά πρόσφατα, να εξαγγείλω ένα νέο μέτρο πρόσθετων παροχών, υποστήριξης στους λογαριασμούς του ρεύματος, στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με ένα έκτακτο επίδομα, το οποίο θα δοθεί εντός του Απριλίου, ύψους 200 ευρώ, μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τα καύσιμα, τον πρωτογενή τομέα, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές – και πρέπει να στηρίξουμε σε αυτή την φάση την ελληνική κτηνοτροφία. Και βέβαια από την 1η Μαΐου θα έχουμε και μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έχω δεσμευτεί, θα κάνουμε τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις πριν το τέλος του μήνα, προφανώς όταν θα έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις προτάσεις των ειδικών, αλλά και φυσικά το ύψος του πληθωρισμού, το οποίο κι αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε αυτή την απόφαση την οποία θα λάβουμε.

Ταυτόχρονα, κυρία Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην ελληνική αγορά, διότι πολλά ακούγονται, η αγορά λειτουργεί καλά, όμως θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο αισχροκέρδειας. Θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα του νόμου. Επιβάλλονται ήδη πρόστιμα πολύ υψηλά, σε όσους βλέπουν σε αυτήν την κρίση μία ευκαιρία για πρόσκαιρο πλουτισμό. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά.

Όλοι θα βάλουμε πλάτη. Το κράτος, οι πολίτες – ήδη δοκιμάζεται το διαθέσιμο εισόδημά τους – και έχω πλήρη αίσθηση ότι αυτή η κρίση μας χτύπησε σε μία περίοδο που δυστυχώς οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί και το μυαλό μας είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στο νοίκι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν τουλάχιστον την ασφάλεια της ατομικής ιδιοκτησίας, αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Αλλά πλάτη πρέπει να βάλουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στηριχθεί πολύ από την Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και γι’ αυτό και προσδιόρισα με απόλυτη σαφήνεια ότι τα όποια υπερκέρδη υπάρχουν από την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ουσιαστικά να επιστραφούν στους πολίτες μέσω μιας έκτακτης φορολόγησης ύψους 90%. Αναμένουμε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία είναι και η μόνη που γνωρίζει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, τις προτάσεις της και τις εισηγήσεις της, εντός του επόμενου μήνα.

Τέλος, να σας πω ότι αυτή η συζήτηση ξαναφέρνει στο τραπέζι την αναγκαιότητα της ενεργειακής μετάβασης. Η φθηνότερη μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή είναι η πράσινη ενέργεια – η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και τη θάλασσα – και θα πρέπει να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο μεγάλης κλίμακας, αλλά και μικρότερης κλίμακας. Και οι επιχειρήσεις μπορούν ενδεχομένως να τοποθετούν φωτοβολταϊκά για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και αυτό θα πρέπει να γίνει με πολλή μεγάλη ταχύτητα και παρακάμπτοντας – τολμώ να πω σαρώνοντας – τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια. Εξίσου μεγάλη έμφαση, φυσικά, θα πρέπει να δοθεί και στην φθηνότερη μορφή ενέργειας απ’ όλες, που είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ, και αναφέρομαι στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Το μέλημά μας θα πρέπει να είναι το πώς θα μειώσουμε την αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και γι’ αυτό και πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», της αντικατάστασης των κλιματιστικών, νομίζω ότι στην παρούσα συγκυρία έχουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο, τη δική τους ξεχωριστή θέση.

Η Κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που μας προέκυψαν – και δεν ήταν λίγες – και βέβαια πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, όπως το κάναμε και στην πανδημία, όπου παρά τις προτροπές τότε της αντιπολίτευσης να τα δώσουμε όλα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κρατάμε δυνάμεις, κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζουμε πολύ απλά πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση.

Το πολύ ενθαρρυντικό, για να κλείσω με μία θετική είδηση, είναι ότι φαίνεται ότι ο τουρισμός μας θα πάει πολύ καλά, δεν φαίνεται να επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε μία καλή τουριστική περίοδο χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας, που δυστυχώς μας κράτησαν πίσω τα τελευταία δύο χρόνια.

Κ. Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρα από τις τραγικές συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε – ένας λαός ξαφνικά μετατρέπεται σε προσφυγικό, τέσσερα, πέντε εκατομμύρια ήδη έχουν μετακινηθεί – φέρνει επίσης τις συνέπειες στην οικονομική κρίση ακριβώς μέσω της ενεργειακής κρίσης. Και εκεί πολύ σωστά λέτε, είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και στις συζητήσεις που έκανα στην Πορτογαλία, πρέπει να βρεθεί λύση, ιδίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ενεργειακό εφοδιασμό ας τον δούμε ως μία ευκαιρία να αυτονομηθούν τα κράτη μέλη ή να απεξαρτηθούν ακόμη περισσότερο. Από εκεί και πέρα βέβαια να αξιοποιηθούν όσο γίνεται τα εργαλεία που υπάρχουν, ώστε να ενισχυθούν κυρίως οι ευάλωτοι, γιατί αυτοί καλούνται να πληρώσουν πάντα το μεγαλύτερο τίμημα, και φυσικά ο παραγωγικός τομέας.

Η αλληλεγγύη εδώ πρέπει να επικρατήσει με όποιο τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες, αλλά μακάρι να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο.

Comments are closed.